Како прочитати кредитни извештај

Редовно прегледавање ваших кредитних извештаја омогућава вам да проверите грешке које могу да смање кредитни резултат и може да вас упозори на потенцијалну крађу идентитета. Можете да користите процес оспоравања да бисте уклонили грешке, што вам може помоћи да се квалификујете за кредит или добијете боље услове.

Како да добијете бесплатне информације о кредитном извештају

Можете добити бесплатне информације о кредитном извештају на два начина:

  • Имате право на бесплатан извештај директно од три кредитна бироа користећи АннуалЦредитРепорт.цом. Извештаји су били доступни годишње, али као одговор на пандемију коронавируса, сајт ће нудити бесплатна недељна ажурирања до априла 2022.

  • Неке веб локације за личне финансије, укључујући НердВаллет, нуде бесплатне информације о кредитним извештајима. Кредитни извештај НердВаллет-а укључује кредитни резултат, пружајући ваш ВантагеСцоре 3.0 користећи ТрансУнион податке и ажурира се недељно. Погледајте свој бесплатни кредитни извештај Сазнајте шта се дешава са вашим бесплатним кредитним извештајем и сазнајте када и зашто се ваш резултат мења. Почети

Како читати кредитни извештај и шта тражити

Сваки кредитни биро другачије организује своје извештаје, тако да одељци могу пасти другачијим редоследом, али сви ваши извештаји имају исте основне делове. Ево како изгледа кредитни извештај:

Лична информација

Ваши лични подаци ће укључивати имена која сте користили, тренутну и претходну адресу и бројеве телефона, број социјалног осигурања — делимично маскиран ради безбедности — датум рођења, и садашње и претходне послодавце.

Немојте се изненадити ако постоји неколико различитих правописа вашег имена. Варијације које сте користили на кредитним апликацијама ће се појавити, као што су венчано и девојачко презиме, са и без средњег имена или иницијала, кратка верзија вашег имена итд.

Ако један или више ваших послодаваца или бројева телефона недостају, то није велика ствар. Али пазите на адресе које не препознајете — посебно ако касније уочите налоге које не препознајете. То сугерише да је неко користио ваше личне податке за отварање лажних налога на ваше име. Пријавите крађу идентитета чим је откријете.

Рачуни

Овај одељак наводи све ваше налоге који нису отишли ​​у колекције или су подразумевано укључени. Ово је главни део вашег кредитног извештаја.

Сваки налог има резиме на врху. Уверите се да препознајете следеће ставке:

  • Име и адреса кредитора, број рачуна и датум отварања.

  • Статус налога — на пример да ли је отворен или затворен или је пренет — и да ли сте у току са плаћањем. Рачуни који су били у добром стању када су отпочели плаћања у вези са пандемијом морају се и даље пријављивати као текући.

  • Врста рачуна (кредитна картица, студентски кредит, итд.).

  • Било да сте појединац или заједнички власник налога или једноставно овлашћени корисник.

  • Кредитно ограничење или оригинални износ зајма на рате.

Такође ћете видети информације о стању и плаћању, укључујући датум када је поверилац последњи пут послао податке о рачуну бироу. Не очекујте да ће то одражавати вашу равнотежу од данас. На пример, чак и ако плаћате своју кредитну картицу у целости сваког месеца, ваш извештај може да прикаже стање ако је активност на картици пријављена усред обрачунског циклуса.

Уверите се да ваша историја плаћања не приказује грешке, као што је закашњело плаћање када сте платили на време. Такође ћете желети да се уверите да су ограничења вашег налога тачна, јер то може утицати на ваш однос коришћења кредита — а то је велики фактор у кредитним резултатима.

Ако је налог затворен, у извештају ће бити наведено ко га је затворио и када. Затворени рачуни са добром репутацијом могу остати у вашим кредитним извештајима на неодређено време. Али рачуни које је поверилац затворио зато што нисте платили како је договорено требало би да нестану седам година након што је рачун први пут пропао.

