Колико треба да имам уштеђевине?

  • Идентификујте циљни износ за колико треба да имате уштеде тако што ћете сабрати своје основне трошкове за три до шест месеци.

  • Можете да изградите свој баланс постављањем понављајућих трансфера на штедне рачуне са високим приносом, смањењем трошкова и повећањем прихода.

  • Ако већ имате довољно уштеђевине, размислите о улагању додатног новца.

Не постоји јединствен одговор на питање колико новца треба да имате на штедном рачуну. Стандардна препорука је да имате довољно да покријете основне трошкове од три до шест месеци. Али колико је то тачно зависи од вашег начина живота.

Ако одбацивање тако велике количине новца изгледа застрашујуће, знајте да је то изводљиво са планом. Ево како да сазнате какав би требало да буде ваш циљни салдо, као и неколико начина да брзо повећате своју уштеду.

ЦД за управљање готовином штедње Провера тржишта новца Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

ЛендингЦлуб Штедња високог приноса

АПИ

0.60%

Мин. стање за АПИ

$2,500

Сазнајте више

Федерално осигуран од стране НЦУА

Аллиант Цредит Унион Хигх-Рате штедња

АПИ

0.55%

Мин. стање за АПИ

$100

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Откријте банковну штедњу на мрежи

АПИ

0.40% Оглашени онлајн штедни рачун АПИ је тачан од 02.12.2021

Мин. стање за АПИ

$0

Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Сазнајте више

на веб страници СоФи-ја

СоФи Монеи®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

500 долара

Сазнајте више

на веб страници Веалтхфронт-а

Веалтхфронт готовински рачун

АПИ

0.10%

Мин. стање за АПИ

$1

ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

0.70%

Термин

2 године

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

1.00%

Термин

5 година

Текући рачуни се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Текући рачуни се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Рачун потрошње звона

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Оне Спенд

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цити провера приоритета

АПИ

0.03%0.03% годишњег процентуалног приноса

Мјесечна накнада

$30

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Провера награда ЛендингЦлуб-а

АПИ

0.10%0.10% АПИ на стање од $2,500–$99,999

Мјесечна накнада

$0

Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Рачун тржишта новца ЦИТ банке

АПИ

0.45%

Мин. стање за АПИ

$0.01

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Куонтиц рачун на тржишту новца

АПИ

0.40%

Мин. стање за АПИ

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Тржиште новца са високим приносом Акос Банк®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

$0

ИСТРАЖИТЕ ВИШЕ НАЛОГА

Проналажење циљаног броја

Да бисте утврдили колико вам је потребно уштеђевине — или како за вас изгледају трошкови од три до шест месеци — утврдите колико обично трошите на најважније рачуне. Можете почети тако што ћете прегледати недавне изводе из банке и кредитне картице.

» Израчунајте: Користите НердВаллет интерактивни калкулатор фондова за хитне случајеве да бисте добили тачан број

Узмите у обзир само битне трошкове, као што су плаћање закупнине или хипотеке, премије осигурања, плаћања зајма и других дугова, као и потрошња на намирнице и превоз. Желите да имате довољно уштеђевине да бисте били у току са својим најважнијим рачунима неколико месеци без потребе да додајете дуг. Не морате нужно да укључите доприносе штедњи или потрошњи на вечеру или другу забаву. Претпоставите да ћете драстично смањити те трошкове у хитним случајевима.

Рецимо да ваши основни месечни трошкови износе око 3.000 долара. Желећете да имате најмање три пута већи износ, или 9.000 долара, уштеђевине. За више мира, можете циљати на баланс од 18.000 долара, што је шест пута већи од ваших месечних трошкова.

Уштеда од три до шест месеци је опште правило, али можете се одлучити да уштедите више. Ако мислите да би било потребно више од шест месеци да пронађете нови посао ако сте изгубили свој или ако су вам приходи нередовни, онда би скривање трошкова до 12 месеци могло бити паметно. Можда бисте такође желели да поставите већи циљ уштеде како бисте омогућили опционе трошкове, као што су повремене вечере или забава.

