Колико кошта финансијски саветник?

Колико кошта финансијски саветник зависи од структуре накнада коју користе са својим клијентима. Саветници који наплаћују паушалне накнаде могу коштати између 2.000 и 7.500 долара годишње, док трошкови саветника који наплаћују проценат салда на клијентовом рачуну — обично 0.25% до 1% годишње —  ће се разликовати у зависности од величине тог биланса. На пример, клијент који уложи 10.000 долара са саветником који наплаћује 0.50% накнаде за управљање плаћаће 50 долара годишње, док ће клијент који има уложено 100.000 долара платити 500 долара.

Тражите приступачног саветника? Пређите на наше препоруке.

Накнаде финансијског саветника

Многи саветници наплаћују на основу тога колико новца управљају за вас, структуру накнаде која се назива „имовина под управљањем“ или АУМ. Неки саветници наплаћују паушалну накнаду - било по финансијском плану, годишње или по сату - уместо накнаде за управљање.

Врста накнаде

Типични трошак

Средства под управљањем (АУМ)

0.25% до 0.50% годишње за робо-саветника; 1% за традиционалног лично финансијског саветника.

Паушална годишња накнада (задржавање)

2.000 до 7.500 долара

Сатница

200 до 400 долара

Накнада по плану

1.000 до 3.000 долара

Накнаде финансијског саветника по услугама

Постоји неколико врста финансијских саветника, укључујући роботске саветнике, онлајн компаније и традиционалне финансијске планере.

У наставку ћемо их детаљно описати, заједно са уобичајеним трошковима, који ће се значајно разликовати у зависности од типа саветника који одаберете.

Робо-саветници

Робо-саветници су компјутерски засноване услуге које вам помажу да изаберете и управљате инвестицијама. Одличан су, јефтин ако сте заинтересовани посебно за управљање инвестицијама – робо-саветник ће изградити и управљати портфолиом инвестиција за вас на основу ваших циљева, временског оквира и толеранције на ризик. Робо-саветници често не захтевају минималан рачун или га има низак, тако да је почетницима лако да почну да улажу.

 • Цена: Робо-саветници обично наплаћују АУМ накнаду од 0.25% на 0.50%, што износи 125 до 250 УСД годишње на рачуну од 50.000 УСД. Постоји неколико роботских саветника који не наплаћују накнаду за управљање, укључујући СоФи аутоматизовано улагање и портфеље којима управља савезник.

 • Шта добијате за ту накнаду: Портфолији се праве и надгледају помоћу компјутерских алгоритама. Робо-саветници углавном не пружају прилагођене финансијске планове или персонализоване савете за инвестирање, али многи нуде алатке за планирање на мрежи и калкулаторе.

» Погледајте скуп најбољих роботских саветника

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0.30%

Накнада за управљање

Накнаде

Зависи од саветника

Накнаде

150 долара и више

месечно (бесплатне почетне консултације)

Минимум налога

$50,000

Минимум налога

100.000 долара

Минимум налога

500 долара

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

15% попуста

једна година финансијског планирања (захтева годишње плаћање унапред)

Услуге финансијског планирања на мрежи

Ове услуге раде на мрежи као робо-саветници, али више функционишу као традиционални финансијски саветници. Они могу понудити комплетну услугу, прилагођено финансијско планирање уз управљање инвестицијама. За разлику од традиционалног финансијског саветника, то планирање се врши виртуелно, путем телефонских или видео састанака. Минимални износ налога се креће од нула до неколико стотина хиљада долара.

Начин на који услуге онлајн финансијског планирања раде се разликују. Неки су робо-саветници са додатним људским елементом, нудећи компјутерски управљане портфеље и приступ тиму финансијских саветника за планирање смерница и савета. Беттермент Премиум и Еллевест Премиум су примери ове врсте услуге.

Други, попут Персонал Цапитал и Фацет Веалтх, нуде сваком клијенту посвећеног сертификованог финансијског планера — акредитив који захтева опсежну обуку — који ради са вама на изградњи вашег инвестиционог портфеља и креирању комплетног финансијског плана. Генерално, услуге финансијског планирања на мрежи коштају мање од традиционалног личног финансијског саветника.

 • Цена: Услуге онлајн планирања наплаћују или АУМ накнаду — у нашем истраживању, она се креће од 0.30% до 0.89% — или паушална годишња накнада која почиње од око 400 УСД годишње и може да се креће до неколико хиљада долара, у зависности од нивоа финансијског савета који вам је потребан. Имајте на уму да неке услуге могу засебно наплаћивати управљање инвестицијама и финансијско планирање.

 • Шта добијате за ту накнаду: Управљање инвестицијама, свеобухватан финансијски план и стални приступ финансијским планерима за мање од трошкова традиционалног лично саветника. Многе услуге сваком клијенту пружају наменски ЦФП. Састанци се одржавају виртуелно, путем телефона или видео записа.

» Желите више опција? Погледајте наш скуп најбољих финансијских саветника.

Традиционални људски финансијски саветници

Ово је оно на шта већина људи помисли када помисли на финансијског саветника – локално предузеће, где идете да се састанете са својим саветником лично у њиховој канцеларији. ("Финансијски саветник" је широк појам и укључује различите акредитиве, као што су инвестициони саветници. Препоручујемо рад са ЦФП-ом због њихове дубоке стручности.)

