Како истражити акције

Истраживање акција је слично куповини аутомобила. Одлуку можете засновати искључиво на техничким спецификацијама, али је такође важно узети у обзир какав је осећај вожње на путу, репутацију произвођача и да ли ће боја унутрашњости камуфлирати псећу длаку.

Инвеститори имају назив за ту врсту истраживања акција: фундаментална анализа.

Шта то значи: Гледајући низ фактора — као што су финансије компаније, руководећи тим и конкуренција — да бисте проценили деоницу и одлучили да ли она заслужује паркинг место у вашем портфељу.

» Тражите лекцију о томе како купити акције уместо тога? Овде имамо комплетан водич за то.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Истраживање акција: 4 кључна корака за процену било које акције

Једна напомена пре него што заронимо: акције се сматрају дугорочним улагањима јер носе доста ризика; потребно вам је време да пребродите све успоне и падове и искористите дугорочне добитке. То значи да је улагање у акције најбоље за новац који вам неће бити потребан у наредних пет година. (На другим местима наводимо боље опције за краткорочне уштеде.)

1. Прикупите материјале за истраживање залиха

Започните прегледом финансије компаније. Ово се зове квантитативно истраживање и почиње прикупљањем неколико докумената које компаније морају да поднесу У.С. Комисија за хартије:

  • Образац 10-К: Годишњи извештај који укључује кључне финансијске извештаје који су подвргнути независној ревизији. Овде можете прегледати биланс стања компаније, њене изворе прихода и начин на који рукује готовином, као и приходе и расходе.

  • Образац 10-К: Квартално ажурирање пословања и финансијских резултата.

Кратко време? Наћи ћете истакнуте делове горе наведених података и важне финансијске показатеље на веб-сајту ваше брокерске куће или на главним веб-сајтовима о финансијским вестима. (Ако немате брокерски рачун, ево како да га отворите.) Ове информације ће вам помоћи да упоредите учинак компаније са другим кандидатима за ваше инвестиционе доларе.

» Погледајте наше изборе: Најбољи брокери на мрежи

2. Сузите фокус

Ови финансијски извештаји садрже тону бројки и лако је заглавити. Укључите следеће ставке поруџбина да бисте се упознали са мерљивим унутрашњим радом компаније:

Приход: Ово је износ новца који је компанија донела током одређеног периода. То је прва ствар коју ћете видети у билансу успеха, због чега се често назива „горња линија“.” Понекад се приходи рашчлањују на „оперативне приходе“ и „неоперативне приходе.” Оперативни приход је најизразитији јер се генерише из основног пословања компаније. Неоперативни приходи често потичу од једнократних пословних активности, као што је продаја имовине.

Нето приход: Ова „доња линија“ цифра — такозвана јер је наведена на крају биланса успеха — је укупан износ новца који је компанија зарадила након што се оперативни трошкови, порези и амортизација одузму од прихода. Приход је еквивалентан вашој бруто плати, а нето приход је упоредив са оним што је преостало након што сте платили порезе и трошкове живота.

Зарада и зарада по акцији (ЕПС). Када поделите зараду са бројем акција доступних за трговину, добијате зараду по акцији. Овај број показује профитабилност компаније на основу акције, што олакшава поређење са другим компанијама. Када видите зараду по акцији за којом следи “(ттм)“ што се односи на „последњих дванаест месеци.”

Зарада је далеко од савршеног финансијског мерења јер вам не говори како – или колико ефикасно – компанија користи свој капитал. Неке компаније узимају ту зараду и реинвестирају је у посао. Други их исплаћују акционарима у облику дивиденди.

Однос цене и зараде (П/Е): Дељење тренутне цене акција компаније са њеном зарадом по акцији – обично у последњих 12 месеци – даје вам коефицијент П/Е компаније. Дељење цене акција са прогнозираном зарадом аналитичара са Волстрита даје вам унапред П/Е. Ова мера вредности акција вам говори колико су инвеститори спремни да плате да би добили 1 долар од тренутне зараде компаније.

Имајте на уму да је однос П/Е изведен из потенцијално погрешног израчунавања зараде по акцији, а процене аналитичара су озлоглашене фокусиране на краткорочни. Због тога то није поуздана самостална метрика.

Повраћај капитала (РОЕ) и повраћај средстава (РОА): Поврат на капитал открива, у процентима, колико профита компанија генерише са сваким доларом који су акционари уложили. Капитал је акционарски капитал. Повраћај средстава показује који проценат свог профита компанија генерише са сваким доларом своје имовине. Свака је изведена дељењем годишњег нето прихода компаније са једном од тих мера. Ови проценти такође говоре о томе колико је компанија ефикасна у генерисању профита.

Опет, чувајте се невоља. Компанија може вештачки да повећа принос на капитал тако што ће откупити акције како би смањила именилац акционарског капитала. Слично томе, преузимање већег дуга — рецимо, зајмова за повећање залиха или финансирање имовине — повећава износ имовине који се користи за израчунавање поврата на имовину.

