Колико треба да уштедите за пензију?

То је питање од милион долара - буквално: Колико треба да уштедим за пензију?

Колико треба да уштедите за пензију?

Када штедите за пензију, већина стручњака препоручује годишњи циљ штедње за пензију од 10% до 15% вашег прихода пре опорезивања. Људи са високим зарадама углавном желе да достигну врх тог опсега; особе са ниским примањима обично могу да лебде ближе дну јер социјално осигурање може заменити већи део њихових прихода.

Али не постоји јединствена формула за одређивање колико треба да уштедите за пензију. Више него вероватно, зависиће од ваше будућности, како познатих тако и непознатих делова, као што су:

  • Ваш животни век

  • Ваши тренутни нивои потрошње и штедње

  • Ваше животне преференције у пензији

Ево четири корака да схватите колико треба да уштедите за пензију.

1. Процијените будуће потребе за приходима

Праведно упозорење: Овај корак укључује највише посла - али снагу, јер су остали лаки. А ако задржите чак и лабав буџет, већ имате предност. Пројектовање будућих потреба за приходима почиње освртом на тренутну потрошњу.

Да бисте то урадили, унесите своје типичне месечне трошкове у прву колону табеле или их забележите на парчету папира. Затим размислите мало о томе да ли ће сваки трошак остати исти, опасти, порасти или — најбоље од свега — нестати у пензији. (У савршеном свету, ми гледамо у тебе, хипотека.) У другој колони напишите своју најбољу претпоставку о томе колики ће трошак бити у пензији.

Додајте то, укључите друге ствари за које можда немате буџет за сада, али желите да потрошите новац касније — путовања, голф, прибор за махјонг, часове плеса — и имаћете грубу представу о вашим месечним потребама потрошње у будућности. Помножите са 12 да бисте добили приход који ће вам требати сваке године да подмирите те трошкове у пензији. Упоредите то са вашим тренутним приходом да бисте дошли до онога што се назива омјером замјене, или колики дио вашег прихода треба да намјеравате замијенити у пензији.

2. Размотрите уобичајена правила

Према истраживању пензионог поверења Института за истраживање бенефиција запослених из 2021., 7 од 10 радника је уверено да ће имати довољно новца да удобно живе у пензији, али 1 од 3 радника каже да је пандемија ЦОВИД-19 негативно утицала на њихову способност да штеде за пензију. Ако морате да прилагодите свој пензиони план због губитка посла или другог финансијског оптерећења, можда би било добро да имате на уму нека финансијска правила.

„Ако сада штедите 15% прихода, лако бисте могли да живите од 85% прихода у пензији — без прилагођавања трошкова. ”

Оно које се најчешће користи је правило 80%, које каже да бисте требали настојати да замијените 80% прихода прије пензионисања. Ово је лабаво правило: неки људи предлажу искривљење према 70%; неки мисле да је боље тежити конзервативнијим 90%.

Да бисте схватили где ћете слетети, размислите који проценат свог прихода штедите за пензију. То више нећете морати да радите када пређете хипотетичку циљну линију, што значи да ако сада уштедите 15%, лако бисте могли да живите од 85% свог прихода без прилагођавања трошкова. Додајте социјално осигурање, смањите порезе на зараде — који једу 7.65% вашег прихода док радите - и вероватно можете још више да смањите тај приход.

» Сазнајте више: Све што треба да знате о како да уштедите за пензију 

Најбољи начин да искористите овакво правило је као провера у односу на прилагођенији приступ дубоког зарона у своје трошкове. Да ли сте далеко од стандардног савета или сте прилично близу? Али може се користити и као самостална полазна тачка, одакле можете померати бројеве.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0%

Накнада за управљање

Накнаде

$0

Накнаде

0.25%

Накнада за управљање

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

бесплатно

саветовање о каријери плус попусти на кредит са квалификованим депозитом

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

До 1 године

бесплатног управљања са квалификованим депозитом

3. Користите калкулатор за пензију

Ако су ваше процене тачне, добар калкулатор за одлазак у пензију ће вам дати процену о томе где се налазите у напретку ваше штедње, комбинујући те годишње процене потрошње са пројекцијама. Већина темељних калкулатора заснива се на претпоставкама које су засноване на истраживању: постојаће подразумеване вредности за пројекције инфлације, очекивани животни век и тржишне приносе.

» Покрените бројке: Користите НердВаллетов калкулатор за одлазак у пензију да процените своје будуће потребе

Да бисте добили најтачнији резултат, требало би да размотрите да ли су те претпоставке тачне с обзиром на вашу ситуацију: да ли је ваша инвестициона стратегија спремна да постигне подразумевани принос који користи калкулатор, а који ће се вероватно кретати око 6% или 7%? Ако нагињете ка обвезницама, пожелећете да то смањите. Да ли су ваша бака и бака ваше баке живеле 110 година? Имате добре - али скупе - гене. Узмите у обзир те додатне године које ћете можда живети у својим пројекцијама.

4. Редовно посећујте

Околности се мењају и ваше потребе за пензионисањем ће се променити са њима. Било да се ради о новом послу, новој беби или новој страсти да путујете светом када напуните 65 година, има смисла да се ове калкулације пензионисања обављају прилично често. Увек је боље да се прилагођавате док идете, него да се борите да стигнете низ пут.

Ако се осећате преоптерећено, лако је добити помоћ у балансирању ваших финансијских циљева. Избори се крећу од онлине робо-саветника са ниским накнадама до финансијских саветника који нуде разне услуге. Сазнајте више о томе како да изаберете финансијског саветника који је прави за вас.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here