Како се кретати кроз процес затварања хипотекарног кредита

Неки агенти за поравнање усвојили су затварање без папира, али индустрија се споро мења. Више него вероватно, штампач ће испљунути гомилу топлог папира у ваше име.

» ВИШЕ: Трошкови затварања хипотеке, објашњено

Одлука од 30 година

Можда не планирате да останете у свом дому 30 година, али ако узмете традиционалну хипотеку, обавезујете се да ћете платити 30-годишњи дуг. Одвојите тренутак да размислите о камати коју ћете платити само у првих пет година. Тада ће вас погодити: Ово је заиста велика ствар - толико велика да можда не желите да идете сами.

Завршни адвокат представља продавца или зајмодавца, али не и вас. Ако ваша држава не захтева да купчев адвокат за некретнине буде присутан при затварању, поведите са собом агента за некретнине или некога ко познаје процес. Ово је дефинитивно време када ниједно питање не би требало да остане без одговора. Уверите се да разумете детаље свега што потписујете.

» ВИШЕ: 7 ствари које треба знати пре куповине куће

Шта очекивати током процеса затварања хипотеке

Од почетка до краја, ево контролне листе за завршни период. Време од потписаног уговора до затварања кредита обично траје од 30 до 60 дана.

 • Однесите потписани уговор о продаји свом зајмодавцу и започните финализацију вашег кредита. Тада ћете размислити да ли желите да закључате своју каматну стопу. Зајмодавац ће вам дати процену зајма (на основу прописа ТРИД „Знајте пре него што дугујете“) са детаљима о условима и трошковима вашег кредита у року од три дана.

 • Наручите кућну инспекцију, а можда и преглед радона и термита. Покушајте да их закажете тако да можете да се придружите.

 • Потврдите да је ваш зајмодавац наручио процену.

 • Праћење ствари које је открила кућна инспекција.

 • Пратите рокове за све непредвиђене услове, који су услови продаје о којима се преговара као део уговора, као што је продавац који поправља кров или купац договара финансирање.

 • Обратите се свом агенту за осигурање да успоставите полису власника куће која ће ступити на снагу на дан затварања.

 • Закажите пренос комуналних услуга и попуните образац за промену адресе. Обратите пажњу на друге покретне детаље.

 • Да ли је одређен датум затварања? Уверите се да знате где ће се одржати затварање - и како доћи до тога.

 • Прочитајте званично завршно обелодањивање пре датума затварања да бисте прегледали све услове и накнаде које ће бити доспеле приликом потписивања. Упоредите је са проценом кредита коју сте претходно добили. Ако постоји неслагање, одмах разговарајте са својим зајмодавцем.

 • Знајте колико ћете морати да платите за затварање трошкова — и како ћете плаћати (чекови на благајни, оверени чек, банковни трансфер итд.).

» ВИШЕ: Израчунајте своје трошкове затварања

 • Затворите све непредвиђене случајеве.

 • Потврдите код зајмодавца да је процес хипотекарног зајма у току за заказани датум затварања.

 • Дан или нешто пре затварања, обиђите кућу да бисте били сигурни да је у исправном стању. Ако постоји проблем, ваш агент ће морати одмах да контактира продавца како би разговарао о могућим правним лековима или прилагођавањима при затварању.

 • Одредите да ли ће при затварању бити потребне додатне информације или документација.

 • Понесите личну карту са фотографијом и средства за затварање.

 • Потпишите брдо папирологије.

 • Узми кључеве!

Упоредите хипотекарне стопе

Шта је са гаранцијом за кућу?

Као део процеса затварања хипотеке, можда ће вам бити понуђена опција куповине гаранције за кућу. Типична основна гаранција може износити око 500 долара годишње, према Реалти Тимес-у. Као и сваки други уговор о услугама који се нуди уз велику куповину, он има предности и недостатке:

 • Предности: Вероватно ћете добити снижене (али вероватно не бесплатне) позиве за услуге, као и поправку или замену уређаја и главних система као што су електрична, водоводна, клима и пећи. Гаранција за кућу може вам пружити додатни мир, посебно ако сте купили имовину у невољи.

 • Против: Увек има ситног слова. Обавезно прочитајте изузећа и ограничења. Вероватно нећете моћи да изаберете свог добављача услуга, а неке услуге ће можда захтевати додатне накнаде.

Припремите се за неочекивано

Окупљање око стола са хрпом докумената за потписивање може бити застрашујуће. Попијте шољицу кафе, попричајте неколико тренутака и сместите се. Одвојите онолико времена колико вам је потребно да све пажљиво прочитате.

Можда има грешака у последњем тренутку. Накнада овде или тамо може да се разликује од првобитне процене, а ви заслужујете потпуно објашњење свих промена. И ваша каматна стопа би се могла променити, осим ако нисте платили за закључавање стопе. (Да ли га имате у писаној форми?) Већину времена затварање иде глатко, али ако ствари измакну контроли, останите мирни. Не можете бити приморани да затворите посао ако вам се одједном не свиђа процес.

Ако одлучите да одете, питајте колико ће вас то коштати. Скоро сигурно ћете изгубити главни новац у депоновању — и може доћи до додатне штете због неиспуњења уговора. То није одлука коју треба донети олако.

Сада када сте имали тај мали тренутак драме, опустите се. Очекујте да ствари прођу добро. Управо сте толико ближе добијању кључева од свог новог дома.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here