Како продати акције

Много се ради о куповини акција; инвеститори имају тенденцију да много мање размишљају о томе како да их продају.

То је грешка, јер је продаја када се заради новац. Исправан рад може бити кључан за тражење вашег профита - или, у неким случајевима, смањење ваших губитака.

Три корака до продаје акција

1. Када продати акције?

Постоје добри разлози за продају акција и лоши разлози. Проверите своје емоције када будете спремни да повучете окидач.

Стални лоши резултати у односу на конкуренцију, неодговорно руководство и одлуке менаџмента које не подржавате могу да буду списак добрих разлога. Можда сте одлучили да вам новац буде бољи на другом месту, или сакупљате губитке да бисте надокнадили добитке за које ћете дуговати порез на приход.

Лоши разлози обично укључују реакцију на краткорочне флуктуације на тржишту или једнократне вести о компанији. Одустајање када ствари постану тешке само закључава ваше губитке, што је супротно од онога што желите. (Знате како се каже: Купуј јефтино, продај скупо.) Пре него што продате деоницу, прегледајте своје резоновање како бисте били сигурни да не попуштате емотивном одговору због којег бисте касније могли зажалити.

» Склон емоционалном улагању? Можда сте добар кандидат за робо-саветника.

2. Одлучите се за врсту налога

Ако сте упознати са куповином акција, упознати сте са продајом - опције за типове наруџбине су исте. Циљ је, међутим, другачији: користите типове поруџбина да бисте ограничили трошкове куповине залиха. Приликом продаје, ваш главни циљ је да ограничите губитке и максимизирате поврат.

Врста поруџбине

Шта је то

Користите га ако...

Тржишни поредак

Захтев за куповину или продају акција АСАП по најбољој доступној цени.

Желите да истоварите залихе по било којој цени.

Лимит ордер

Захтев за куповину или продају акција само по одређеној цени или бољој.

У реду је да задржите акције ако не можете да продате по или изнад цене коју желите.

Стоп (или стоп-лосс) налог

Тржишни налог који се извршава само ако акција достигне цену коју сте поставили.

Желите да продате ако акција падне на или испод одређене цене.

Стоп-лимит налог

Комбинација стоп налога и лимит налога: Лимит налог се извршава ако ваша акција падне на стоп цену, али само ако можете да продате по или изнад своје лимитиране цене.

Желите да продате ако акција падне на одређену цену, али само ако можете да продате за минимални износ.

Хајде да прођемо кроз неке примере. Рецимо да имате акције са тренутном тржишном ценом од 40 долара.

Тржишни поредак

Налог ће се извршити у року од неколико секунди по тржишној цени. Можете продати за 40 долара, нешто више или мало мање — цене акција могу да варирају у времену које је потребно за постављање и извршење налога.

Ризик: Ваше акције се могу продати по било којој цени, без ограничења.

Лимит ордер

Постављате граничну цену и налог ће се извршити само ако се акција тргује по тој цени или изнад. Ако је ваш ограничени налог за 41 УСД, ваш налог ће се извршити само ако се акција тргује на или изнад 41 УСД.

Ризик: Могли бисте завршити да не продате ако акције никада не порасту на вашу граничну цену.

Налог за заустављање губитка

Постављате стоп цену и ваш налог ће се извршити само ако ваша акција почне да се тргује по или испод те цене. Ако је ваша стоп цена 38 долара, ваш налог ће се извршити као тржишни налог ако цена акција падне на 38 долара или мање.

Ризик: могли бисте да продате за мање од ваше стоп цене — нема пода. Такође, привремени пад цене може покренути продају када то не желите.

Стоп-лимит налог

Постављате и стоп цену и граничну цену. Ако је ваша стоп цена 39 долара и ваша гранична цена је 37 долара, ваш налог ће се извршити као ограничени налог на или изнад 37 долара ако цена понуде акције падне на 39 долара.

Ризик: Додали сте доњи праг, али ако акције пребрзо падну испод њега – што се може догодити на нестабилном тржишту – можда нећете уопште продати.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

3. Попуните трговачку карту

Под претпоставком да продајете преко брокера, брокерова веб локација или платформа за трговање ће имати трговачку карту или налог који ћете морати да попуните да бисте започели продају. У већини ситуација и код већине брокера, трговина ће се измирити – што значи да ће готовина од продаје слетети на ваш рачун – два радна дана након датума извршења налога.

Попуњавање трговачке карте је брз процес: Ви ћете изабрати продају, додати симбол акције, број акција, тип вашег налога (и лимит или стоп цену, ако је примењиво) и оно што се зове “време на снази” или истека налога: у суштини, колико дуго налог треба да остане отворен.

Ваш избор за време важења зависе од типа поруџбине, али уобичајене опције су:

  • Дан: Трговина ће бити отказана и налог истиче ако се не попуни до затварања тржишта. Ово је обично подразумевано.

  • Гоод-Тил-Цанцеллед: Трговина остаје активна док се не попуни или откаже, иако брокери обично ограничавају колико дуго инвеститори могу оставити отворену ГТЦ налог.

  • Одмах или поништити: Налог који се мора одмах испунити; у супротном, налог или било који његов део који није испуњен биће отказан.

  • Попуните или убијте: Обично се користи када се тргује великим бројем акција. Ако се цео налог не испуни одмах, трговина ће бити отказана.

  • На отвореном: пуни се по почетној цени на тржишту.

  • На затварању: пуни се по цени затварања тржишта.

У већини случајева, у реду је оставити подразумевани избор дана овде. Како вам буде пријатније са трговањем акцијама, можете почети да истражујете своје опције.

Када попуните сва поља, прочитајте целу карту још једном пре него што притиснете Субмит - не желите да случајно продате Аппле када сте хтели да продате Апплебее-ове.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here