Како пандемија преобликује финансијске животе Американаца

Већ дуже од годину дана Американци трпе пандемију и све повезане економске ефекте. И док још није готово, нова анкета НердВаллет-а показује да се личне финансије барем неких Американаца враћају на стабилније место.

Истраживање више од 2.000 У.С. одрасли, коју је крајем јула спровела анкета Тхе Харрис Полл, наставак је анкете о сличним темама из маја 2020. То указује да су, како је време пролазило, Американци осетили све више негативних утицаја пандемије ЦОВИД-19, али и они виде нека побољшања.

„Иако нема сумње да је пандемија изазвала пустош у финансијама милиона Американаца, она је такође довела до неких позитивних промена — као што је штедња више и трошење мање — које би могле да потрају“, каже стручњакиња за личне финансије НердВаллета Кимберли Палмер. „Ако наставимо да прихватамо овај помак ка штедљивости, онда ћемо бити боље припремљени да се носимо са будућим ванредним ситуацијама.”

Кључни налази

  • Поуздање новца је и даље на ниском нивоу, али се побољшава. У мају 2020. 48% Американаца је рекло да их је пандемија учинила мање сигурним у своје личне финансије; само 33% Американаца то сада каже, показало је ново истраживање.

  • Американци и даље штеде више, троше мање него пре пандемије. Више од једне трећине (35%) Американаца наводи да сада штеде више новца него пре пандемије. А отприлике једна трећина (34%) каже да троши мање – то је мање у односу на 48% који су изјавили да троше мање када смо питали у мају 2020.

  • Многи Американци су се задужили због пандемије. Око 135 милиона људи, или нешто више од половине (53%) Американаца, преузело је неке потрошачке дугове (као што су дуг кредитне картице или лични зајам) због пандемије, а 48% њих каже да ће за то бити потребно више него годину дана за отплату овог додатног дуга, према анкети.

  • Гледајући у будућност, многи планирају финансијске акције. Отприлике 7 од 10 Американаца (71%) планира да предузме финансијску акцију — као што је штедња већег фонда за хитне случајеве или агресивно отплата дуга — када се пандемија коронавируса заврши. Ово осећање је најизраженије међу генерацијом З (18-24 године) и миленијумима (25-40 година) са 92% и 87%, респективно.

Некима се враћа самопоуздање

Једна трећина Американаца изјавила је да их је пандемија учинила мање сигурним у своје личне финансије. Али овај број је значајно побољшање у односу на оно што смо тражили у мају 2020. Тада се 48% осећало мање самопоуздано.

Од почетка пандемије, трилиони долара економске помоћи уведени су у облику чекова за помоћ, незапослености, пореских кредита, могућности зајма и још много тога. У време наше анкете у мају 2020., неки Американци су вероватно примили прву исплату помоћи. Али од тада су вероватно добили додатно олакшање. Према истраживању Урбан Институтеа, непрофитне истраживачке организације, овај прилив федералне потрошње држао је главе многих људи изнад воде, па је чак отишао далеко и смањио пројектовану стопу сиромаштва.

Многи и даље штеде више и троше мање

Економска помоћ је била кључни покретач побољшања финансијских услова домаћинстава током пандемије. Стопа личне штедње достигла је највиши ниво у 2020. години, а многи Американци кажу да и даље штеде више и троше мање сада него што су били пре пандемије.

Више од једне трећине (35%) Американаца каже да сада штеде више новца него што су били пре пандемије, према новом истраживању. Ово је у поређењу са 41% који је исто рекао у мају 2020. Благо смањење се може приписати томе што су имали више могућности за трошење, јер је ове године поново отворено више продавница и ресторана.

У ствари, док је 48% Американаца рекло да је трошило мање у мају 2020. него пре пандемије, тај је удео пао на 34% у нашем најновијем истраживању.

Удео Американаца који кажу да више улажу благо је порастао, са 15% у мају 2020. на 23% у јулу 2021.

