Како да платите своје медицинске рачуне: 6 опција

Отплата медицинског дуга није тако јасна као решавање других облика дуга, као што су зајам или кредитна картица. Генерално има више простора за преговоре о условима отплате — а можда чак и за смањење износа који дугујете.

За почетак, погледајте свој медицински рачун и упоредите га са својим објашњењем бенефиција, ако имате осигурање. Одредите шта се очекује да платите, али немојте погрешити да рачунате по номиналној вредности: увек можете прво да покушате да преговарате о укупној цени.

Када сарађујете са својим добављачем, напред о томе шта можете да платите. Ако немате осигурање, вероватно ће вам бити наплаћено више него некоме ко има. Сазнање да постоји разлика у ценама може вам дати полугу.

„То може бити корисно за преговоре када заправо морате да платите рачун“, каже Чи Чи Ву, адвокат у Националном центру за право потрошача. „Реците им да ћете платити оно што би платили БлуеЦросс или Медицаид.”

Време је за уништавање дугова. Пријавите се да бисте повезали и пратите све, од картица до хипотека на једном месту. Почети

План плаћања у ратама

Многи медицински провајдери, укључујући лекаре, зубаре и болнице, могу да израде план плаћања за ваше рачуне. Ово је један од најједноставнијих и најчешћих начина да решите рачун који не можете да приуштите једним плаћањем.

Минимални износ који можете да платите на свом плану плаћања зависиће од износа вашег рачуна и услова о којима преговарате. Обично делите рачун на више једнаких плаћања током неколико месеци док укупан износ не буде покривен.

Савет: Питајте да ли постоје накнаде за обрачун или било које друге накнаде повезане са планом плаћања, како бисте могли да процените доступност.

Медицинске кредитне картице

Ако ваш провајдер не прихвата планове плаћања, можда прихвата медицинске кредитне картице. Они су углавном за специфичне медицинске процедуре, а многе канцеларије имају апликације при руци.

Многе медицинске кредитне картице имају период без камате од шест до 12 месеци. Урадите математику да утврдите да ли можете да отплатите дуг у том периоду. Ако не можете, можда ћете бити погођени одложеном каматном стопом која може значајно да поскупи ваш дуг.

Савет: Знајте са којим додатним трошковима ћете се суочити ако вас погоди одложена камата да бисте у потпуности разумели да ли медицинска кредитна картица има смисла за вас.

СЛУШАЈТЕ: Подкаст Смарт Монеи одговара на питање „Моји трошкови рецепта уништавају мој буџет. Шта могу да урадим?" 

Необезбеђене кредитне опције

Лични кредити

Медицински зајам за здравствене трошкове може вам помоћи да обједините медицинске трошкове или платите хитне или планиране процедуре.

Добивање личног зајма може бити најбоље након што исцрпите друге опције, као што су план плаћања или медицинска кредитна картица. Износи зајма се крећу од 1.000 до 100.000 долара, тако да могу бити од користи за велике количине медицинског дуга.

Савет: Обавезно купујте да бисте упоредили стопе, накнаде и услове отплате.

0% камата кредитна картица

Кредитна картица од 0% камате може бити добра опција ако не испуњавате услове за план плаћања или медицинску кредитну картицу. Ипак, требаће вам добар до одличан кредит да бисте се квалификовали. Обавезно отплатите свој износ пре него што се период промотивне камате заврши и почне каматна стопа.

Савет: Посветите картицу само медицинским рачунима ако идете овим путем. У супротном ће бити теже водити евиденцију о трошковима пореских олакшица или медицинској штедњи.

Заступник медицинског закона

Ако сте имали продужени боравак у болници или интензивну процедуру, вероватно се суочавате са брдо медицинских рачуна.

Можете унајмити адвоката за медицинске рачуне да преговара у ваше име. Адвокати су стручњаци за медицинско наплату који знају како да читају рачуне за здравствену заштиту и разумеју уобичајене трошкове за процедуре. Они могу уочити потенцијалне грешке или претеривање и помоћи вам да смањите износ који дугујете.

Групе као што су Медицал Биллинг Адвоцатес оф Америца могу да вас повежу са адвокатом.

Савет: Уверите се да ће све накнаде које наплаћује адвокат за медицинске рачуне бити веће од уштеде пре него што се пријавите за план.

План за тешкоће заснован на приходима

Ако имате ниске приходе и високе рачуне за лечење, можда имате право на план за тешкоће заснован на приходима.

Слично стандардном плану плаћања, план за тешкоће заснован на приходу може да разбије укупан износ који дугујете у редовније исплате које се могу управљати. Можда ћете такође моћи да смањите износ који дугујете. Разговарајте са својим добављачем да видите да ли  нуди такав план.

Савет: Можда ћете морати да се пријавите за Медицаид пре него што испуните услове.

Сами преговарате о трошковима

Ако имате медицинске рачуне у наплати или мислите да можете преузети посао адвоката медицинских рачуна, можда ћете моћи сами да преговарате о трошковима својих медицинских рачуна.

За медицинске рачуне у наплати, знајте да утеривачи дугова углавном купују дугове за пени на долар. То вам даје добар утицај за преговоре.

Ако мислите да се можете цењкати са својим провајдером, можда ћете моћи да преузмете посао адвоката медицинских рачуна у своје руке. Прочешљајте своје медицинске рачуне и уочите све трошкове који вам се чине погрешним или превисоким.

Можда ћете моћи да упарите преговоре са другом опцијом плаћања.

Савет: Не плашите се да разговарате са својим провајдером. Уверите се да можете приуштити оно на шта пристајете. Можда имате избор између паушалног износа и плана плаћања.

Резиме опција за отплату медицинског дуга

Шта не треба радити

Можда ћете бити у искушењу да брзо решите свој медицински дуг - или да га потпуно игноришете. Али то би могло да вас кошта више камата и може да угрози ваш кредитни резултат. Паметан приступ плаћању медицинских рачуна може вам помоћи да избегнете делинквентне здравствене дугове на вашем кредитном извештају.

Пример је стављање медицинског дуга на постојећу кредитну картицу. То ће умирити ординацију вашег лекара, али ћете се обично суочити са двоцифреном каматом ако не можете да платите остатак у целости када стигне извод ваше картице.

Што се тиче ваших кредитних извештаја, ево једне добре вести: постоји период чекања од 180 дана пре него што се неплаћени медицински рачун прикаже у вашим кредитним извештајима. Такође, медицински рачуни у наплатама које касније плате здравствено осигурање биће уклоњени из ваших извештаја.

Ако мислите да не можете да приуштите своје медицинске рачуне и суочавате се са огромним дуговима, размислите о отплати дуга за своје медицинске рачуне.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here