Како уштедети 500 долара

Мали луксузи су популарна врећа за ударање за финансијске гуруе, али они обично нису оно што вас заиста спречава да постигнете финансијске циљеве. Уместо да елиминишете латес да бисте уштедели првих 500 долара – и више – покушајте да промените свој начин размишљања.

Зашто 500 долара? То може бити солидан почетак изградње фонда за хитне случајеве. Можда се не чини много, али тај износ може спречити поправку аутомобила или неочекивани медицински трошак на вашој кредитној картици.

НердВаллет је прикупио перспективе финансијског планера, блогера и писца и стратега о томе како започети.

» Желите основе? Ево шта треба да знате о фондовима за хитне случајеве

Промените начин на који размишљате о штедњи

Тешко је уштедети када то значи рећи не стварима које желите (или бисте заиста могли користити).

„Већина људи има тенденцију да не штеди јер осећају да то значи одлагати задовољство или жртвовати нешто сада за неку будућу корист, а то је заиста тешко за било кога“, каже Ериц Роберге, сертификовани финансијски планер и оснивач Беионд-а Иоур Хаммоцк, фирма за финансијско планирање са седиштем у Бостону.

Роберг предлаже промену перспективе. „Престани да гледаш на то као на уштеду. Почните да гледате на то као на куповину више слободе, флексибилности и избора за себе у свом животу“, каже он. „Што више штедите, купујете више слободе да бисте је користили у свом животу када желите да је искористите."

Иако је 500 долара мањи циљ, он је такође специфичан, за шта Роберг каже да је од помоћи. „Ако само кажете да желите „више новца“, никада вам неће бити довољно“, каже он. „То је покретна статива."

ЦД за управљање готовином штедње Провера тржишта новца Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

ЛендингЦлуб Штедња високог приноса

АПИ

0.60%

Мин. стање за АПИ

$2,500

Сазнајте више

Федерално осигуран од стране НЦУА

Аллиант Цредит Унион Хигх-Рате штедња

АПИ

0.55%

Мин. стање за АПИ

$100

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Откријте банковну штедњу на мрежи

АПИ

0.40% Оглашени онлајн штедни рачун АПИ је тачан од 02.12.2021

Мин. стање за АПИ

$0

Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Сазнајте више

на веб страници СоФи-ја

СоФи Монеи®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

500 долара

Сазнајте више

на веб страници Веалтхфронт-а

Веалтхфронт готовински рачун

АПИ

0.10%

Мин. стање за АПИ

$1

ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

0.70%

Термин

2 године

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

1.00%

Термин

5 година

Текући рачуни се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Текући рачуни се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Рачун потрошње звона

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Оне Спенд

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цити провера приоритета

АПИ

0.03%0.03% годишњег процентуалног приноса

Мјесечна накнада

$30

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Провера награда ЛендингЦлуб-а

АПИ

0.10%0.10% АПИ на стање од $2,500–$99,999

Мјесечна накнада

$0

Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Рачун тржишта новца ЦИТ банке

АПИ

0.45%

Мин. стање за АПИ

$0.01

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Куонтиц рачун на тржишту новца

АПИ

0.40%

Мин. стање за АПИ

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Тржиште новца са високим приносом Акос Банк®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

$0

ИСТРАЖИТЕ ВИШЕ НАЛОГА

'Повећајте јаз'

Финансијска блогерка Паула Пант почела је озбиљно да штеди док је као новинарка зарађивала 21.000 долара. Тада је Пант, оснивач компаније АффордАнитхинг.цом, није имао много места за уштеду. „У одређеном тренутку“, каже она, „нарочито ако имате ниже приходе, једноставно не можете даље да смањите."

Да би изградила своју уштеђевину, Пант се окренула слободном писању. Искористила је новац да путује и, на крају, купује некретнине и дала је отказ 9 до 5.

Писање - или слободњак - можда није ваша ствар, али постоје и други начини да зарадите новац поред посла са пуним радним временом. Можеш да седиш за Ровера.цом, на пример, или изнајмите свој аутомобил када га не користите са Гетароунд-ом.

» Повећајте приход: Споредне гужве које можете започети без новца

Или можда постоје начини на које можете смањити потрошњу. Ако је тако, Пант предлаже да се фокусирате на три главне области: становање, превоз и храну.

„Лако је упрети прстом у ствари као што је маникир“, каже она. „Али реалност је да ако направите маникир једном месечно и кошта 20 долара, могу вам тачно рећи колико ћете уштедети.„За праву уштеду, каже она, задржите маникир и смањите свој дом: „Уштедећете много више новца.”

» Нисам сигуран где да смањим? Испробајте једноставне начине за уштеду НердВаллет-а

У сваком случају, желећете да повећате разлику између онога што зарађујете и онога што трошите – или „повећате јаз“, како Пант каже.

Нека буде аутоматски

Дакле, одлучили сте да уштедите и нашли сте простора у свом буџету. Затим, учините то уобичајеним. То је приступ писац и стратег Ерика Сабалворо.

„Открила сам да је најефикаснији начин да узмете нешто новца за фонд за хитне случајеве тако што ћете га третирати као рачун за плаћање“, каже она. „Био је то рачун, који је моје будуће ја наплатило мом садашњем."

Многе банке и кредитне уније нуде аутоматске трансфере штедње, што олакшава пребацивање новца према распореду који одаберете. Али већина стопа штедње је ниска; национални просек је само 0.09%. Одабир штедног рачуна са високим приносом са годишњим процентом приноса ближим 2% ће помоћи да ваш баланс расте брже.

» Ако тражите нови налог, погледајте неколико наших омиљених банака и кредитних унија

Сабалворо каже да је почела тако што је ту и тамо одложила 35 долара и повећавала износ како су се њене околности мењале. Ако јој остане новца на крају месеца, она ће и то додати свом фонду за „чувај се“. Она каже да користи овај термин, а не „фонд за хитне случајеве“, јер види новац као универзални тампон који јој даје изборе, рецимо, да напусти лош посао.

Али понекад је корисно за стварне хитне случајеве. Сабалворо је недавно послао вишемесечне чекове за изнајмљивање одједном како би избегао закашњеле накнаде и трошкове онлајн плаћања. Тражила је да им се уновче по доспећу, али их је станодавац све уновчио одједном.

„Мислио сам, о, боже, добро да сам то покрио. Било је од велике помоћи“, каже Сабалворо о својој уштеђевини.

Као и Сабалворо, можда ћете открити да ваш фонд за хитне случајеве диже снагу када направите простор у свом буџету, али почетак је најважнија ствар. Никада не знате када ћете морати да уроните у своју уштеђевину - једина сигурна ствар је да хоћете.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here