Како пријавити своју кирију кредитним бироима

Многи људи који немају много кредитне историје имају историју плаћања кирије на време. Али те информације се не појављују у њиховим кредитним извештајима и не помажу њиховим кредитним резултатима.

Не можете сами да пријавите плаћање кирије. Али услуге извештавања о закупнини могу прилично лако да доведу до тога да ваши кредитни извештаји одражавају ваше уплате закупнине, по цени која се креће од бесплатног — ако га ваш станодавац плаћа — до више од 100 долара годишње.

Да бисте ефикасно користили услугу извештавања о станарини, мораћете да знате којим кредитним бироима ће пријавити ваше уплате — и који кредитни резултати узимају те уплате у обзир.

Такође је важно схватити да ово можда није најефикаснији начин да изградите свој кредит са сва три кредитна бироа и да разумете своје алтернативе.

Да ли плаћања закупнине утичу на кредит?

Сва три главна кредитна бироа — Екуифак, Екпериан и ТрансУнион — укључиће информације о плаћању станарине у кредитне извештаје ако их приме.

Кредитни извештаји заузврат пружају податке који улазе у ваше кредитне резултате. Две највеће компаније за оцењивање кредита, ФИЦО и ВантагеСцоре, разликују се по начину на који поступају са информацијама о плаћању кирије:

 • Најчешће коришћене верзије ФИЦО резултата не користе информације о плаћању закупнине у израчунавању резултата.

 • Новије верзије ФИЦО-а, као што су ФИЦО 9 и ФИЦО 10, узимају у обзир информације о изнајмљивању ако се налазе у вашем кредитном извештају.

 • ВантагеСцоре, ФИЦО-ов конкурент, такође узима у обзир информације о плаћању закупнине. (НердВаллет нуди бесплатан ВантагеСцоре од ТрансУниона).

Погледајте како се ваш резултат може променити Користите симулатор НердВаллет-а да сазнате како кретање новца може утицати на ваш кредит. Добијте и бесплатан резултат. Бесплатно се пријави

Које услуге ће пријавити ваше плаћање кирије?

Постоји неколико начина да добијете евиденцију о вашим уплатама пред зајмодавцима. Постоје две врсте:

Услуге које можете користити самостално

Имајте на уму да ће ваш станодавац можда морати да потврди ваше уплате кирије. Неке услуге можда неће моћи да пријаве ваша плаћања ако ваш станодавац не жели да потврди.

 • Изнајмљивање репортера: Постоји једнократна уписнина од 94 долара.95, што укључује до две године пријављених плаћања закупнине, онда услуга износи 9 долара.95 месечно. Извјештава ТрансУнион и Екуифак.

 • Изнајмљивање Кхарма: Почетно подешавање је 50 долара, укључујући шест месеци претходне историје, а услуга је 8 долара.95 месечно. То извештава ТрансУнион.

 • ЛевелЦредит: Раније познат као РентТрацк, ЛевелЦредит наплаћује 6 долара.95 месечна накнада за пријаву плаћања станарине и комуналних услуга Екуифак-у и ТрансУниону. Уз надокнаду је доступан преглед уназад до 24 месеца за ваш тренутни закуп.

 • Роцк тхе Сцоре: Уписна накнада износи 48 УСД, а услуга која је у току кошта 6 УСД.95 месечно. Постоји накнада од 65 долара за пријављивање до две године историје изнајмљивања. Он извештава ТрансУнион и, ако је станодавац управник имовине, Екуифак.

 • Есусу Рент извештава о вашим уплатама за изнајмљивање три главна кредитна бироа. Можете се пријавити као независни изнајмљивач за годишњу накнаду од 50 УСД на мобилној апликацији Есусу Рент. (Такође има верзију која се нуди преко станодаваца.)

