Како платити колеџ: 8 савета које су одобрили стручњаци

Питам: „Како да платим факултет?” је као да питате: „Како да оздравим?” или, „Како да научим други језик?” Постоји много одговора, али не постоји увек један јасан пут.

Ако сте као већина студената и породица, скупићете средства из више извора. Неке врсте финансијске помоћи су боље од других, па користите следеће савете овим редоследом:

1. Попуните ФАФСА

Попуните бесплатну пријаву за федералну помоћ студентима чак и ако не очекујете да се квалификујете за било какву помоћ, каже Бен Милер, виши директор пост-средњег образовања у Центру за амерички напредак. ФАФСА је ваша улазница у арену финансијске помоћи. Ако га пошаљете, можете да добијете финансијску помоћ, укључујући савезне грантове, могућности за рад, студентске кредите и неку државну и школску помоћ.

Попуните га што је пре могуће јер неки факултети додељују новац по принципу „први дође, први добије“. Поред ФАФСА, неке школе такође захтевају да попуните ЦСС профил да бисте били узети у обзир за помоћ.

2. Потражите стипендије

Не морате да чекате да завршите средњу школу да бисте започели потрагу за стипендијом. У ствари, могло би се исплатити почети раније. На пример, Еванс Сцхоларс Фоундатион сваке године додељује стипендије за пуну вожњу стотинама голф кедија. Али морате да будете цадди најмање две године да бисте се квалификовали, што значи да бисте морали да почнете да радите као кадри најкасније током друге године у средњој школи да бисте испунили услове до тренутка када се пријавите на почетку последње године.

Стипендије, за разлику од студентских кредита, не морају да се враћају. Хиљаде су доступне; користите алатку за претрагу стипендија да сузите свој избор. Иако многе стипендије захтевају да поднесете ФАФСА, већина такође има додатну пријаву.

» ВИШЕ: Како до стипендије

Неопходна сазнања за матуранте 2021. Погледајте НердВаллет и Инцептиа водич за кретање новца и каријере након факултета. ПРЕУЗМИТЕ БЕСПЛАТНО

3. Изаберите школу по приступачној цени

Плаћање колеџа ће бити експоненцијално лакше ако одаберете школу по разумној цени за вас. Да не бисте оптерећивали свој банковни рачун, размислите о томе да започнете колеџ или техничку школу.

Ако се одлучите за традиционални четворогодишњи универзитет, потражите онај који је великодушан уз помоћ. Усредсредите се на нето цену сваке школе или трошкове за вас након грантова и стипендија. Користите калкулатор нето цене сваке школе да процените износ који ћете морати да платите из џепа или позајмите.

Само зато што је цена налепнице једне школе нижа не значи да ће вам бити приступачнија, каже Фил Траут, саветник на колеџима у средњој школи Минетонка у Минетонки, Минесота, и бивши председник Националне асоцијације за пријем на факултете Саветовање. На пример, ако вам школа са 28.000 долара годишње не нуди никакву помоћ, а колеџ од 60.000 долара годишње вам нуди помоћ од 40.000 долара, школа са вишом ценом налепнице вам је заправо приступачнија.

» ВИШЕ: Како користити калкулатор нето цене

4. Користите грантове ако се квалификујете

Студија НердВаллет-а из 2018. показала је да матуранти средњих школа који не заврше ФАФСА остављају милијарде долара у непотраженом федералном новцу Пелл Грант-а.

Не правите ту грешку. Све док подносите ФАФСА и обнављате га сваке године када сте уписани у школу, примаћете Пелл новац ако испуњавате услове за то.

Поред програма Пелл, савезна влада нуди неколико других врста грантова, који се не морају враћати. Многе државе такође имају програме грантова. Користите ову мапу на веб страници Одељења за образовање да пронађете агенције у вашој држави које администрирају стипендије за факултет. Затим потражите и пријавите се за програме државних грантова за које се можда квалификујете.

» ВИШЕ: Водич за стипендије за факултет

5. Нађите посао-учење

Посао на факултету означава вишеструка поља: обезбеђује приход, радно искуство и потенцијално вредне везе. Федерални програм рада и студија финансира послове са скраћеним радним временом за студенте са финансијским потребама.

Да бисте се пријавили за радну студију, поднесите ФАФСА. Ако се квалификујете, видећете „рад-учење“ на листи ваше финансијске помоћи. Међутим, само зато што испуњавате услове за радни студиј не значи да аутоматски добијате тај новац. Морате пронаћи одговарајући посао за студирање у свом кампусу и радити довољно сати да зарадите сву помоћ за коју се квалификујете.

6. Додирните своју уштеђевину

Реално, вероватно ћете морати да уроните у свој приход и уштеђевину да бисте платили школарину, собу и пансион и друге трошкове везане за факултет. Типична породица на тај начин покрива 45% трошкова колеџа, према студији Саллие Мае из 2021. Како Америка плаћа за колеџ.

Ако сте ви или ваши родитељи уштедели новац у плану 529 — инвестиционом налогу за факултет који је спонзорисан од стране државе, приступите средствима тако што ћете контактирати администратора плана.

» ВИШЕ: Најбоља будућност за ваше дете: Стратегије штедње на факултетима

7. Узмите савезне кредите ако морате

Не морате да кажете да на сву помоћ која вам се нуди - посебно на студентске кредите. Као правило, циљајте на исплате студентског кредита које не прелазе 10% пројектованог месечног прихода након опорезивања током прве године ван школе.

Ако требате да позајмите да бисте платили факултет, узмите савезне студентске кредите пре приватних. Федерални зајмови имају предности које приватни зајмови немају, укључујући приступ плановима отплате заснованим на приходима и програмима опроста зајма.

» ВИШЕ: Да ли је колеџ вредан тога?

8. Позајмите приватне кредите као последње средство

Ако вам је потребно да користите приватне студентске кредите, упоредите своје опције пре него што одаберете зајмодавца. Купујте около да бисте пронашли зајмодавца који вам нуди најнижу каматну стопу и најиздашније заштите зајмопримца, као што су флексибилни планови отплате или опција да своје зајмове ставите у мировање ако се борите да извршите плаћања.

Запамтите: након што дипломирате, мораћете да вратите сав новац који сте позајмили. Многи студентски зајмови - сви осим федералних субвенционисаних кредита - прикупљају камату док сте у школи, што значи да ћете морати да вратите више него што сте првобитно позајмили. Можете користити калкулатор студентског кредита да видите колико ћете дуговати касније на основу онога што сада позајмите.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here