Колико кошта продаја куће?

Ако продајете кућу, желећете да знате колико ће вас коштати склапање посла. На тај начин можете направити план за куповину следеће куће.

Поред онога што је потребно за отплату хипотеке, паметно је планирати да потрошите око 10% цене куће на трошкове продаје. Али неке ствари су опционалне.

Трошкови продаје куће: Најчешћи трошкови

Ево неких типичних трошкова које можете очекивати да платите приликом продаје куће.

Провизије агента за некретнине

Агент продавца обично наплаћује 5% до 6% купопродајне цене куће када се уговор закључи. Ово је вероватно највећи трошак који ћете платити, па када купујете агента, распитајте се конкретно о провизији. Неки агенти су спремни да преговарају о својим ценама. Уверите се да се писмено слажете са условима провизије.

Агенти продавца обично деле провизије са агентима купаца, који углавном не наплаћују своје клијенте.

ПРОНАЂИТЕ АГЕНТА У ХОМЕЛИГХТ-у Посетите ХомеЛигхт да бисте пронашли правог агента за некретнине за вас. Започните одмах да бисте видели своје персонализоване утакмице. Почети

Порези и комшијске таксе

Дуговаћете пропорционални део пореза на имовину када продате свој дом. Износ би могао бити близу нуле ако сте недавно платили порез, или неколико хиљада долара ако је рок иза угла.

У неким државама вам такође може бити наплаћен локални порез на пренос, који продавац плаћа да би променио наслов из једне особе у другу. У зависности од локације, порез је углавном 0.01% до 2% од продајне цене. Такође можете да се суочите са порезом на капиталну добит ако је профит који остварите продајом свог дома већи од 250.000 долара (500.000 долара за брачне парове на заједничким пореским пријавама).

“Уобичајени трошкови укључују провизије агента, порезе, осигурање власништва, селидбу и вашу хипотеку.”

Ако у вашем крају постоји удружење власника кућа, очекујте да ћете платити пропорционалне чланарине. Ви или купац ћете такође морати да платите накнаду за пренос ХОА.

Осигурање власништва за купца

Ово штити купца у случају да постоји проблем са историјом власништва куће.

Купци такође купују полису права власништва ако се пријаве за хипотеку, али та политика штити само зајмодавца. У неким областима, продавац плаћа посебну полису за новог власника куће. Просечна цена је око 1.000 долара, према Националној асоцијацији посредника за некретнине.

Титуларна компанија ће извршити претрагу власништва над имовином током процеса продаје. Ако се открије заложно право на ваш дом, такође ћете морати да га измирите пре него што можете да продате кућу.

Ваша тренутна исплата хипотеке

Није изненађење што ћете морати да отплатите хипотеку када продате свој дом. Али износ отплате се вероватно разликује од доспелог стања наведеног на вашој последњој изјави о хипотеци, због камата. Желећете да знате износ исплате. Ако ваша хипотека има казну за превремену отплату, то ће бити додато на износ који доспева.

Кућне поправке

Купац ће вероватно наручити кућни преглед пре затварања. Ако извештај открије проблеме, од вас ће се можда тражити да платите поправке.

Трошкови селидбе

Било да купујете кутије, пакујете и премештате их сами или ангажујете компанију, желећете да издвојите новац за стварни потез.

» ВИШЕ: Ангажовање селидбе вс. Уради сам опције: Што је најбоље?

Дакле, колико заиста вреди ваш дом? НердВаллет може да вам покаже колико вреди ваш дом и да вас обавести о променама током времена. Проверите вредност своје куће

Опциони трошкови за продају куће

У зависности од тога колико је ваше локално тржиште конкурентно, може бити паметно платити додатне услуге да бисте привукли потенцијалне купце. Нису увек неопходни, али на спором тржишту могу помоћи да се ваш дом истакне.

Кућна гаранција

Да би олакшали потенцијалне бриге око куповине старије куће, продавци могу понудити гаранцију за кућу која би покрила већину трошкова поправке ако се главни систем поквари убрзо након што је кућа продата. Једногодишња гаранција кошта 350 до 600 долара у просеку, према ИмпровеНет, онлајн тржишту за проналажење извођача радова за побољшање дома.

Кућно постављање

Паметно је уклонити неред и добро очистити свој дом пре него што га ставите на тржиште. Али ваш агент може предложити да одете корак даље и унајмите кућног агента како би ваш дом био визуелно привлачнији.

Стагери могу преуредити намештај, променити дизајн ентеријера, па чак и изнајмити намештај за излагање док је ваша кућа на продају. Типични трошак се креће од око 500 до 2.000 долара, према ХомеАдвисор-у.

Део купчевих трошкова затварања

Купци су обично одговорни за хипотекарне накнаде, инспекцију куће и трошкове процене, што може да доведе до око 2% до 5% продајне цене. Ако сте на спором тржишту, понуда да платите неке од тих трошкова затварања за купца могла би помоћи у склапању посла.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here