Како читати графиконе акција: Водич за брзи почетак за почетнике

На први поглед, графикони акција изгледају као хаотична представа линија, боја, бројева и акронима. Међутим, када их поделите на појединачне делове, њихово читање постаје много лакши задатак.

Да будемо сигурни, знање како да извршите дубинску анализу акција није предуслов за почетак улагања (научите како да инвестирате у акције; није потребна техничка анализа). Али разумевање основа берзанских графикона може вам помоћи да поузданије доносите одлуке о улагању.

Компоненте берзанског графикона

Један од најпогоднијих начина да сазнате о берзанским графиконима је путем Гоогле Финанце-а. Само претражите ознаку компаније и видећете једноставан графикон који је еквивалент плитком крају базена током лекције пливања. (Не знам симбол ознаке компаније? То можете потражити на мрежи.)

Као пример, погледајмо Аппле (ААПЛ), тренутно највећу залиху по тежини у С&П 500.

Овај графикон показује да је цена акција била 125 долара.12 на пијаци затвара се 2. марта. Цена на затварању се односи на последњу цену за коју се трговало у редовним тржишним сатима — 9:30 а.м. до 4 стр.м. источњачко време. Током редовног трговања, цена ће вероватно варирати. Цена „после радног времена“ је 125 долара.15, што одражава цену по којој се акцијама тренутно трговало ван редовног радног времена. (Сазнајте више о трговању након радног времена и зашто то није најбоља идеја за почетнике.)

Такође можемо видети да је цена акција "затворена" $2.67 ниже него претходног трговачког дана (када је цена затварања била 127 долара.79), што значи да је цена пала за 2.09%. Црвена линија приказује различите промене цена током дана, али избором било ког другог временског периода приказаће се различите промене цена током тог периода.

Та линија, која означава повећање и смањење цена током одређеног временског периода, чини окосницу већине берзанских графикона. И-оса (вертикална оса) приказује цене у доларима, док к-оса (хоризонтална оса) показује колико је времена прошло у изабраном периоду. На овом графикону, сива линија показује какав је учинак акција током трговања након радног времена.

» Почните да анализирате: Испробајте Морнингстар Премиум за приступ професионалним истраживањима и анализама

Основни услови берзанског графикона које треба знати

  • Отворено, високо, ниско и претходно затварање. Отворена је прва цена по којој се акција тргује током редовних тржишних сати, док висока и најнижа одражавају највишу и најнижу цену коју акције достижу током тих сати, респективно. Претходно затварање је цена затварања претходног трговачког дана.

  • Тржишна капитализација. Овде приказано као „Мкт цап,“ тржишна капитализација означава тржишну капитализацију, која мери величину компаније на основу броја њених акција на берзи помноженог са тренутном ценом акције. У Аппле-овом случају, ваше очи вас не варају: то је тржишна капитализација од 2 долара.1 трилион — један од највећих на свету. (Сазнајте више о тржишној капитализацији.)

  • ПЕ однос. Ово означава однос цене и зараде, који неки инвеститори могу користити да одлуче да ли је акција потцењена, прецењена или поштено процењена. (Набавите детаље о односу ПЕ.)

  • Принос од дивиденди. Приказан овде као „Принос од дивиденде“, принос од дивиденди вам говори колико инвеститор може да добије годишње у виду дивиденди (компаније за готовинска плаћања могу да понуде акционарима), изражен као проценат тренутне цене акција. Апплеова квартална дивиденда за последња четири квартала била је 0 долара.2050 по акцији. Помножите то са 4 (за дивиденду за целу годину) и добићете 0 долара.82, што је 0.66% његове тренутне цене акција од 125 долара.12. (Сазнајте више о дивидендама.)

  • 52 недеље висок и низак. Највиша цена од 52 недеље је највиша цена за коју су се акције трговале током претходне 52 недеље, док је најнижа цена од 52 недеље (погађате) најнижа цена по којој се акцијама трговало током претходне 52 недеље.

