Како рећи не заједничком потписивању - и да помоћи

Када вас неко кога волите замоли да потпишете, може бити тешко одбити јер желите да помогнете. Али заједничко потписивање може угрозити ваш новац, кредит и вашу везу.

Ево како да поступате са захтевом — и вредне, корисне алтернативе заједничком потписивању.

Комуницирајте о потенцијалним проблемима

Прво, уверите се да особа која од вас тражи да потпишете разуме како ће то утицати на вас. Као супотписник, имате пуну одговорност за отплату. Зајам или кредитна картица се приказују у вашем кредитном извештају.

Поред тога што ризикује ваш кредит, заједничко потписивање може ограничити вашу могућност позајмљивања новца. Чак и ако се све уплате врше на време, још увек можете бити одбијени за будући зајам због износа дуга који сте одговорни да вратите.

Не планирам да позајмљујем новац у скорије време? Није била ни Кари Јеан Глоссер, сертификовани финансијски планер из области Лос Анђелеса и партнер у Абацус Веалтх Партнерс, када је супотписала зајам за свог оца. Али касније, када је имала прилику да купи повећани удео у свом бизнису, одбијена је за кредит јер су њене дуговне обавезе биле превисоке.

Ако је превише тешко рећи не захтеву за заједничко потписивање, можете рећи да је ваш финансијски планер саветовао да то не буде. (Ваш "финансијски планер" може бити књига, чланак, ви или финансијски стручњак; сви они добри кажу да је опасно.)

Проналажење алтернативе заједничком потписивању може бити боље за обе стране.

Потребна је провера кредитног извештаја? Пријавите се за налог да бисте имали свој бесплатни кредитни извештај и резултат при руци, све време. Почети

Алтернативе супотписивању

Можете помоћи својој вољеној особи да добије стан, ауто или факултетску диплому без заједничког потписивања.

Ако имате финансијска средства, или сами позајмите новац или га узмите из уштеђевине и позајмите особи која је тражила од вас да потпишете, препоручује Келлеи Лонг, сертификовани рачуновођа из Чикага и овлашћени финансијски планер. Можете саставити уговор о кредиту са разумном каматом.

Ево како ово може да вам помогне:

  • Ако плаћање касни, то неће утицати на ваш кредитни резултат.

  • Ако зајмопримац не плати, можда ћете моћи да га отпишете на порез.

  • Преузимате пуну одговорност за зајам, чинећи акцију још стварнијом. (Као супотписник, имате исту одговорност за отплату, али може се осећати разводњено пошто нисте примарни зајмопримац.)

Иако формализујете зајам писаним уговором, сматрајте то поклоном, каже Лонг, пошто постоји шанса да вам зајмопримац неће вратити. Ако вам то чини непријатно, запамтите да је заједничко потписивање ризично на исти начин: ако зајмопримац не врати дуг, ви ћете.

Позајмљивање новца на овај начин неће помоћи кредитној способности друге особе. Ако је то циљ, зајмопримац може сам да се пријави за кредит за изградњу кредита или за обезбеђену кредитну картицу. То неће довести ваш кредит у опасност.

Други начини помоћи

Филип Дирвестер, портфолио аналитичар из ТГС финансијских саветника у Раднору, Пенсилванија, каже да ако сте финансијски софистициранији од особе која тражи помоћ, можда ћете моћи да понудите смернице без додавања свог имена у зајам. Рекао је да је то учинио када су га браћа и сестре замолили да потпише.

Међу начинима на које је помогао:

  • Помагање зајмопримцу да пронађе другачију понуду за финансирање. Имати супотписника може резултирати привлачним условима, али можда ћете моћи да помогнете у проналажењу прихватљивих услова за које се зајмопримац може квалификовати за соло.

  • Нуди да буде хитна помоћ у случају да особа није у могућности да изврши уплату. Урадите ово само ако сте вољни и у могућности да помогнете у спречавању подразумеване вредности.

  • Помагање зајмопримцу да рефинансира ако се он или она квалификује за бољи зајам.

Када одлучујете како да поступите, Дирвестер каже, запитајте се: „Да ли им је ова прилика довољно важна и да ли су довољно важне за мене да ризикујем да оштетим свој кредит или платим њихов дуг за њих?”

Размишљајте дугорочно

Лако је бринути шта би се могло десити ако кажете не када некоме треба супотписник да заврши следећи семестар или да купи ауто да би стигао на посао.

Али важно је разумети да изговарање „да“ такође може оштетити везу. Ако једном кажете да, може бити теже рећи не следећи пут, каже Глосер. Дугорочно би могло бити боље ако особа тражи алтернативе за добијање супотписника или чека док се не квалификује без помоћи.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here