Традиционални људски саветници користе различите структуре накнада. Ево неких од најчешћих и шта обично добијате за ту накнаду:

АУМ накнада

Ово је исти АУМ модел који користе робо-савјетници и многе услуге планирања на мрежи. Неки традиционални саветници не мисле да је накнада коју би прикупили на малом износу вредна њиховог времена и да неће прихватити клијенте са мање од 250.000 УСД.

 • Цена: средња накнада за АУМ међу људским саветницима је око 1% имовине којом се управља годишње, често почиње више за мале налоге и опада како ваше стање расте.

 • Шта добијате за ту накнаду: Управљање инвестицијама, а у неким случајевима и свеобухватан финансијски план и упутства за постизање тог плана. Међутим, неки саветници који наплаћују АУМ накнаду нуде само управљање инвестицијама, а не планирање. Обично ћете имати сталну везу са саветником.

Држач за услуге

Одређена месечна или годишња накнада. Трошак обично није повезан са износом који имате на располагању за улагање, али можете платити више ако је ваша ситуација сложена.

 • Цена: Од 2.000 УСД до 7.500 УСД годишње.

 • Шта добијате за ту накнаду: Обично, свеобухватно планирање и управљање инвестицијама: Саветник ће направити финансијски план, помагаће вам да га примените, прати ваш напредак и прилагођава се по потреби.

Дневна цена

Неки финансијски планери имају подешену сатницу, која се не мења на основу нивоа ваше имовине. Плаћате само време које вам је потребно.

 • Цена: 200 до 400 УСД на сат.

 • Шта добијате за ту накнаду: Можете да закажете неколико састанака да бисте проверили напредак ваше пензијске штедње, планирали дечји колеџ или добили исплатив буџет. Или, ако желите потпуни финансијски план, можете га добити. План спроводите сами и нема сталног надзора од стране провајдера осим ако не затражите и платите додатно време. Беттермент-ови пакети финансијског планирања су пример ове врсте услуге.

Паушална накнада по плану

Неки саветници наплаћују паушалну накнаду за израду финансијског плана. Нема сталног управљања или надзора; сами спроводите план.

 • Цена: Цена ће се разликовати у зависности од услуге, али 1.000 до 3.000 УСД је типично за финансијски план.

 • Шта добијате за ту накнаду: свеобухватан финансијски план и упутства о томе како да га пратите, али без текућих услуга или управљања инвестицијама. Саветник наплаћује одређену накнаду за сваку врсту услуге. Добићете преглед шта је укључено и унапред видети накнаду.

Комисија

Понекад се саветници плаћају кроз провизије од инвестиција које препоручују (и те провизије долазе из вашег џепа).

 • Трошак: Варијанта у зависности од улагања, али терет продаје заједничких фондова углавном пада између 3% и 6% ваше инвестиције. Ово је једнократна накнада која се плаћа приликом куповине или продаје фонда.

 • Шта добијате за ту накнаду: Обично само управљање инвестицијама. Често препоручујемо да избегавате финансијске саветнике засноване на провизији: док неки несумњиво стављају ваше потребе на прво место, други могу бити под утицајем производа који плаћа највећу провизију. А од саветника ће се можда тражити само да препоручи улагања која су прикладна за вас, али не нужно и најбољу.

» Спремни за акцију? Погледајте наш водич за како да изаберете финансијског саветника.

Зашто је важна структура хонорара финансијског саветника

Без обзира коју врсту услуге финансијског планирања одаберете, будите сигурни да разумете тачно колико ћете платити за услуге и шта услуге подразумевају. То је посебно важно са традиционалним људским саветником јер се користи толико различитих структура плаћања. Пре него што га запослите, поставите много питања и знајте ове услове:

 • Саветник који плаћа само накнаду не зарађује никакве провизије од улагања. Ови саветници се суочавају са најмање сукоба интереса када дају савете. И даље могу да састављају више од једне врсте накнаде — на пример, наплаћују АУМ накнаду за управљање инвестицијама и фиксну накнаду за финансијско планирање.

 • Саветник на основу накнада наплаћује накнаду, али може да прихвати и провизије од улагања. Многи саветници комбинују провизије са АУМ накнадом.

 • Саветник само за провизију зарађује свој приход од провизија на инвестиције купљене и продате у ваше име.

Колика је уобичајена накнада за финансијског саветника?

Нажалост, не постоји „нормална“ накнада коју финансијски саветници обично наплаћују. Због различитих структура накнада и сертификата које користе финансијски саветници, широког спектра услуга које саветници нуде и географских разлика у ценама, може бити тешко знати колико треба да платите за финансијске савете. На пример, финансијски тренер може понудити мање услуга од ЦФП-а, али вероватно неће наплаћивати толико.

Распони у ценама могу да се осећају озбиљно, али имајте на уму да тражите само оно што одговара вашим потребама. Ако тражите основно управљање инвестицијама на релативно малом рачуну, паушална накнада од 1.000 УСД је вероватно превише. С друге стране, ако имате шест цифара за управљање, рад са најјефтинијим саветником који можете да нађете може значити да нећете добити дубину финансијског савета који вам је потребан.

Срећом, баш као што постоји велика разлика у томе колико кошта финансијски саветник, постоји много опција које можете изабрати.

Повезани чланци

Како одабрати финансијског саветника

Шта је Робо-Саветник и који је прави за вас?

Најбољи берзански брокери на мрежи за почетнике

ЦФП: Шта је сертификовани финансијски планер?

Шта је друштвено одговорно улагање и како да почнете

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here