» Желите да схватите берзанске графиконе? Научите како да читате берзанске графиконе и тумачите податке

3. Окрените се квалитативном истраживању

Ако квантитативно истраживање открива црно-беле финансијске податке компаније, квалитативно истраживање пружа детаље у боји који вам дају истинитију слику о њеном пословању и изгледима.

Ворен Бафет је чувено рекао: „Купујте компанију зато што желите да је поседујете, а не зато што желите да акције расту.” То је зато што када купујете акције, купујете лични удео у предузећу.

„Ако квантитативно истраживање открива црно-беле финансијске податке компаније, квалитативно истраживање пружа детаље у боји.”

Ево неколико питања која ће вам помоћи да прегледате своје потенцијалне пословне партнере:

Како компанија зарађује новац? Понекад је то очигледно, као што је продавац одеће чија је главна делатност продаја одеће. Понекад није, као што је компанија брзе хране која већину свог прихода остварује од продаје франшиза или електронска фирма која се ослања на финансирање потрошача за раст. Добро правило које је добро послужило Бафету: Инвестирајте у компаније здравог разума које заиста разумете.

Да ли ова компанија има конкурентску предност? Потражите нешто о послу због чега је тешко имитирати, изједначити или помрачити. Ово би могао бити његов бренд, пословни модел, способност иновација, истраживачке способности, власништво над патентима, оперативна изврсност или супериорне могућности дистрибуције, да споменемо само неке. Што је конкурентима теже да пробију јарак компаније, то је јача конкурентска предност.

Колико је добар менаџерски тим? Компанија је добра онолико колико су њени лидери способни да зацртају курс и управљају предузећем. Можете сазнати много о менаџменту читајући њихове речи у транскриптима конференцијских позива компаније и годишњим извештајима. Такође истражите управни одбор компаније, људе који представљају акционаре у сали одбора. Будите опрезни са одборима који се углавном састоје од инсајдера компаније. Желите да видите здрав број независних мислилаца који могу објективно проценити поступке менаџмента.

Шта би могло поћи по злу? Не говоримо о развоју догађаја који би могли да утичу на цену акција компаније у кратком року, већ о фундаменталним променама које утичу на способност пословања да расте током много година. Идентификујте потенцијалне црвене заставице користећи сценарије „шта ако“: Важан патент истиче; наследник генералног директора почиње да води посао у другом правцу; појављује се одржив конкурент; нова технологија узурпира производ или услугу компаније.

4. Ставите своје истраживање у контекст

Као што видите, постоје бескрајне метрике и омјери које инвеститори могу користити да процијене опште финансијско здравље компаније и израчунају суштинску вредност њених акција. Али искључиво гледање прихода или прихода компаније за једну годину или најновије одлуке менаџерског тима даје непотпуну слику.

Пре него што купите било коју акцију, желите да изградите добро информисану причу о компанији и факторима који је чине вредном дугорочног партнерства. А да бисте то урадили, контекст је кључан.

За дугорочни контекст, повуците сочиво свог истраживања да бисте погледали историјске податке. Ово ће вам дати увид у отпорност компаније током тешких времена, реакције на изазове и способност да побољшате свој учинак и пружите вредност за акционаре током времена.

Затим погледајте како се компанија уклапа у ширу слику упоређујући горе наведене бројеве и кључне односе са просецима у индустрији и другим компанијама у истом или сличном пословању. Најлакши начин да направите ова поређења је коришћење истраживачких алата који се налазе на веб локацији вашег брокера, као што је преглед акција. (Научите како да користите сцреенер.) Постоји и неколико бесплатних прегледача доступних на мрежи.

Желите да научите више? Од онлајн брокера које НердВаллет рецензира, следећи су зарадили пет звездица за истраживање које нуде.

Доступна истраживања

Сазнајте више

ТрадеСтатион*

Свеобухватан низ бесплатних образовних ресурса, истраживања и алата. Многи врхунски алати доступни су само за ТС Селецт клијенте.

Прочитајте рецензију

Зацкс Траде*

Више од 20 бесплатних истраживачких извештаја и приступ 80 премиум пробних претплата.

Прочитајте рецензију

ТД Америтраде*

Истраживања, анализе, коментари и вести доступни од 14 провајдера, укључујући Аргус, ЦФРА, Реутерс, Вицкерс и Морнингстар.

Прочитајте рецензију

Интерактивни брокери*

Обимне истраживачке понуде, бесплатне и засноване на претплати.

Прочитајте рецензију

Верност

Бесплатно и опширно.

Прочитајте рецензију

Меррилл Едге*

Истраживања, оцене и извештаји од преко десетина провајдера, укључујући Банк оф Америца, Морнингстар и Мооди'с, и вести из 30 извора, укључујући Валл Стреет Јоурнал, Тхе Нев Иорк Тимес и Ассоциатед Пресс.

Прочитајте рецензију

*Ови брокери су НердВаллет рекламни партнери.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here