Како пријавити крађу идентитета

Пријављивање крађе идентитета Федералној комисији за трговину је ваш најбољи начин да упозорите власти на превару. Такође је важно да у најмању руку поставите упозорење о превари на своје кредитне рачуне — и размислите о већој заштити замрзавањем кредита.

Ево како да пријавите крађу идентитета властима и другим организацијама како бисте могли да започнете опоравак.

Погледајте свој бесплатни кредитни извештај Сазнајте шта се дешава са вашим бесплатним кредитним извештајем и сазнајте када и зашто се ваш резултат мења. Почети

Пријавите крађу идентитета ФТЦ-у

Пријавите крађу идентитета Федералној трговинској комисији на ИдентитиТхефт.гов или 877-438-4338. Ово чува ваша права, укључујући вашу могућност да скинете лажне рачуне са вашег кредитног извештаја.

На сајту такође можете добити прилагођену контролну листу која ће вам помоћи да поправите штету. Након што пријавите крађу идентитета ФТЦ-у, такође можете изабрати да поднесете пријаву својој локалној полицијској управи. Понесите са собом копију извештаја ФТЦ-а.

Ако верујете да је ваш идентитет украден путем крађе поште, пријавите то У.С. Поштанска услуга.

» ВИШЕ: Водич за сајбер безбедност како бисте се заштитили

Поставите упозорење о превари код кредитних бироа

Ако сумњате да су ваши лични подаци откривени, поставите почетно упозорење о превари на своје кредитне датотеке како би апликације на ваше име добиле додатну контролу.

Ово упозорење је доступно свима који сумњају на крађу идентитета. Контактирајте било који биро и он ће се побринути да обавести остале:

  • Екуифак: 800-525-6285

  • Екпериан: 888-397-3742

  • ТрансУнион: 800-680-7289

Упозорење вам даје право на још један круг бесплатних кредитних извештаја, осим оних које добијате сваких 12 месеци користећи АннуалЦредитРепорт.цом. Ово вам може помоћи да откријете лажне кредитне рачуне.

Контактирајте компаније које су укључене

За лажне трошкове на постојећој кредитној картици, у већини случајева, немате никакву одговорност све док проблем одмах пријавите издаваоцу картице. Картица ће бити поништена и добићете нову картицу са другим бројем. Не заборавите да ажурирате налоге за аутоматско плаћање и размислите о груписању свих понављајућих трошкова на једној картици да бисте поједноставили ствари ако се ово понови.

Ако вам је потребна помоћ да уклоните лажне трошкове са налога, користите процес спора у кредитном бироу.

Ако су нови рачуни отворени, позовите службу за кориснике да бисте добили помоћ при затварању. ФТЦ има узорак писма које можете користити ако је потребно писмено обавештење. Од вас ће се можда тражити да доставите копију полицијског извештаја.

У свим случајевима водите белешке о датуму и времену када сте позвали, с ким сте разговарали и које кораке вам је речено да предузмете.

Размислите о замрзавању кредита или продуженом упозорењу на превару

Пазите и оспорите грешке у вашим кредитним извештајима да бисте били сигурни да је све решено. Можете да приступите бесплатним информацијама о кредитним извештајима од ТрансУниона преко НердВаллет-а.

Затим размислите о заштити себе у будућности. Замрзавање кредита се сматра најсигурнијим начином да осигурате да се ваш кредит не користи без вашег пристанка. Замрзавање кредита код великих кредитних бироа је бесплатно.

Ако не желите да замрзавате, можете добити продужено упозорење о превари које траје седам година. Као и почетни, потребно је да контактирате само један од бироа. Али овог пута ћете морати да обезбедите документацију, укључујући извештај о крађи идентитета:

  • Екуифак: Пошаљите овај образац поштом на адресу Екуифак Информатион Сервицес ЛЛЦ, П.О. Бок 105069, Атланта, ГА 30348-5069, или факсом на 888-826-0597.

  • Екпериан: Пошаљите овај образац Екпериан, П.О. Бок 9554, Аллен, ТКС 75013 или пренесите потребне документе.

  • ТрансУнион: Пошаљите овај образац и тражену документацију ТрансУнион, П.О. Бок 2000, Цхестер, ПА 19016.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here