Како функционише НЦУА осигурање

Шта је НЦУА осигурање?

НЦУА осигурање гарантује да ћете добити новац на који имате право са свог депозитног рачуна ако ваша кредитна унија пропадне. Гарантује до 250.000 долара по особи, по институцији, по категорији власништва.

НЦУА је савезна агенција коју је створио Конгрес да регулише кредитне уније и осигура ваш новац. Као и Федерална корпорација за осигурање депозита., која осигурава банковне депозите, НЦУА осигурава да ваша имовина кредитне уније остане сигурна.

Како функционише НЦУА осигурање

Влада захтева од свих федералних кредитних синдиката да носе НЦУА осигурање. Државне кредитне уније могу купити приватно осигурање за покривање депозита, али многе се одлучују за покриће преко НЦУА. Ова премија не излази из вашег новчаника; кредитне уније покривају трошкове.

НЦУА осигурава до 250.000 долара по депоненту, по институцији, по категорији власништва. „Категорија власништва“ се односи на тип налога, обично појединачни или заједнички. Ако имате један и заједнички рачун у истој институцији, обоје су осигурани до лимита од 250.000 долара.

Ево колико су НЦУА и ФДИЦ слични - и како чувају ваш новац:

ФДИЦ

НЦУА

Шта је то

Независна савезна агенција која осигурава депозите потрошача.

Где се примењује

Банке

Кредитне уније

Колико осигурава

250.000 долара по особи, по институцији, по категорији власништва.

Шта је осигурано

 • Текући рачун.

 • Штедни рачуни.

 • ЦД-ови.

 • Рачуни тржишта новца.

 • Неки други рачуни.

Шта није осигурано

 • Заједничка средства.

 • Ануитети.

 • Трезорске хартије од вредности.

 • Полисе животног осигурања.

 • Акције.

 • Обвезнице.

Као и ФДИЦ осигурање, НЦУА покриће се протеже само на депозитне рачуне: чековне, штедне и рачуне на тржишту новца и потврде о депозиту. Неки пензиони планови и планови бенефиција запослених су такође покривени и рачунају се као засебне категорије власништва. Инвестициони губици нису покривени—чак и ако сте инвестиције купили преко осигуране кредитне уније—а није покривен ни садржај сефова.

» ВИШЕ: Најбоље кредитне уније НердВаллет-а

Ево како да вратите свој новац ако ваша кредитна унија пропадне

Пре него што кредитна унија пропадне, НЦУА ће покушати да прода своје депозите и зајмове другој кредитној унији. Ако је продаја успешна, рачуни купаца се једноставно преносе.

Ако није, НЦУА ће послати клијентима чек за осигурани износ њихових депозита, обично у року од неколико дана од затварања кредитне уније. НЦУА ће обавестити купце путем поште ако су потребне даље радње за откуп депозита.

» Тражите безбедно место за паркирање новца? Прегледајте НердВаллетову листу најбољих штедних рачуна.

Ево ограничења НЦУА осигурања - и како то максимално повећати

Депозити већи од 250.000 долара нису осигурани, чак и ако су на квалификованом рачуну, али постоји начин да се то заобиђе: можете да дистрибуирате свој новац у различитим институцијама да бисте добили покриће. Следећи пример показује како можете максимално повећати своје осигурање депозита.

Институција

Појединачни рачуни

Заједнички рачуни

Покривеност НЦУА (до 250.000 долара)

Кредитна унија 1

100.000 долара у ЦД-овима

200.000 долара у чековима и уштеде

200.000 долара за заједничку категорију

100.000 долара за једну категорију

Кредитна унија 2

$25,000 у чеку

75.000 долара на рачуну тржишта новца

Ниједан

100.000 долара за једну категорију

Укупна осигурана средства: 400.000 долара

Категорије власништва такође могу утицати на то како је ваш новац осигуран. У горњем примеру, покривени сте преко 250.000 УСД у кредитној унији бр. 1 јер се ЦД-ови у једном власништву сматрају једном категоријом власништва, а заједнички текући и штедни рачуни сматрају се другом.

Изаберите опције које вам омогућавају да заштитите сав свој новац.

» ВИШЕ: Како одабрати кредитну унију

Следећи кораци за сопствени мир

Сазнајте да ли су ваши депозити федерално осигурани тако што ћете потражити своју кредитну унију на локатору кредитних синдиката НЦУА. Ако ваши депозити премашују 250.000 долара, распоредите свој новац на више банака или кредитних унија да бисте га заштитили што је више могуће.

Када је у питању сигурност вашег новца, и кредитне уније и банке су солидне све док су осигуране. Али постоје важне разлике између кредитних унија и банака које бисте требали узети у обзир ако бирате између њих. Ако се одлучите за кредитну унију, ево неких од наших фаворита.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here