 • ЦредитМиРент: Ова услуга наплаћује месечну накнаду од 14 УСД.95 без накнаде за подешавање. Постоје додатни трошкови ако желите да се пријави претходни закуп. Извјештава ТрансУнион и Екуифак.

 • Извештај о плаћању: Уписнина од 49 долара даје вам две године историје изнајмљивања пријављене Екуифак-у и ТрансУниону. Текуће извештавање је бесплатно. (Такође има верзију која се нуди преко станодаваца и која захтева електронско плаћање станарине.)

Услуге које можете користити ако ваш станодавац има

 • ЦлеарНов: Ова услуга задужује вашу станарину са вашег текућег или штедног рачуна. За станаре нема трошкова, али ваш станодавац мора бити пријављен. Ако се одлучите, плаћања се пријављују Екпериан-у преко његовог РентБуреау-а.

 • ПаиИоурРент: Накнаде обично плаћа управа. Извјештава сва три кредитна бироа.

Како одабрати услугу за пријаву закупнине

Прво проверите да ли ваш менаџер имовине већ ради са услугом. Ако не, ево питања која би требало да поставите добављачима услуга за извештавање о станарини пре него што их изаберете:

 • Колики би били моји укупни трошкови за годину дана услуге, укључујући све накнаде за подешавање или накнаде за пријављивање претходне историје изнајмљивања? (Неке услуге могу да трају чак 24 месеца.)

 • Како штитите моје личне податке?

 • Коме од највећих кредитних бироа подносите извештаје? (Сва три су идеална.)

 • Да ли пружате бесплатан приступ кредитним резултатима, и ако јесте, који резултат(е)?

 • Колико брзо треба да очекујем да се информације појаве у мом кредитном извештају?

 • Како могу отказати услугу?

 • Шта се дешава ако имам спор са својим станодавцем или покварим закуп? У неким државама, изнајмљивачи имају право да задрже плаћање ако станодавац не одржи јединицу поправљену и погодну за становање. Сазнајте да ли се закупнина задржана током спора пријављује као неплаћање или као негативна оцена.

Да ли плаћање закупнине доприноси изградњи?

Једноставно плаћање закупнине неће вам помоћи да изградите кредит. Али пријављивање плаћања кирије може вам помоћи да изградите кредит - посебно ако сте нови у кредитирању или немате пуно искуства у коришћењу.

ТрансУнион студија из 2017. пратила је 12.000 изнајмљивача годину дана док су пријављивали своје уплате закупнине. Резултати су порасли у просеку за 16 поена у року од шест месеци након што је почело извештавање о станарини, према студији. Највеће повећање је било за резултате испод 620, што се сматра лошим кредитом.

Имати информације о плаћању закупнине у вашем кредитном извештају може бити корисно ако поново изнајмите. Станодавци преферирају станаре који могу показати историју плаћања на време.

Али друге стратегије за изградњу кредита су ефикасније од извештавања о ренти јер утичу на све врсте кредитних резултата и обично извештавају сва три кредитна бироа. Они такође могу коштати мање или, у случају овлашћеног коришћења, ништа.

 • Можете постати овлашћени корисник нечије друге кредитне картице и имати користи од њихове добре кредитне историје.

 • Можете добити обезбеђену кредитну картицу, која захтева депозит и често служи као ваш кредитни лимит.

 •  Можете добити кредит за изградњу кредита у многим кредитним унијама или банкама у заједници. Ваша плаћања кредита се пријављују бироима и добијате приступ средствима тек након што их отплатите.

Следећи кораци

 • Знајте шта можете очекивати када потенцијални закуподавци провере ваш кредит.

 • Сазнајте више о осигурању изнајмљивача, колико кошта, шта покрива и зашто вам је потребно.

 • Можда има компромиса, али можете изнајмити без великог кредита.

Желите штреберско знање које је прилагођено вашем новцу? Донесите сав свој новац у један приказ и стекните прилагођене увиде да бисте га максимално искористили. Сазнајте више.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here