Како уштедети за колеџ своје деце без игнорисања пензије

Штедња и за факултет и за пензију је застрашујући задатак и може укључивати неке тешке изборе. Да бисте то урадили, финансијски саветници препоручују ова три кључна корака.

Корак 1: Прво финансирајте свој рачун за пензионисање запослених

Родитељи би легли у саобраћај да заштите своју децу. Дакле, уобичајена препорука - дајте приоритет штедњи за пензију у односу на фондове колеџа - изгледа као да баците образовање вашег детета у аутобус у корист вашег 401 (к), 403 (б) или другог плана штедње послодавца.

Није тако, кажу финансијски саветници. „Ваша деца ће имати друге могућности да прођу кроз школу – студентске кредите, стипендије/грантове, програме рада и учења“, каже Кристал Виперфурт, финансијски саветник Бронфмана Ротшилда у Медисону, Висконсин. „Ви, с друге стране, када одете у пензију, имате ограничене могућности.”

» Прочитајте више: Учините својој деци услугу: Изаберите штедњу за пензију уместо школарине

Испробајте ове стратегије за балансирање пензионисања и уштеде на факултету:

 • Финансирајте свој план довољно да добијете потпуну усклађеност са послодавцем. Ово је „мора учинити“, осим ако не волите бесплатан новац. (Прочитајте више о 401 (к) доприносима.)

 • Ставите остатке новца у колеџ. Наменски банковни штедни рачун је добар; план штедње од 529 је бољи (више о томе у наставку).

 • Повећајте пензиону штедњу уз повећање прихода. Док примате повишице, усмерите додатни новац у пензиони план вашег послодавца. Стручњаци препоручују да уштедите најмање 10% до 15% прихода за пензију.

» Пензионска штедња на путу? Проверите наш калкулатор за пензију

Корак 2: Отворите план штедње за колеџ 529

529 планова штедње су инвестициони рачуни који обезбеђују раст без пореза и повлачења за квалификоване трошкове образовања.

Родитељи би требало да покрену фонд 529 чим се дете роди и додају месечне депозите како би искористили године сложене камате, каже Матт Ахренс, финансијски саветник у Интегрити Адвисори-у у Оверланд Парку, Канзас.

Новац уложен у план 529 може расти са тржиштем. С друге стране, банковни штедни рачуни често зарађују мање од 1% камате сваке године. Још једна потенцијална предност: неке државе дају пореске олакшице за 529 планских доприноса.

" Спремни за почетак? Пронађите најбољи 529 план за вас

Да бисте направили 529 уштеда:

 • Замолите чланове породице и пријатеље да допринесу. Предложите да уместо куповине поклона вашем детету дају новац на план вашег детета 529. Или „ако ваше дете добија много поклона од чланова породице, онда можда родитељи доприносе додатно за 529 уместо више поклона“, каже Аренс.

 • Посветите резервни новац уштеђевини на факултету. Док ваша деца прерасту одећу или играчке, ставите ове артикле на гаражне распродаје или их продајте на мрежи и додајте приходе њиховим фондовима за колеџ.

 • Одвојите половину додатака за факултет. Ово је посебно корисно како деца одрастају, како би се створила свест о њиховој одговорности за своје образовање. (Више о томе у наставку.)

Можете почети са малим. На пример, самохрана мајка Такииа Андерсон почела је да штеди за колеџ тако што је дала 135 долара за кусур када је њена ћерка имала 3 године. Када је њена ћерка имала 11 година, Андерсон је штедела 12.000 долара годишње.

Добра алтернатива плану 529 за неке инвеститоре може бити Ротх ИРА, која омогућава рано повлачење за квалификоване трошкове попут школарине, али има годишњи лимит доприноса од 5.500 долара (6.500 долара ако имате 50 или више година).

» Прочитајте више: 529 план вс. Ротх ИРА

Корак 3: Планирајте стратегију уштеде на факултету са својом децом

Када се ваша деца приближе средњој школи, укључите их у разговоре о уштеди и поставите очекивања о томе колико можете себи приуштити да допринесете.

„Фактори које треба узети у обзир укључују: Колико је времена преостало док не буду потребна средства за факултет? Да ли је могућ комунални колеџ за првих неколико година факултета? Да ли су доступне опције у државним школама?” каже Џон Медисон, сертификовани јавни рачуновођа и финансијски тренер у 60 Минуте Финанце у Асхланду, Вирџинија. „Одговарајући на ова питања, родитељи могу сузити очекиване трошкове факултета и самим тим колико ће им требати да уштеде месечно.”

Како ви и ваша деца планирате да платите колеџ:

 • Пријавите се за финансијску помоћ. Припремите бесплатну апликацију за савезну помоћ студентима или ФАФСА. Рокови за квалификовање за помоћ могу се разликовати у зависности од државе или колеџа - па што се раније пријавите, то боље.

 • Финансирајте само део образовања вашег детета. Планирајте да платите само 75%, 50% или чак 25% укупне цене школарине ваше деце, у зависности од ваше финансијске ситуације. „Нема ништа лоше у томе што ваша деца имају мало коже у игри“, каже Аренс.

 • Прво предложите државни колеџ. Похађање локалног колеџа неколико година је јефтин начин да се изгради уштеда (и просек оцена) пре него што ваше дете пређе на јавни или приватни универзитет.

 • Поставите захтев за ГПА за своје доприносе. Сложите се са клизном скалом средстава на основу академског учинка вашег детета и вашег буџета.

 • Циљане академске и атлетске стипендије. Колеџ вашег детета их може понудити, као и групе локалне заједнице, компаније и други.

» Прочитајте више: „Разговарајте“ о трошковима факултета са својим тинејџером

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here