Како спречити превару са кредитним картицама

Мало је вероватно да ће вас украдени број кредитне картице коштати, али може бити велика мука, због чега је вредно предузети кораке да спречите превару на првом месту.

Већина кредитних картица нуди политику нулте одговорности, а савезни закон ограничава вашу одговорност на највише 50 долара за превару пријављену у року од 60 дана. Дакле, банка је више монетарна жртва него ви.

За потрошаче, главобоља лежи у откривању и пријављивању украденог броја кредитне картице, чекању да се нова картица испоручи и ревизији налога за аутоматско плаћање који су повезани са бројем украдене картице. А за неке постоји емоционална компонента, осећај да је нечија приватност нарушена.

Иако нећете моћи да избегнете све преваре са кредитним картицама, можете ограничити своју рањивост и избећи проблеме.

» ВИШЕ: Предности и мане куповине кредитном картицом

Чувајте се 'пхисхинг'

Шта је то: „Пецање“ је превара којом се потрошачи преваре да открију личне податке, укључујући бројеве кредитних картица. Може се десити путем е-поште, телефона, текстуалне или пужеве поште. Пецари понекад покушавају да стекну поверење користећи познате логотипе и називе компанија у лажном представљању.

Спречавање превара: Опћенито будите опрезни према захтевима за личне податке, без обзира на извор. Независно проверите легитимност оних који траже број ваше кредитне картице.

Идентификујте „скиминг“

Шта је то: Скимовање је када лопов украде број картице током нормалне трансакције и користи је да направи фалсификовану картицу или обави трансакције за које није потребна физичка картица, као што су онлајн куповине.

Снимање може да се деси када своју кредитну картицу дате конобару у ресторану или оператеру позивног центра. То се такође може десити преко уређаја за скимирање који је тајно прикључен на терминал за плаћање, често на оним без надзора, као што су они на пумпама на бензинским пумпама или банкоматима.

Спречавање превара: ЕМВ чип картице помажу у ублажавању преваре од стране скимера уређаја. Али вреди обратити посебну пажњу на терминале за плаћање без надзора. Ако видите нешто необично у отвору за картицу, немојте то користити и обавестите запосленог.

Савјет за штреберке: Иако ЕМВ значајно појачава сигурност за личне трансакције на терминалима за плаћање, имајте на уму да технологија не доноси никакве предности за трансакције на мрежи или телефоном, познате као трансакције без присуства картице.

Користите различите картице за аутоматско плаћање у односу на. свакодневна потрошња

Размислите о одређивању једне од ваших кредитних картица да се користи само за налоге са аутоматским плаћањем, као што су рачуни за бежични телефон и претплате на веб-сајтове. Онда не користите ту картицу ни за шта друго. На тај начин, ова кредитна картица само за рачуне није у дивљини коју обрађују малопродајни службеници и сервери у ресторанима, нити се провлачи кроз читаче пумпи на бензинској пумпи. Користите друге платне картице за свакодневну потрошњу.

Ова техника неће спречити превару на вашој картици за свакодневну потрошњу, али ако је једна од картица прекршена, барем нећете имати муке да промените своје налоге за аутоматско плаћање и потенцијално наплатите накнаду за кашњење у плаћању.

Генерално, добра је идеја да водите евиденцију о томе где се чува број ваше кредитне картице.

Платите телефоном

Услуге плаћања засноване на паметним телефонима као што су Аппле Паи и Андроид Паи чине плаћање у продавницама безбеднијим јер користе технологију токенизације за промену информација о плаћању при свакој трансакцији. Трговац никада не прикупља стварне бројеве кредитних картица.

Поред тога, закључани екран уређаја је често заштићен лозинком, што чини телефон неупотребљивим без откључавања, обично личним идентификационим бројем или биометријском идентификацијом, као што је отисак прста.

» ВИШЕ: Алати за кредитне картице које можете користити да спречите превару

Размислите двапут о плаћању услуга против превара

Чини се да услуге за праћење кредита тврде да вас штите од крађе идентитета, али то не чине. Они вас упозоравају након што се то догоди. Све у свему, они не раде много више него што бисте могли сами. Осим тога, практично, нисте одговорни за лажне куповине кредитном картицом, што смањује подстицај да се додатно плати осигурање или услуга.

Урадите мале ствари како треба

  • Никада не дајте информације о кредитној картици преко друштвених медија

  • Не дозволите другим људима да користе вашу картицу

  • Не обављајте трансакције кредитним картицама на јавним местима, као што су библиотеке и аеродроми, и на јавној Ви-Фи мрежи

  • Ојачајте лозинке на мрежи да бисте укључили насумичне комбинације слова, бројева и специјалних знакова – различитих за сваки налог, идеално

  • Уништите нежељене документе који показују број ваше кредитне картице

  • Одржавајте апликације и антивирусни софтвер ажурним

  • Верујте свом инстинкту. Ако вам веб локација изгледа сумњиво, немојте је користити.

Ограничите штету, ако до тога дође

Велики део спречавања преваре је ограничавање штете након компромитовања броја кредитне картице.

  • Делујте брзо када вам украду новчаник. Ваш први задатак је да откажете те кредитне картице.

  • Пратите своје финансијске извештаје. Прегледајте изводе кредитне картице и банковне изводе да бисте били сигурни да препознајете трансакције. Коришћење апликације за паметне телефоне издаваоца картице и подешавање текстуалних обавештења су начини да останете у току.

  • Редовно проверавајте кредитне извештаје. Имате право на један бесплатан кредитни извештај сваке године од сваке од три главна бироа за кредитно извештавање. Размислите о томе да затражите један извештај свака четири месеца како бисте проверили да ли постоје сумњиве информације, посебно рачуни нових кредитних картица које не препознајете.

Да ли сте били жртва преваре са кредитним картицама? Ево ресурса:

• Водич за сајбер безбедност и крађу идентитета НердВаллет-а

• Шта учинити ако изгубите кредитну картицу

• Како спречити превару са кредитним картицама

• Да ли је заштита од крађе идентитета вредна тога?

• Уздрман преваром са картицама? Користите једноставну тактику „аутоматског плаћања и свакодневне“

• Закључавање картице: шта ради, ко га нуди, како се користи

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here