Негативне информације, ако их има

Одељак са негативним информацијама ће навести рачуне који нису плаћени према договору, наплате и јавне евиденције као што су стечајеви. Негативне информације углавном остају у вашем кредитном извештају седам година, са изузетком банкрота из поглавља 7, који остају у вашем извештају 10 година.

У овом одељку ћете желети да се уверите да су све негативне информације тачне. Ако видите нетачне налоге или колекције или ако се нешто наводи након што је требало да се испусти, одмах оспорите уносе да бисте их уклонили из извештаја.

Питања о вашем кредиту

Овај одељак наводи времена када је неко проверио ваш кредит. Видећете упите када сте се пријавили за нова повећања кредита или лимита, као и оне који се односе на ствари као што су стамбене или комуналне апликације. Уноси могу да буду раздвојени по типу:

  • Тешки упити се дешавају када овластите потенцијалног кредитора да провери ваш фајл као део апликације. Ово може да изазове мали, привремени пад у вашим кредитним резултатима.

  • Лаки упити, који не утичу на ваше кредитне резултате, дешавају се када проверите сопствени кредит или потенцијални кредитор види да ли жели да вам пошаље промотивну понуду.

Обе врсте упита ће садржати назив и адресу организације, као и датум. Уверите се да сте ви овластили све тешке упите и да испадну из вашег извештаја после две године.

Које информације се не налазе у вашим кредитним извештајима?

Ваши кредитни извештаји не укључују кредитне резултате. Међутим, информације које извештаји садрже помажу у обликовању ваших резултата. Ево шта још кредитни извештаји не укључују:

Плата

То чини велику разлику у вашем свакодневном животу, али ваша плата се не појављује у вашим кредитним извештајима и не утиче на ваше кредитне резултате.

Радни статус

Кредитни извештаји могу да наводе ваше послодавце, али не говоре да ли је или када је ваш посао престао. Информације су у сврху идентификације и потичу из ваших претходних кредитних захтева.

Брачни статус и кредитна историја супружника

Можете се венчати, али ваши кредитни извештаји неће. Ви и ваш супружник ћете имати одвојене кредитне извештаје и његов или њен кредит неће утицати на ваш. Али имајте на уму: рачуни које отворите заједно - хипотека или заједничке кредитне картице, на пример - се појављују у оба кредитна извештаја, а грешке као што су кашњење у плаћању могу утицати на вас обоје.

Средства

Ваша стања у банци, пензиони рачуни као што је 401(к)с и инвестициони или брокерски рачуни нису наведени у вашим кредитним извештајима.

401(к) зајмови

Када позајмите новац од себе, он се не појављује у вашим кредитним извештајима. (Али то такође генерално није сјајна идеја - заиста може да смањи ваш напредак у штедњи за пензију.)

Ако видите грешке, оспорите их

Ако уочите нетачности које могу умањити ваше резултате, прикупите документацију да бисте направили резервну копију своје тврдње. Можете оспорити грешке у кредитном извештају са кредитним бироом који их приказује. Мораћете да доставите копије докумената који доказују ваш идентитет и који показују зашто је ставка погрешна. Биро има 30 дана да истражи и одговори, иако Биро за финансијску заштиту потрошача има упутства да то продужи на 45 дана због пандемије

Често постављана питања Како могу да видим шта се налази у мом кредитном извештају?

Можете да затражите своје бесплатне кредитне извештаје од три главна бироа помоћу АннуалЦредитРепорт.цом или сајт за личне финансије који пружа бесплатне детаље о кредитним извештајима, као што је НердВаллет. Затим прегледајте информације и проверите да ли постоје нетачности.

Шта се види на кредитном извештају?

Кредитни извештаји укључују ваше личне податке, рачуне, кредитне упите и све негативне оцене које имате, као што су банкрот.

Какав је добар распон кредитног резултата?

Добар кредитни резултат је углавном између 690 и 719. Сазнајте више о распонима кредитног резултата и како да изградите кредит.

Желите штреберско знање које је прилагођено вашем новцу? Донесите сав свој новац у један приказ и стекните прилагођене увиде да бисте га максимално искористили. Сазнајте више.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here