Како професионалци повећавају волатилност тржишта - и зашто не бисте

Берза је ове године привезала инвеститоре на вожњу ролеркостером испуњеном падовима у стомаку и узбудљивим успонима. У пролеће су страхови око коронавируса помогли да референтни С&П 500 пад од 34% у односу на претходни врхунац. Од тада је дошло до бројних једнодневних рекордних губитака и добитака, а у августу је, подстакнут оптимизмом у погледу способности света да управља пандемијом, индекс достигао највиши ниво у историји.

Искусни трговци акцијама често примењују високоризичне стратегије да би зарадили на преокретима. Пошто су блокаде због корона вируса довеле до повећања броја инвеститора аматера који улазе на тржиште, стручњаци упозоравају да ове игре променљивости нису забава за просечног инвеститора.

„Искориштавање предности волатилности захтева суштинско разумевање економских циклуса и испитивање сирових података. Када тренд дође на тржиште, пропустили сте воз“, каже Сајмон Калтон, извршни директор Царлтон Јамес Гроуп, приватне инвестиционе групе са седиштем у Лондону. „Чак и међу искусним инвестиционим менаџерима, огромне суме новца могу бити изгубљене."

Барометар „страха“

Док С&П 500 бележи историјски поен опада, индекс волатилности берзе опција чикашког одбора (ВИКС) достизао је рекордне вредности. Такође познат као „индекс страха“, ВИКС израчунава број на основу тога где инвеститори мисле да ће тржиште кренути следећег месеца: Што је већи број индекса ВИКС, већа је вероватноћа да инвеститори очекују волатилност цене акција.

16. марта, ВИКС индекс је достигао рекордни максимум на затварању од 82.69, помрачујуће бројке постављене 2008. током Велике рецесије. Поређења ради, ВИКС је био 12.47 на први дан трговања 2020.

Пројекција волатилности ВИКС-а је изведена посебно из опција на С&П 500. Трговање опцијама укључује опкладе у ком правцу ће одређена акција ићи - горе или доле - и уговоре о куповини или продаји те акције по унапред договореној цени до одређеног датума.

За трговце опцијама, велики покрети могу поставити позорницу за велике добитке. И инвеститори могу трговати опцијама у правцу самог ВИКС-а, кладећи се да ли ће тржиште постати мање или више нестабилно.

„Данас ће много малопродајних инвеститора посебно користити средства ЕТФ-а са задуживањем како би искористили предности ове стратегије“, каже Даниел Милан, извршни партнер компаније Цорнерстоне Финанциал Сервицес у Саутфилду, Мичиген.

Али за разлику од већине фондова којима се тргује на берзи, ова средства се купују уз дуг и требало би да се држе само у ограниченом временском периоду, кажу стручњаци, и нису део стратегије куповине и задржавања коју фаворизују многи инвеститори.

„Трговање променљивошћу може бити сложено и то није нешто што неискусни трговац треба да покуша“, каже Цхарлес Сиземоре, регистровани инвестициони саветник и портфолио менаџер за онлајн брокера Интерацтиве Адвисорс.

Најбољи покрет волатилности: диверсификација

Стручњаци се слажу да је за већину инвеститора диверзификација вашег портфеља кроз различите активе најјача заштита када тржишта постану турбулентна.

„Најбољи и најлакши начин да се заштитите од волатилности је једноставно диверзификовати“, каже Сиземоре. „Одржавање већег процента вашег портфеља у обвезницама или готовини ће смањити волатилност вашег портфеља и дати вам ватрену моћ да купите било какве падове."

Осим улагања у акције, обвезнице и сродне фондове, поседовање неких инвестиција које обично не одражавају шире покрете на берзи –  као што су робе, валуте или улагања у некретнине – може помоћи у диверсификацији, кажу стручњаци.

„Некорелирајућа средства различито реагују на промене на тржиштима у поређењу са акцијама — често се крећу на обрнути начин“, каже Милан. „Када је једно средство у паду, друго расте. Дакле, они изглађују волатилност укупне вредности портфеља."

Друга стратегија је коришћење акција које плаћају дивиденде, заједничких фондова и ЕТФ-ова. „Поседовање стабилних компанија које исплаћују дивиденде је доказан метод за испоруку натпросечних приноса“, каже Милан.

Одржавање диверсификације вашег портфеља и периодично ребалансирање како бисте осигурали да имате праву комбинацију средстава је најбоља заштита од нестабилних тржишта, додаје Сиземоре.  „Није секси или егзотично. Али то је солидан савет", каже он.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here