Колико камате могу да зарадим на $100, $1К или $10К?

Без обзира на износ који штедите, најважније је да почнете сада. „Никад не постоји време које је довољно брзо“, каже Ангела Мооре, сертификовани финансијски планер и оснивач Модерн Монеи Адвисор. Што пре почнете да штедите, пре ћете моћи да зарадите камату, новац који финансијска институција временом уплаћује на ваш рачун само за депоновање ваших средстава.

Ево погледа на потенцијалну годишњу зараду од три различита биланса штедње и шта бисте могли да урадите са каматом коју акумулирате.

Колико камате можете зарадити на 100 долара?

Просечна национална каматна стопа за штедњу је 0.06% годишњег процента приноса (износ камате који рачун заради у години), али многе националне банке плаћају само 0.01%. Ако положите 100 долара на један од тих штедних рачуна, након годину дана ћете добити један пени камате.

Шта ваш интерес може да купи: То није довољно новца да се купи много било чега. Али ако положите 100 долара на штедни рачун са високим приносом, могли бисте зарадити довољно за 30 минута паркирања.

Најбољи штедни рачуни са високим приносом плаћају око 0.50% тренутно. После годину дана зарадили бисте 0 долара.50 камате на ваших 100 долара, можда довољно да платите неки улични паркинг са мерењем.

Стање од 100 долара вам ни на који начин не доноси велику камату, али је корист од коришћења рачуна са већим АПИ-ом јасна: плаћа се 50 пута већа каматна стопа коју бисте зарадили на редовном штедном рачуну.

Колико камате можете зарадити на 1.000 долара?

Ако сте у могућности да одложите већи део новца, зарадићете више камата. Уштедите $1,000 за годину дана на 0.01% АПИ, и на крају ћете добити 1.000 долара.10. Ако ставите истих 1.000 долара на штедни рачун са високим приносом, могли бисте зарадити око 5 долара након годину дана.

Шта ваше интересовање може да купите: Десет центи је довољно да купите штапић жваке — али 5 долара вам може донети око 2.5 галона гаса.

Колико камате можете зарадити на 10.000 долара?

На штедном рачуну који зарађује 0.01%, ваше стање након годину дана би било 10.001 УСД. Ставите тих 10.000 долара на штедни рачун са високим приносом за исто време и зарадићете око 50 долара.

Шта ваш интерес може да купи: Долар је довољан за куповину соде - али 50 долара ће купити оброк за излазак за две или неколико акција у одређеним Фортуне 500 компанијама.

Када треба почети да штедите?

„Требало би да одмах почнете да штедите“, каже Мур. Најбоље је да сачувате све што можете што пре.

„Постоји погрешно схватање – људи мисле да ће бити нека врста неочекиваног добитка“, каже Мур. Уместо да чекате повишицу на послу или наследство, важније је (и реалније) да почнете да градите навику штедње што је пре могуће.

Можете почети са оним што можете приуштити; многи штедни рачуни немају минимални захтев за отварање депозита.

Што пре зарадите камату, пре ћете моћи да надоградите на томе, захваљујући комбиновању. Сложена камата функционише на овај начин: када се камата израчуна и дода на ваш рачун, већи износ тада зарађује више камате.

Ево примера: Рецимо да уштедите 1.000 долара за годину дана на налогу који плаћа 0.50% АПИ, наплаћено годишње. После 12 месеци, имаћете 1005 долара.01. Тада ћете почети да зарађујете камату на 1005 долара.01, тако да ћете после друге године имати 1010 долара.05.

Можете да израчунате коју камату можете да зарадите на било ком стању помоћу калкулатора сложених камата.

Изаберите штедни рачун који ће вам платити више

Једнако важно као и уштеда пре него касније је одабир правог штедног рачуна. Иако су каматне стопе тренутно ниске, неки рачуни нуде већи АПИ од других, а свако мало вам доноси више новца.

Ако имате свој новац на штедном рачуну са високим приносом, то вам може помоћи да ваш новац буде доступан, а истовремено ћете зарадити вишу каматну стопу него што бисте добили са редовним штедним рачуном. Сазнајте где да уложите свој новац сада тако што ћете погледати наше омиљене онлајн штедне рачуне са високим приносом.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here