„Док су многе од ових нових навика произашле из нужде – људи нису могли да путују или вечерају у ресторанима током гашења пандемије – неке од ових смена би се могле наставити“, каже Палмер. „Неки људи су схватили да су срећнији што мање једу у ресторану и штеде више.”

Дуг: прича о две пандемије

Како су Американци носили дуг током пандемије наглашава различите ефекте протеклих 18 месеци.

Више од половине (53%) Американаца — око 135 милиона — преузело је неке потрошачке дугове, као што су кредитне картице или лични зајмови, због пандемије. Ипак, 56% Американаца каже да су могли у потпуности да отплате неке потрошачке дугове од марта 2020. до јула 2021.

Они који су се задужили у просеку су зарадили око 5.770 долара (медијан, 1.500 долара), а отплата неће бити лака. Отприлике половина (48%) ове групе каже да ће им требати више од годину дана да отплате дуг који су акумулирали, показало је истраживање.

„Док дуг може бити огроман терет, посебно како се отплате камата сабирају, кредит је многим људима служио и као резервни план за хитне случајеве током најгоре финансијске кризе. Најбољи начин да се избегне нагомилавање дуга је да се новац уложи у фонд за хитне случајеве пре него што наступи криза. Чак и издвајање малих количина сваког месеца може дугорочно да направи велику разлику“, каже Палмер.

Они који су успели да избришу до темеља исплатили су у просеку 4.750 долара (медијана, 1.000 долара).

Иако је владина помоћ стигла за многе, она није увек била доследна. Заостатак незапослености, на пример, понекад је значио да су људи чекали недељама или месецима на чек, а можда и да су се окренули кредиту да би чекали своје време. Али они који су могли да наставе да раде вероватно су били у стању да у буџету издвајају више новца за отплату дуга него што би иначе имали.

Пандемија је подстакла извесну финансијску оптимизацију

Поређење и бирање финансијских производа, као што су кредитне картице или текући рачуни, може бити дуготрајно. Ипак, барем неки Американци кажу да су истраживали нове финансијске производе, отварали нове рачуне и рефинансирали зајмове као резултат пандемије ЦОВИД-19.

Идући даље, многи планирају финансијске акције

Више од 7 од 10 Американаца (71%) планира да предузме неку финансијску акцију када се пандемија заврши. Већина ових планираних акција су кораци ка већој финансијској стабилности и могли су бити мотивисани нестабилношћу у последњих годину и по дана.

Млађе генерације у анкети чешће планирају финансијске акције након пандемије: 92% генерације З (18-24 године) и 87% миленијалаца (25-40 година), док 74% генерације Кс (41-56 година старости) ) и 53% беби бумера (узраста 57-75) планира да предузме акцију. Како генерација З иде даље у одрасло доба под сенком ЦОВИД-19, остају питања о томе како ће пандемија утицати на њих дугорочно.

„Доживљавање пандемије док одраста вероватно ће имати трајне последице на данашње младе одрасле особе, који су већ из прве руке видели колико хитна средства и штедљиве навике могу бити суштински за преживљавање финансијске кризе. Убудуће, вероватно ће бити вероватније да ће нагласити финансијску сигурност чак и ако то значи краткорочне жртве, као што је трошење мање на свакодневне потребе“, каже Палмер.

Методологија

Ова анкета од 2.076 У.С. одрасли од 18 и више година спроведено је онлајн у Сједињеним Државама.С. од стране Тхе Харрис Полл у име НердВаллет-а од 27. до 29. јула 2021. Ова онлајн анкета није заснована на узорку вероватноће и стога се не може израчунати ниједна процена теоријске грешке узорковања. За комплетну методологију истраживања, укључујући варијабле пондерисања и величине узорака подгрупа, контактирајте Ану Палаги на [емаил протецтед

Прорачун броја Американаца који преузимају потрошачки дуг заснован је на У.С. Процене становништва Бироа за попис за 2019.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here