Колико кошта изградња куће?

Може бити тешко пронаћи кућу која има све што желите и требате, посебно на уском тржишту. Можда размишљате о изградњи куће. Али можете ли то приуштити?

Цена изградње куће зависи од низа фактора, укључујући величину куће, где је изграђена и да ли градите кућу од нуле или купујете у планираном развоју.

Откривање колико обично кошта изградња куће може вам помоћи да одлучите да ли је то прави потез за вас.

» ВИШЕ: Погледајте колико куће можете приуштити

Цена изградње куће

Када одлучујете да ли ћете изградити дом, морате да схватите колико можете приуштити својим буџетом. Поглед на најновије доступне податке из националних извора може вам дати идеју о томе колико бисте могли да платите. На пример:

Средња цена уговора за изградњу нових породичних кућа је 281.700 долара, према подацима Бироа за попис становништва из 2019. Цена уговора не укључује трошкове земљишта, уређења или промене дизајна до којих може доћи након склапања почетног посла.

Национално удружење градитеља кућа и ХомеАдвисор извештавају своје податке другачије од Бироа за попис становништва.

НАХБ-ова анкета о трошковима изградње за 2019. разматра различите компоненте које улазе у цену новог дома, на основу одговора 49 градитеља. НАХБ је открио да, у просеку, изградња чини преко 61% цене од 485.128 долара типичне породичне куће, или 296.652 долара.

У време писања овог текста, ХомеАдвисор извештава да је просечна цена изградње куће 302.194 долара, према трошковима пројекта које је пријавило више од 500 чланова. Међутим, компанија за кућне услуге каже да се цена може кретати између 157.779 и 477.594 долара.

Генерално је скупље изградити кућу него купити постојећи. Фактори који имају највећи утицај на цену изградње куће су цена рада, локација и ниво луксуза у вашем дому.

Тип за штребер: Процене трошкова уговора и изградње могу бити ниже од коначне цене, што може укључивати додатне трошкове који нису повезани са изградњом куће, као што су трошкови завршне обраде парцеле, трошкови финансирања, трошкови маркетинга и провизије од продаје.

» ВИШЕ: Куповина куће 2021.: Шта очекивати

Рад

Ангажовање професионалаца за изградњу вашег дома може чинити највећи део укупних трошкова изградње, око 30% до 60%, према ХомеАдвисору.

Цена рада варира широм земље и зависиће од величине и сложености вашег дизајна. Можда ћете бити наплаћени по послу, по сату или по квадрату. Неки од професионалаца које ћете можда морати да унајмите укључују:

 • Архитекта или грађевински инжењер.

 • Шеф градилишта.

 • Кровопокривач.

 • Водоинсталатер.

 • електричар.

 • Земљишни багер.

 • Извођач бетона.

Локација вашег дома

Цена изградње куће варира у зависности од трошкова живота, материјала и рада где желите да живите. Просечна уговорна цена по квадратном метру за нову породичну кућу је 126 долара.15, према Бироу за попис становништва. Ево како је то рашчлањено по регионима:

 • Запад: 158 долара.73 по квадрату. фт.

 • Североисток: 155 долара.68 по квадрату. фт.

 • Средњи запад: 129 долара.01 по квадрату. фт.

 • Југ: 110 долара.19 по квадрату. фт.

Ниво луксуза

Величина и распоред куће, као и врста производа и завршних обрада које користите, ће утицати на цену коју плаћате за изградњу куће.

Нова конструкција вам даје могућност да прилагодите дом од врха до дна, али надоградње могу бити скупе. Унутрашње завршне обраде, које укључују подове, гипсане зидове и уградњу ормара, могу чинити више од 25% трошкова изградње, према НАХБ-у.

» ВИШЕ: Купите, изградите или поправите: Шта је најбоље за купце куће први пут?

Начини финансирања вашег новог дома

Куповина новог дома од грађевинара значи уговарање са њим за изградњу куће на парцели у планираном развоју. Ако требате да добијете хипотеку, она може бити доступна директно од градитеља, а процес може бити веома сличан финансирању постојеће куће.

С друге стране, изградња куће од нуле значи куповину земљишта, ангажовање архитекте да дизајнира кућу, а затим грађевинара да изгради кућу. Ако не можете да платите готовином за земљиште и дизајн куће, биће вам потребан грађевински кредит.

Финансирање грађевинских кредита

Грађевински кредити су краткорочни кредити којима се финансира изградња куће. Постоје три различите врсте грађевинских кредита:

 • Кредит од изградње до трајног плаћања плаћа изградњу вашег дома. Након што је кућа изграђена, она се претвара у трајну хипотеку.

 • Кредит само за изградњу покрива само трошкове изградње. Мора се у потпуности исплатити када се зграда заврши, обично традиционалном хипотеком.

 • Кредит за реновирање покрива трошкове великих реновирања куће. Када се зграда заврши, трошкови реновирања улазе у хипотеку.

Може бити изазовније добити одобрење за грађевински кредит у поређењу са типичном хипотеком за куповину. Зајмодавци их виде као ризичније јер не можете користити кућу као залог, јер још није изграђена.

» ВИШЕ: Како добити грађевински кредит 

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here