Напреднији услови берзанског графикона

Гооглеове табеле су прилично једноставне, што их чини одличним местом за учење. Али када почнете да проучавате напредније графиконе, наићи ћете на још неколико појмова које вреди знати.

Понудите и тражите

Понуда је највиша цена коју је инвеститор спреман да плати за акцију. Ако видите, на пример, 124 долара.61 као понуда, инвеститори су тренутно вољни да купе акције по цени од 124 долара.61 по акцији. С друге стране, упит је најнижа цена за коју је инвеститор спреман да прода акције. Ако видите тражење од 124 долара.65, продавци тренутно продају за 124 долара.65 по акцији.

Имајте на уму да постоји $0.04 разлика између ова два — ово се зове распон понуде-питања. Генерално, када постоји велика трговачка активност са пуно вољних купаца и продаваца, спредови ће бити мањи. Са мањом трговинском активношћу (као што је трговање након радног времена или трговање мање популарним акцијама), распони између понуде и тражења могу бити већи. А када су распони шири, може бити теже да се трговина инвеститора изврши, или да трговина прође по цени коју желе.

Обим, просечна запремина и дневни опсег

Обим представља број акција које су до сада трговане тог дана, док је просечан обим просечан дневни обим за одређени период. Распон дана показује највише и најниже цене за које је трговало акције до тренутног тренутка тог трговачког дана.

Бета

Бета показује колико је променљива цена акција у поређењу са берзом, што може бити показатељ колико је акција ризична. Ако је бета већа од један, акција је историјски била нестабилнија од тржишта акција (обично представљена или С&П 500 или укупним индексом берзе) за наведени период. Ако је бета мања од један, али већа од нуле, била је мање нестабилна од укупног тржишта у том периоду. Међутим, као и увек, досадашњи учинак не указује на будући учинак.

ЕПС (ТТМ) и датум зараде

ЕПС (ТТМ) означава зараду по акцији за последњих 12 месеци (или, технички, „заосталих 12 месеци“), а тај број је „Е“ у односу ПЕ. Овај број можете добити тако што ћете најскорије пријављене зараде компаније поделити са бројем акција компаније доступних на берзи. Датум зараде је јавно приказан временски период када ће компанија објавити своју последњу кварталну зараду.

Бивши датум дивиденде

Да бисте добили дивиденду компаније за наредни период, мораћете да постанете акционар (односно да купите њене акције) пре датума бивше дивиденде. Ако купите акције на или након датума бивше дивиденде, нећете добити дивиденду за тај период. Што се тиче дивиденди, одлагање се не исплати.

Процена циља за 1 годину

Ово је процена колика би цена акција могла да буде за годину дана. Ово читање често представља консензус једногодишњих циљева многих аналитичара, али имајте на уму да иако аналитичари користе компликоване калкулације да би дошли до својих процена, то је још увек само прогноза. И као што свако ко је био изнервиран због свог локалног метеоролога зна, прогнозе могу бити погрешне.

Док настављате да учите о графиконима акција, имајте на уму неколико тачака:

  • Ретко је да се акција креће у једном правцу. Љуљашке су нормалне.

  • Оно што изгледа као велики скок или пад можда и није. Погледајте и-осу; цене могу да се крећу од разлике од неколико центи до неколико долара, у зависности од залиха.

  • Чак и ако цена акција краткорочно расте, то повећање може бити блесак усред продуженог пада. Погледајте дуже временске хоризонте (једна, три и пет година) за потпунију слику трговачке активности.

  • Неће сви графикони бити прави за ваш временски хоризонт. Проматрање унутардневног графикона цена, који гледа на једнодневне флуктуације, неће имати смисла за некога ко планира да инвестира 20 година. Међутим, дневном трговцу то може бити од помоћи.

Откривање: Аутор није имао никакве позиције у горе наведеним хартијама од вредности у првобитно време објављивања.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here