Како платити кирију када то не можете приуштити

Након што је посао сервера у ресторанима Меган Пирсон стављен на чекање због наређења о останку код куће везаних за ЦОВИД-19, самохрана мајка је морала да смисли како да дође до кирије за свој стан у Бруклину, Нови Иорк.

„Објавио сам своју фрустрацију на Фејсбуку јер сам покушавао да прођем до незапослености прве недеље“, каже Пирсон. „Вероватно сам обавио 200 телефонских позива пре него што сам све средио.”

Несигуран да ли ће помоћ стићи на време или уопште, Пирсон је предузела акцију, невољно отворивши налог за прикупљање средстава на подстицај пријатеља који је видео њен пост на друштвеним мрежама. Овај потез је Пироновој купио неко време и на крају јој је омогућио да остане у свом стану без потребе да преузима скупе дугове.

Ако се и ви суочавате са хитним случајевима и покушавате да закупите, прво размотрите неке од следећих корака пре него што прибегнете кредитима са високим каматама.

Прво истражите бесплатне опције

Неке државе су издале мораторије на исељење током кризе ЦОВИД-19, али ви сте и даље одговорни за плаћање станарине. Дакле, први корак је да поново процените свој буџет и "пронађите" новац где можете.

Смањите небитне трошкове, смањите доприносе од 401 (к), обратите се кредиторима за помоћ и тражите програме са ниским примањима за храну и комуналије, предлаже Џефри Аревало, стручњак за финансијски веллнесс у ГреенПатх, непрофитној агенцији за кредитно саветовање.

Ево неколико опција које ништа не коштају или су им близу:

  • Узми помоћ коју можеш добити. Подношење захтева за незапослене или друге програме помоћи може потрајати, али свакако може бити вредно тога. Пирсонова очекује да ће покрити будуће плаћање станарине новцем за незапосленост и стимулацију корона вируса.

  • Разговарајте са својим станодавцем. Објасните своју ситуацију и затражите више времена док не стигне чек. Такође можете затражити план на рате или се одрећи накнада за кашњење. Ваш станодавац би могао бити вољан да помогне, посебно ако сте раније плаћали на време. „Вреди покушати“, каже Аревало, који примећује да је радио са клијентима који су имали успеха у овом кораку. О којим год условима се преговара, дајте их у писаној форми.

  • Позовите 211. Локалне непрофитне и верске организације могу понудити помоћ за изнајмљивање. Унитед Ваи помаже приступ тим услугама по позиву 211. Имајте на уму, међутим, да ресурси могу бити ограничени током националних ванредних ситуација.

  • Пријавите се за грантове у вашој индустрији. Удружења прикупљају новац за људе који су због ЦОВИД-19 расељени са посла у својим индустријама. Пирсонова се пријавила за грант од Рестаурант Стронг Фунда, који помаже радницима ресторана погођеним затварањем ЦОВИД-19, иако још није добила одговор.

  • Затражите помоћ од породице или пријатеља. Вољени људи - и странци са сталним приходима, у том случају - можда ће бити вољни да помогну. Пеарсон је прикупио 3,995 долара за изнајмљивање и основне трошкове преко ГоФундМе платформе за цровдфундинг. „Ако не питате, нико не зна да вам треба“, каже Пирсон. Ако вам не одговара цровдфундинг, такође можете затражити зајам од чланова породице.

  • Измените услове живота. Ако ваш закуп дозвољава, размислите о подзакупу вашег стана или собе. Или се уселите код вољене особе и помажете једни другима тако што ћете поделити трошкове кирије. Наравно, селидба може доћи са сопственим трошковима, а ако сте под уговором, мораћете да измерите цену прекида вашег закупа. Опет, разговарајте са својим станодавцем да видите шта се може преговарати.

  • Потражите стручни савет. Кредитни саветник може да прегледа ваше финансије ради потенцијалне уштеде за изнајмљивање. Тренутно, ГреенПатх Финанциал Веллнесс нуди бесплатно финансијско саветовање путем телефона током пандемије.

