Како поседовање или продаја куће утиче на ваше порезе

Пореске олакшице у вези са домом почињу чим затворите ново пребивалиште и трају током вашег боравка у кући. Али да бисте их максимално искористили, морате се придржавати неких правила.

Дом није само кућа

Амерички власници кућа поседују различите типове домова — и федерални закон о интерним приходима то признаје.

Када су у питању пореске олакшице, ваш дом може бити кућа, кондоминијум, задружни стан, мобилна кућица или чак рекреативно возило или чамац. Све док има просторије за спавање, кување и купатило, пореска управа ће вам дозволити да затражите неколико трошкова везаних за кућу.

Стављање одбитака је кључ за уштеду

Када будете поседовали кућу, вероватно ћете морати да промените своје навике пријављивања пореза. Коришћење пуне пореске предности за некретнину захтева од већине људи да наведе ставке уместо да користи стандардни одбитак. То значи попуњавање дужег обрасца 1040 и пратећег Прилога А, где детаљно наводите своје трошкове који се одбијају од пореза у кући. Већина власника кућа сматра да је разврставање вредно труда, а велики број пореских софтвера уклања бол из процеса.

» ВИШЕ: Одређивање детаља вс. стандардни одбитак

Постоје два кључна одељка Прилога А који се баве одбицима код куће:

Хипотека и камата у вези са кућом

Највећа пореска олакшица многих власника кућа долази кроз месечну исплату хипотеке, од чега велики део иде на камату на кредит. Све док је ваш стамбени кредит 1 милион долара или мање, сва та плаћена камата се одбија од пореза. А ако сте платили поене за попуст да бисте добили нижу стопу зајма, обично можете и те поене одбити од својих пореза.

Ако сте узели стамбени зајам или кредитну линију, генерално можете да одбијете камату коју сте платили на тај дуг. Није важно да ли сте користили средства на свом стану, све док сте примили 100.000 долара или мање.

Приватно хипотекарно осигурање – које вероватно плаћате ако нисте уплатили 20% учешћа – се третира као камата на хипотеку и стога се може одбити, барем за пореску годину 2016. Квака је у томе што га не можете одбити ако имате приход већи од 109.000 долара.

Порез на имовину

У већини случајева, други део ваше месечне уплате хипотеке покрива годишњи порез на имовину. (Ваш зајмодавац тада плаћа ваш порески рачун.) У другима их власници кућа плаћају директно. У сваком случају, можете одбити ове уплате све док сте власник свог пребивалишта.

Ако вам је ово прва година у кући, још једном проверите обрачунски лист који сте добили при затварању. Вероватно сте поделили годишњи порез на некретнине са продавцем на основу датума продаје. Удео који сте платили ће се појавити на овом завршном документу и у потпуности се одбија од пореза.

» ВИШЕ: Испробајте овај федерални порески калкулатор

Без пореза на продају вашег дома (до одређене тачке)

Све те године које проведете у свом дому могу обезбедити значајну уштеду пореза. Најбоља пореска олакшица, међутим, вероватно ће доћи када продате.

Када појединачни порески обвезници продају примарну резиденцију, могу имати до 250.000 долара профита и не дугују порез на капиталну добит. Додатак се удвостручује за брачне парове који поднесу заједничку пријаву.

Имајте на уму да је овај износ искључења пореза заснован на вашем профиту, а не на вашој продајној цени. Могли бисте да продате свој дом за милион долара и још увек не дугујете ујка Сему све док ваш профит није већи од 250.000 долара или, ако сте у браку, 500.000 долара.

Како схватити основу свог дома

Добит од продаје куће израчунава се као и са било којом другом капиталном имовином коју продајете: Одузмите прилагођену основу вашег дома од цене коју сте добили.

За већину власника кућа, основица је једнака првобитној купопродајној цени плус вредност свих капиталних побољшања имовине. Ова побољшања морају допринети вредности вашег дома и не укључују рутинско одржавање и поправке.

Пратите надоградње своје имовине. Што је већа основа вашег дома, то је мањи профит од продаје, идеално до нивоа без пореза. (А чак и ако остварите неку опорезиву добит од продаје куће, барем ће она бити опорезована по нижој стопи пореза на дугорочну капиталну добит.)

Квалификације за продају куће без пореза

Са тако великом уштедом пореза, можда ћете бити у искушењу да постанете серијски продавац куће. То би могло да функционише, али морате испунити неке услове да бисте се квалификовали за неопорезиву добит од продаје куће.

  1. Имовина мора бити ваше главно пребивалиште. Ово је место где живите и буквално зовете дом.

  2. Морате поседовати имовину најмање две године пре него што је продате.

  3. Мора да сте живели у имању две од пет година пре него што сте га продали. Добра вест је да боравак не мора бити континуиран. Могли сте да живите у кући годину дана, а затим да добијете оглас за посао ван града три године, пре него што се вратите у кућу још годину дана и затим продате.

  4. Нисте могли да продате кућу и избегнете порез на свој профит у току претходне две године.

Већина људи испуњава ове услове. Дакле, поред паковања личних ствари у комби у покрету, спакујете и леп чек без пореза на свој банковни рачун.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here