Како лош кредит може повећати стопе осигурања ваших станара

Цена коју плаћате за осигурање изнајмљивача зависи од тога где живите, колико покрића изаберете и да ли сте поднели неке претходне захтеве. Али у већини држава на вашу стопу утиче и ваша кредитна историја - и то може направити изненађујуће велику разлику.

У просеку, стопе осигурања изнајмљивача за особе са лошим кредитом су 83% веће од оних за људе са добрим кредитом у државама у којима се кредит користи као фактор рејтинга, открио је НердВаллет у недавној анализи. (Оно што се сматра лошим или добрим резултатом зависи од осигуравача, али ови резултати су генерално у складу са распонима кредитног резултата ФИЦО.)

Коришћење кредита за одређивање цена за изнајмљиваче или друге врсте осигурања куће тренутно није дозвољено у Калифорнији, Мериленду, Масачусетсу или Вашингтону.

» ВИШЕ: Шта је добар кредитни резултат?

Како кредит утиче на стопе осигурања закупаца

Од 1990-их, осигуравачи су користили резултате осигурања засноване на кредитима да би помогли у одређивању стопа и одређивању којих људи су спремни да осигурају.

Ваш резултат осигурања је сличан, али није идентичан кредитном резултату који банке процењују када се пријавите за кредитну картицу или зајам. Оба резултата укључују исте факторе, као што су историја плаћања и неизмирени дуг, али су пондерисани мало другачије. Ако имате лош кредитни резултат, вероватно је и низак резултат вашег осигурања.

Можда не мислите да начин на који управљате новцем има икакве везе са вероватноћом да поднесете захтев за осигурање, али студије су показале корелацију: они са нижим резултатима осигурања заснованим на кредиту имају већу вероватноћу да поднесу захтеве од оних са вишим резултатима.

Резултат? У већини држава, они са лошим кредитом често на крају плаћају знатно више за осигурање.

„Компаније за осигурање желе тачно да предвиде шансе [захтева тако да свачије премије буду тачне и поштене“, каже Кристин Барлоу, овлашћени посредник за заштиту имовине и главни уредник у ФЦ&С Екперт Цовераге Интерпретатион. Ако је већа вероватноћа да ће неко поднети захтев, каже она, „логично би требало да плати више за осигурање.”

» ВИШЕ: Најбоље јефтино осигурање за изнајмљиваче

Да ли су резултати осигурања засновани на кредиту поштени?

Чак и ако ваш резултат осигурања тачно предвиђа да ли ћете поднети захтев, коришћење тога као фактора цене постаје све контроверзније, делом због несразмерног ефекта на мањине и мањине.

„Људи са лошим кредитним способностима плаћају много више, а то [отежава живот сиромашним људима“, каже Боб Хантер, директор осигурања у Цонсумер Федератион оф Америца. „Због демографије у земљи, то значи да је теже и [многим обојеним људима.”

Пандемија ЦОВИД-19 интензивирала је такве потешкоће, при чему црначка и латиноамеричка популација виде веће стопе незапослености од белих радника.

„Коришћење кредитног резултата за премије само погоршава диспаритет [прихода, посебно усред пандемије, јер се многи суочавају са незапосленошћу или недовољном запосленошћу“, рекао је Наеем Сиддики, виши саветник и стручњак за кредитни ризик у аналитичкој компанији САС, у е-поруци.

Неке државе су привремено обуставиле праксу како би избегле кажњавање оних који су имали финансијских проблема током пандемије. Раније ове године, Невада је учинила незаконитим да осигуравачи ускрате покриће или повећају премије на основу промена кредитног резултата 1. марта 2020. Комесар за осигурање у Вашингтону је недавно увео трогодишњи мораторијум на коришћење кредитних информација за утврђивање цене осигурања аутомобила, куће и изнајмљивача.

» ВИШЕ: Можете ли да поделите осигурање изнајмљивача са цимерима?

Како пронаћи јефтиније осигурање изнајмљивача

Они са лошим кредитним способностима не морају да се задовоље високим стопама или потпуно без осигурања закупаца. Ови савети вам могу помоћи да смањите трошкове.

Проверите своје кредитне извештаје. Ако ваша премија порасте, питајте осигуравајућу компанију да објасни зашто, рекао је Сиддики. Према Закону о поштеном кредитном извештавању, морате бити обавештени ако су ваши кредитни подаци допринели „штетној радњи“ као што је виша стопа. Ако се то догоди, одмах прегледајте свој кредитни извештај и оспорите све грешке које пронађете.

Куповати около. Сваки осигуравач има своју формулу цене, тако да је вредно добити понуде од најмање три различите компаније да бисте били сигурни да добијате најбољу понуду. Барлоу препоручује рад са независним агентом за осигурање који може куповати у ваше име.

Потражите попусте. Можете уштедети новац тако што ћете удружити своје изнајмљиваче и полисе осигурања аутомобила са истом компанијом или обавестити свог осигуравача да ли ваш дом има алармни систем, каже Алан Умали, председник Вествоод Инсуранце Агенци. Други попусти могу бити доступни за плаћање унапред или пријављивање за аутоматско плаћање.

Повећајте свој одбитак. Одбитни износ је износ који се одузима од ваше исплате осигурања ако икада поднесете захтев. Одабир већег одбитка може смањити вашу премију - иако можда није вредно тога ако бисте имали проблема са покривањем тог одбитка у случају потраживања.

Побољшајте свој кредит. Плаћање рачуна на време и смањење дуга могу вам помоћи да изградите кредит током времена и на крају се квалификујете за ниже стопе осигурања.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here