Како надмудрити преваранте са паметних телефона

Преваранти могу да искористе свакодневне задатке који изгледају безазлено, попут провере стања у банци или пуњења телефона на јавном УСБ порту, како би искористили личне податке за свој профит.

Да бисте сачували те податке, почните са разумевањем претњи са којима се суочавате. Ваш телефон има три главне области рањивости: хардвер, софтвер и број телефона. Сваки носи ризик и постоје кораци које можете предузети да бисте их ублажили.

Хардверска рањивост

Само четвороцифрени приступни код није довољан да заштити хардвер вашег телефона од уљеза.

Једна слабост долази из прикључка за пуњење. Размислите двапут пре него што се прикључите на јавни УСБ прикључак за брзо пуњење у кафићу или на аеродрому.

„Увек када користите мобилни порт, можете бити рањиви на вирусе или малвер ако га делите са другим људима који прикључују своје уређаје“, каже Лиса Шиферл, менаџер програма за крађу личних докумената у Савезна трговинска комисија.

Коришћење јавног прикључка за пуњење на аеродрому је као да „пронађете четкицу за зубе поред пута и одлучите да је забијете у уста“, недавно је рекао за Форбес Цалеб Барлов, потпредседник Кс-Форце Тхреат Интеллигенце у ИБМ Сецурити-у.

Хакери могу да модификују ове портове да инсталирају злонамерни софтвер, звани малвер, на ваш телефон. Једном инсталиран, може пренети податке вашег телефона хакерима. Хаковани УСБ портови такође могу директно усисати информације вашег телефона. Да бисте избегли ризик, користите свој УСБ кабл са сопственим блоком за пуњење који се може укључити у стандардну електричну утичницу или користите екстерну батерију.

За свакодневну безбедност, идите даље од четвороцифрене шифре ако је могуће, каже Гери Дејвис, главни еванђелиста за безбедност потрошача у компанији за сајбер безбедност МцАфее.

„Лозинке нису толико ефикасне као биометрија, као што су читачи отисака прстију или софтвер за препознавање лица, јер људи могу да сурфују по рамену да виде вашу лозинку и уђу у ваш телефон“ ако је украду.

Софтверски и мрежни ризици

Преваранти могу да циљају ваше личне податке користећи необезбеђене бежичне мреже и софтверске рањивости.

Мрежни ризици: Будите опрезни са јавним Ви-Фи мрежама.

„Саветујемо да не користите јавни Ви-Фи, али ако ћете га користити, избегавајте пријављивање на осетљиве налоге“, каже Ален Спенс, директор лидерства производа у ИДСхиелд-у, компанији за заштиту од крађе идентитета.

Да бисте се заштитили од ненамерног коришћења несигурних Ви-Фи мрежа, прилагодите подешавања телефона да бисте избегли аутоматско повезивање на Ви-Фи.

Софтвер: Хакери могу да искористе рањивости у софтверу телефона. Сцхифферле из ФТЦ-а предлаже потрошачима да рутински провјеравају и преузимају ажурирања софтвера за своје телефоне, јер ажурирања често укључују сигурносне закрпе.

Рањивости броја телефона

Постоје два уобичајена начина на које преваранти циљају ваш број телефона: превара са роботским позивом и крађа телефонског броја.

Робокази: У.С. потрошачи су у 2018. остварили скоро 48 милијарди роботских позива, према процени сервиса за блокирање роботских позива ИоуМаил. То је повећање од 57 одсто у односу на 2017.

Уобичајена превара долази од наводних представника Управе за социјално осигурање који траже да дате своје личне податке или ће вам се бенефиције смањити. Ако добијете позив са броја који не препознајете, не одговарајте. То је најбољи начин да се осигурате да не будете ухваћени у телефонску превару. И знајте да вас владине агенције попут социјалног осигурања и пореске управе неће назвати из ведра неба тражећи ваше личне податке.

„Никада не би требало да дајете личне податке или новац осим ако нисте иницирали позив“, каже Шиферл. Ако одговорите на позив и схватите да је можда у питању преварант, спустите слушалицу, саветује она.

Ако сумњате да су ваше личне податке украли преваранти, поднесите пријаву ФТЦ-у о крађи идентитета.гов.

Крађа телефонских бројева: Преваранти краду телефонске бројеве, што вас може учинити рањивим на друге облике крађе идентитета.

Превара је паметна: злонамерни глумац зове вашег оператера мобилног телефона претварајући се да сте ви, и након што потврди неке кључне информације као што је девојачко презиме ваше мајке, преноси ваш број телефона на њихов уређај. Можда нећете сазнати да се то догодило док не одете да позовете и откријете да је ваша СИМ картица деактивирана.

Пошто се бројеви телефона често користе као безбедносни кључеви, хакери ће можда моћи да уђу у многе друге налоге када имају приступ вашем налогу телефона. Отежајте продирање избегавањем уобичајених безбедносних питања, каже Дејвис. „Када поставите безбедносна питања и одговоре, уверите се да користите заиста изазовна питања која ће бити тешко схватити.”

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Тхе Ассоциатед Пресс. 

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here