Често постављана питања Колико новца треба да задржим у штедњи у односу на. проверавање?

Настојте да задржите трошкове живота у вредности од једног до два месеца на свом текућем рачуну, плус 30% бафера, и још три до шест месеци на штедном рачуну, где можете зарадити веће приносе.

Како да проценим трошкове живота од три до шест месеци?

Прегледајте недавне изводе из банке и кредитне картице и додајте колико обично трошите на најважније рачуне. Узмите у обзир само битне трошкове, као што су плаћање станарине или хипотеке, премије осигурања, отплата дугова и потрошња на намирнице и превоз.

Колико је просечно стање на штедном рачуну?

Према истраживању НердВаллет-а које је спровео Тхе Харрис Полл 2019. године, средњи износ за Американце са штедним рачунима старости од 18 до 34 године био је 1.000 долара; за оне узраста од 35-44 године било је 2.500 долара; а за узраст 45-54, 4.000 долара.

Једноставни начини да повећате свој штедни рачун

Ако данас немате препоручени износ новца на свом штедном рачуну, можете предузети неколико једноставних корака да то стигнете. Један од најлакших је тражити мале начине за смањење опционих трошкова. На пример, ако обично наручујете храну у ресторану за ручак сваки дан, можете спаковати ручак неколико дана у недељи. Или за забаву викендом размислите о бесплатним активностима које спонзорише заједница. Не морате да смањите све у чему уживате – само направите мала подешавања да бисте потрошили мање новца.

Такође бисте могли да се запослите са скраћеним радним временом или да развијете нову журку за додатни приход.

» За више савета за штедњу, прочитајте НердВаллетов водич о томе како да направите план штедње

Користите аутоматске преносе који се понављају да бисте лако сакрили оно што сте сачували. Обично их можете заказати - подесити да се дешавају сваког дана исплате, на пример - преко веб локације ваше банке или мобилне апликације. На тај начин ћете изградити своју уштеђевину без много труда.

» Слушајте: НердВаллет-ов СмартМонеи подцаст истражује како да добијете банковни бонус

Колика је просечна каматна стопа на штедном рачуну?

Просечан штедни рачун данас зарађује само 0.06%. По тој стопи, да сте имали 3.000 долара на рачуну годину дана, зарадили бисте само неколико долара камате.

С друге стране, ако ставите тих истих 3.000 долара на штедни рачун са високим приносом који зарађује 0.50% годишњег процента приноса, зарадио би више од 15 долара након годину дана. То вас можда неће учинити богатим, али вам може помоћи да брже изградите своју штедњу. Та камата такође зарађује камату током времена, што помаже да ваша уштеђевина још више расте.

Назад на врх

Користите калкулатор штедње НердВаллет-а да саберете колико би ваша лична штедња могла да порасте.

Гледајући унапред

Када имате добар резервни фонд за проверу и штедњу, и ако сте довољно срећни да имате новца на претек, можда ћете желети да потражите начине да зарадите још веће приносе. Потврде о депозиту, на пример, често зарађују веће стопе од штедних рачуна и опција су ако вам не треба приступ готовини месецима или годинама. Погледајте НердВаллет листу најбољих ЦД-ова да бисте сазнали о тренутним ценама.

Такође можете да се бавите инвестирањем. Ово је дугорочна стратегија за повећање богатства, али приноси — иако су често већи од приноса на штедни рачун — нису загарантовани. Прочитајте НердВаллетов водич о томе како да уложите новац да бисте сазнали више.

Препоручени износ новца који треба имати у штедњи је различит за сваку особу. Али све док редовно уплаћујете депозите и водите рачуна да зарађујете по атрактивној каматној стопи, можете изградити штедни биланс који је прави за вас.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here