Како да прегледате свој уговор о зајму за ауто

Ђаво је у детаљима. Клише, да, али истинит - и потенцијално скуп - када је у питању ваш уговор о ауто кредиту.

Зајмови за аутомобиле у продајним салонима у просеку су оцењени на преко 1.700 долара, према индексу марака компаније Оутсиде Финанциал за 2018. Прекомерни трошкови потичу од повећане каматне стопе и додатних производа уметнутих у уговор о зајму, каже Јон Фриедланд, суоснивач компаније.

Штавише, Орен Вајнтрауб, председник консијержерске службе за куповину аутомобила Аутхорити Ауто у Тарзани, Калифорнија, каже да пронађе грешку — намерну или ненамерну — око 3 од 10 пута када прегледа уговоре за клијенте.

Да бисте избегли преплаћивање и заштитили се од забуне или лукавства, детаљно прегледајте било који уговор о ауто кредиту. Без обзира да ли финансирате свој аутомобил преко дилера, или радите са својом банком или зајмодавцем на мрежи, следите ове кораке пре него што потпишете испрекидану линију.

Проверите возило и личне податке

„Колико год основно звучало, желите да будете сигурни да купујете прави аутомобил“, каже Вајнтрауб. Будите посебно пажљиви да проверите да ли идентификациони број возила (ВИН) одговара аутомобилу који купујете, да ли је ваше име исправно написано и да ли су ваша адреса и број возачке дозволе тачни.

Накнаде за димљење

Већина зајмодаваца аутомобила каже да не наплаћују накнаде. Међутим, можда ће и даље бити потребни трошкови за покретање кредита.

Суоснивач и председник компаније Оутсиде Финанциал, Сониа Стеинваи, препоручује да се зајмодавцу каже: “'Молим вас, помозите ми да разумем тачно шта ћу морати да платим да би се ова трансакција догодила, укључујући све накнаде вама или [ одељење моторних возила и сви порези.’”

Други приступ, који препоручује сајт за аутомобиле Едмундс, је да се у продајном салону затражи цена „напољу“ у раној фази процеса. На овај начин, напомиње Едмундс, „попушите ове додатке и позабавите се њима много пре фазе уговора.”

Раздвајање легитимних накнада од лажних накнада, које се понекад користе за стварање додатног профита за дилера, може бити тешко. Проверите Едмундсову листу типичних накнада за сваку државу.

Легитимне накнаде које можете очекивати да ћете платити
  • Државни порез на промет. Ово је обично проценат цене аутомобила.

  • Накнада за документацију. Колико год то лудо звучало, заступство вам заправо наплаћује испуњавање уговора. Ова „докнада за документацију“ је ограничена законима неких држава. Међутим, у државама у којима накнада за документацију није регулисана, као на пример на Флориди, заступници наплаћују различите износе, понекад више од 700 долара.

  • Котизације. Продавац ће вам наплатити државне таксе за регистрацију, које су обично проценат од вредности аутомобила. За нове аутомобиле, овај трошак лако може премашити 350 долара.

Пазите на додатке

Неки зајмодавци могу да укључе друге производе у уговор о зајму које нисте тражили, као што су продужене гаранције или осигурање празнина. Или дилери могу да инсталирају додатну опрему на аутомобилу која није јасно откривена — као што су прилагођени точкови, даске или уређаји против крађе.

У суштини, они се надају да ћете потписати уговор без уочавања додатка и да сте се тада обавезали на већу месечну уплату.

Када купци добију уговор и буду погођени додатним трошковима, многи га једноставно потпишу јер мисле да је прекасно да одустану. Али знајте да можете да захтевате од продавца да уклони додатке и препише уговор по нижој цени.

„Постоји врећа са помоћним производима који се могу убацити“, каже Стеинваи. „Неки од ових производа пружају вредност, али само ако их разумете и само ако их купите по правој цени.”

Једноставан начин да уочите ове додатне трошкове је да потражите одељак у уговору о зајму где зајмодавац или дилер може да упише производе или накнаде, каже Вајнтрауб.

Уобичајени додаци које можете видети
  • Продужене гаранције. Најчешћи додаци, како за трговце тако и за независне зајмодавце, су продужене гаранције за аутомобиле (понекад скраћено у уговорима као ВСЦ за „уговор о сервисирању возила“).

  • Гап осигурање. Још један популаран додатак који се понекад убацује у уговоре је осигурање празнина, које покрива разлику између вредности вашег аутомобила у тренутку када је укупан или украден и стања вашег кредита или лизинга.

  • Додаци за заступство. Многи дилери укључују уређаје против крађе, гаранције за точкове и гуме и — дугогодишњи фаворит — заштиту боје и тканине.

Уверите се да се бројеви подударају

Често потрошачи започињу процес зајма тако што разговарају о условима са кредитним службеником или дилером. Стога, када прегледате уговор о зајму аутомобила, важно је да се уверите да су бројеви написани у уговору оно што вам је зајмодавац усмено понудио, каже Стеинваи.

Можете да унесете бројке у калкулатор за аутоматске позајмице да видите да ли се бројеви отприлике поклапају са оним на шта сте мислили да сте пристали. Ако не, постоји проблем. Зајмодавац или дилер је можда продужио рок зајма, додао додатке или надувао каматну стопу.

Пажљиво прегледајте ове бројеве
  • Равнотежа. Ово је колико позајмљујете за свој аутомобил. Остатак је цена аутомобила (плус порези и накнаде), минус било који кредит за замену и учешће.

  • Порез на промет и таксе за регистрацију.

  • Рок трајања кредита. Ово је број месеци за отплату, а посебно је важан јер трговци и зајмодавци често продужавају рок да би месечна исплата изгледала прихватљивије.

  • Годишња процентуална стопа (АПР). Ово укључује каматну стопу и представља трошак позајмљивања новца. Када дилери уговарају кредите у име купаца аутомобила, понекад увећавају камату за неколико поена као надокнаду за ову услугу.

Означите све проблеме и разговарајте са зајмодавцем

Док прегледате документе о зајму, узмите оловку и заокружите све језике који не разумете и све накнаде или додатке о којима раније није било речи.

Дајте зајмодавцу или трговцу прилику да објасни све што сте означили у уговору, каже Стеинваи. Али побрините се да добијете објашњење које у потпуности разумете, а не само избегавајући неодговор.

И без обзира да ли сте у задњој просторији дилера или разговарате телефоном са нестрпљивим кредитним службеником, не допустите да будете под притиском да потпишете нешто што вам не одговара.

Иако је прегледање уговора о зајму важно, Вајнтрауб каже да су бројке које чине срж договора. Уверите се да разумете сваку оптужбу.

Добијте најбољу могућу понуду

Стручњаци се слажу да добијање претходног одобрења за добар кредит пре него што одете у куповину аутомобила може вам помоћи да остварите бољу каматну стопу. Разумевање процеса зајма и знање шта да тражите у уговору о зајму за аутомобиле су кључ за осигурање да добијете оно за шта сте се договорили - и најбољу могућу понуду.

Ако купујете ауто кредит или рефинансирате свој аутомобил, вероватно прегледате више понуда. Да бисте ово олакшали, набавите све понуде на основу истих услова: стања и дужине кредита. Само директним упоређивањем можете видети разлике — и пронаћи најбољу понуду.

Фридланд каже да је најбоља одбрана у заступству, или када се разматрају понуде за зајам, знање. „Да се ​​разумемо, људи се користе у овом процесу директно пропорционално томе колико су спремни“, каже он.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here