Колико понудити за кућу

Након што сте посетили отворене куће и прегледали бескрајан број огласа, коначно сте пронашли дом који желите да купите. Сада долази следећи корак: прављење понуде.

Проналажење колико понудити за кућу може бити деликатан баланс.

Нико не жели да плати превише за дом ако не мора, али давање ниске понуде може значити губитак куће у потпуности. Иако не постоје чврста и брза правила, ево три ствари које треба узети у обзир како бисте помогли да се ваша понуда прихвати.

Колики је ваш максимални буџет?

Постављање максималног буџета може вам помоћи да избегнете давање понуде за кућу коју не можете да приуштите.

Када добијете претходно одобрење за хипотеку, зајмодавац ће проценити колико можете да позајмите за куповину куће. Али то не би требало аутоматски да постане највећи износ који планирате да потрошите јер је ваша месечна исплата хипотеке само један (иако важан) део ваше финансијске слагалице. Само ви можете одлучити колико желите да се истегнете.

Штреберски савет: Можете да избегнете да завршите у сиромаштву ако поставите свој буџет испод износа за претходно одобрење хипотеке. Ова стратегија ће вам дати већу флексибилност да се такмичите у ситуацијама са више понуда или да оставите додатни новац за поправке, надоградње и свакодневне трошкове.

Подесите свој максимални буџет тако што ћете сабрати све своје месечне трошкове и одузети тај износ од прихода након опорезивања. Не постоји правило које каже да морате да прихватите пун износ наведен у вашем писму пре одобрења хипотеке, па се поиграјте са нижим износима да бисте видели са којом месечном уплатом хипотеке вам највише одговара. И не заборавите да оставите простор за неочекиване трошкове, као што су хитне поправке куће или медицински рачуни.

Пре него што дате понуду, уверите се да можете удобно да се носите са месечном отплатом хипотеке и свим вашим другим финансијским обавезама.

» ВИШЕ: Колико куће могу да приуштим?

Да ли је то тржиште купца или продавца?

Након што одредите свој максимални буџет, још једна ствар коју треба узети у обзир је прилагођавање ваше понуде типу стамбеног тржишта на којем се налазите. Да ли су куће изнад, по или испод тражене цене и, ако да, за колико? Да ли више купаца плаћа готовином или нуди одустајање од инспекције куће? Познавање конкуренције помоћи ће вам да одлучите колико вреди имовина.

Тржиште продавца

На тржишту продаваца, потражња за кућама је велика, а понуда ниска. Можда ћете морати да понудите више од тражене цене да би ваша понуда била прихваћена.

На оваквом тржишту, примамљиво је размислити о прекорачењу максималног буџета. Лако је бити ухваћен у рату надметања и наставите да подижете своју понуду да бисте завршили на врху.

Уместо тога, покушајте да тражите куће испод вашег максималног буџета, остављајући вам простора за веће понуде у ситуацијама са више понуда. Такође можете размотрити стратегије како бисте понуду учинили привлачном продавцу осим што плаћате вишу цену.

Ако радите са агентом, они вам могу помоћи да пронађете друге начине да своју понуду истакнете. Можете платити готовином, повећати учешће или ограничити непредвиђене трошкове. Можда ћете моћи да привучете продавца уговором о поврату закупнине, брзим затварањем или дужим периодом депоновања. Такође, клаузула о ескалацији, која показује да сте вољни да повећате своју понуду ако продавац добије вишу понуду, може ојачати вашу понуду.

» ВИШЕ: Како се такмичити са готовинским понудама при куповини куће

Тржиште купаца

На тржишту купаца понуда кућа је већа од потражње. Као купац, имате више простора за помицање са оним што одлучите да понудите.

Ако је кућа коју желите да купите у складу са тренутним тржишним вредностима, понуда цене на листи може имати смисла. Агент купца вам може помоћи да одредите фер и конкурентну понуду гледајући компаније, које су недавно продате куће које су сличне по локацији, величини и карактеристикама оној коју желите да купите.

Ако је цена куће прецењена или је већ дуже време на тржишту, можда ћете моћи да понудите мање од цене на листи или преговарате о непредвиђеним околностима, на пример да продавац плати трошкове затварања или поправке.

» ВИШЕ: Куповина куће ове године: Шта очекивати

Колико желиш кућу?

Када одлучујете колико ћете понудити за кућу, једна од последњих ствари коју треба узети у обзир је колико волите дом.

Када кућа провери све ваше кутије - на пример локацију, апартман за свекрве, четири спаваће собе и радионицу на отвореном - може се исплатити понудити тражену цену или више да бисте добили све што желите.

Али шта треба да урадите када пронађете кућу која не проверава све ваше кутије? Можда је на вашој жељеној локацији и има стан за свекрве, али има само три спаваће собе и нема радионице на отвореном. Ако дом не испуњава све ваше потребе, требало би да размислите о прављењу понуде испод вашег максималног буџета или да будете вољни да одете.

Одлука о томе колико ћете понудити за кућу није јединствена. Управљајте балансирањем узимајући у обзир свој укупан буџет, тренутно тржиште некретнина и колико јако желите дом. Права стратегија понуде ће вам помоћи да се приближите добијању кључева од куће.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here