Ослоните се на инвестиције

Обично није препоручљиво уронити у новац који је намењен вашој будућности, али ово нису типична времена. Када хитан случај прети да ће вас избацити – овде и сада, у садашњости – нормална „правила“ не важе увек.

Ако имате опорезиви брокерски рачун, можете размислити о продаји акција. У супротном, следећа потенцијална опција би могла бити повлачење са 401(к) или индивидуалног рачуна за пензионисање, каже Андрев Росен, финансијски саветник и партнер у Диверсифиед, фирми за финансијско планирање. Опет, пљачкање ваших пензионих фондова није идеално, али у кризи ће можда бити неопходно - и можда ћете моћи да ублажите финансијске последице.

Према Закону о помоћи, помоћи и економској сигурности у вези са корона вирусом, на пример, они млађи од 59 и по година на које је ЦОВИД-19 физички или финансијски утицао могу да повуку до 100.000 долара са квалификованог 401(к) или ИРА до децембра. 31, 2020, без уобичајене казне од 10% превременог повлачења. Порески рачун се распоређује на наредне три године, а можете тражити повраћај пореза ако га вратите пре тог времена. Ако сте изгубили посао, пребаците свој 401 (к) у ИРА, а затим повуците, предлаже Росен.

Закон о ЦАРЕС такође дозвољава квалификованим учесницима плана 401(к) да позајмљују 100% свог стеченог стања до 100.000 долара као зајам. А у хитним случајевима који нису повезани са ЦОВИД-19, зајам на 401(к) - ако је доступан преко вашег послодавца - избегава казне, порезе и кредитну проверу.

Ипак, добро размислите пре него што кренете овим путем. Ако се заиста давите у дуговима, а рента је само једна од многих финансијских обавеза које не можете да испуните, можда ћете желети да размотрите друге опције.

„Већина људи не схвата да су генерално говорећи, ваши пензиони рачуни заштићени у случају банкрота“, каже Розен.

Изаберите најјефтинији дуг са високим каматама

Можете тражити да финансирате неке од својих трошкова како бисте помогли у покривању станарине тако што ћете, рецимо, отворити кредитну картицу са ниском каматом. Али без довољног прихода или доброг кредита (обично ФИЦО резултат од најмање 690), можда ћете остати са само опцијама финансирања са високим каматама. Размотрите следеће, од најмањег до најскупљег:

  • Позајмите према ограничењу постојеће кредитне картице. Циљане понуде као што су Цити Флек Лоан и Ми Цхасе Лоан омогућавају вам да позајмљујете уз кредитни лимит ваше картице уз фиксну каматну стопу и рок. Новац се депонује на банковни рачун без потребе за провером кредита или провизијом.

  • Платите кирију кредитном картицом. Неке услуге олакшавају плаћање закупа кредитном картицом, по цени. Пластик ће вам, на пример, дозволити да наплатите кирију на вашу картицу, а затим ће свом станодавцу исећи чек у ваше име, у замену за 2.85% накнаде за обраду. Одмерите трошкове те накнаде пре него што кренете овим путем и имајте на уму да ако не можете да је вратите у целости у току обрачунског циклуса, наплатићете камату на плаћање закупнине у било ком годишњем износу који ваша картица наплаћује.

  • Међу вашим последњим средствима, размислите о готовинском авансу. Готовински аванс може понудити брзу готовину до износа вашег доступног лимита, али ћете то скупо платити у виду велике накнаде и каматне стопе која почиње да расте оног тренутка када извучете готовину из своје банке или банкомата. Готовински аванси такође могу негативно утицати на ваш кредитни резултат повећањем коришћења кредита, што је кључни фактор у кредитним резултатима. Ипак, постоји могућност ако вам затреба, и вероватно је јефтиније него да се позајмите до дана исплате, што ионако можда није опција ако више не примате чек.

» ВИШЕ: Издавачи картица нуде јефтиније и погодније начине за приступ вашој кредитној линији

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here