Како безбедно послати информације о кредитној картици

Индустрија кредитних картица је ојачала своје системе за праћење како би покушала да ухвати превару пре него што се она деси, али је такође неопходно да предузмете кораке да заштитите своје личне податке. Спречавање крађе идентитета подразумева заштиту ваших осетљивих информација, укључујући коме дате податке о својој кредитној картици и како.

Неке методе су боље од других. Ево како се најбоље можете заштитити сваким обликом комуникације.

» ВИШЕ: Како оспорити лажне трошкове кредитне картице

Емаил

Е-пошта није креирана имајући на уму приватност података, иако неки провајдери е-поште додају мере безбедности. У зависности од тога где се порука шаље, њен садржај се може ускладиштити на више сервера успут. Такође, е-поруке се чувају у различитим фасциклама на вашем налогу и на налогу примаоца, чинећи информације о вашој кредитној картици рањивим на хакере или неког другог ко има начин да приступи неком од налога.

Шта можете да урадите: Ако сте у прошлости слали кредитну картицу или друге осетљиве информације путем е-поште, претражите фасциклу за слање и трајно избришите информације. У будућности можете да ублажите ризик тако што ћете шифровати своју е-пошту или користити провајдера е-поште који аутоматски шифрује поруке.

„Важно је разумети да ли су мејлови шифровани док су на серверу или само током преноса“, каже Ширли Инско, виши аналитичар у Аите Гроуп, независној истраживачкој и саветодавној компанији. „Ово је нешто што треба још једном проверити, иначе ће се можда и даље приступати садржају е-поште док је ускладиштен на серверу."

Према Гоогле-у, Гмаил поруке су „шифроване у мировању и док су у транзиту између центара података.” Такође можете да укључите поверљиви режим, који уклања могућност примаоца да проследи, копира, преузме или одштампа вашу е-пошту и омогућава вам да поставите датум истека за своју поруку. Мицрософт Оутлоок има функцију која омогућава корисницима да шифрују и појединачне поруке.

Софтвер за шифровање је још једна опција (бесплатне онлајн верзије укључују ПреВеил и СецуреМиЕмаил). Али не верујте софтверу за шифровање без провере.

» ВИШЕ: 6 превара са кредитним картицама и како их избећи

Текст

Генерално, хакерима је тешко да приступе текстуалним порукама. Али све док се текст који садржи информације о кредитној картици налази у пријемном сандучету или фолдеру за слање, он је изложен. Ако вам је телефон украден или је телефон особе којој сте послали информације превучен, лопов ће можда моћи да приступи информацијама.

Шта можете да урадите: Размислите о инсталирању апликације за шифровање текстуалних порука на телефону која има функцију самоуништења. На тај начин, текст који садржи информације о вашој кредитној картици биће избрисан са оба телефона након унапред подешеног временског периода, смањујући изложеност. Једна таква апликација је Сигнал, која је доступна за иПхоне и Андроид.

Такође, подесите екран телефона да се закључа када је неактиван. Ово је лак начин да свој телефон и све на њему очувате безбеднијим.

» ВИШЕ: Да ли је безбедније банковати телефоном или рачунаром? Питамо 3 стручњака

пошта

Ових дана нема много случајева у којима бисте морали да пошаљете податке о кредитној картици путем поште, али повремено можете добити рачун или образац за наруџбу који то захтева. Сједињене Државе имају строге законе о крађи поште, али слање осетљивих информација на овај начин представља одређени ризик. Не само да неко може да украде ваше податке након што сте их ставили у своје поштанско сандуче и пре него што их поштар преузме, већ и када су испоручени.

„Подизање те црвене заставице на поштанском сандучету само скреће пажњу крадљивцима идентитета“, каже Инсцое. Уместо тога, предајте га директно превознику или га ставите у отвор за писмо у пошти. Такође, размислите о коришћењу сертификоване поште како бисте могли да потврдите да је писмо испоручено примаоцу.

Шта можете да урадите: Ако морате да пошаљете податке о својој кредитној картици поштом, избегавајте да их остављате у поштанском сандучету да их поштар преузме. Пријавите се за информисану испоруку преко УСПС-а, који вам даје преглед ваше поште како бисте могли да утврдите да ли било шта што може садржати личне податке заправо не стиже у ваше поштанско сандуче.

» ВИШЕ: Како замрзнути кредит

Сигурне веб странице

Обезбеђену веб локацију је лако уочити јер ће приказати „хттпс“ (са „С“) на почетку своје УРЛ адресе. (Много пута ће бити и икона катанца.) Све информације које пошаљете преко безбедног веб-сајта су шифроване и безбедне. Међутим, подаци о вашој кредитној картици су и даље подложни крађи ако сте жртва шпијунског софтвера који је заразио ваш рачунар или јавни. Хакери који циљају компанију која управља веб-сајтом такође могу приступити информацијама ако су ускладиштене на серверима компаније.

Шта можете да урадите: Уверите се да је ваша заштита од малвера ажурна. Избегавајте да кликнете на непознате везе у имејловима или искачућим огласима. Научите да препознате да ли на вашем рачунару постоји шпијунски софтвер. Ако сте сумњичави, покрените скенирање користећи легитиман анти-шпијунски софтвер да бисте га открили и уклонили.

» ВИШЕ: Не говори технологију? Сајбер безбедност за нас остале

факс

Ако факс машине за слање и пријем раде преко телефонских линија, опасност од хаковања је минимална. Свако ко покуша да приступи линији чуће само онај познати звук шкрипе.

Међутим, ако се ради о факсу заснованом на е-пошти, ваше информације су једнако рањиве као и код нешифроване е-поште. Још један ризик који треба размотрити код факса заснованог на телефону је да ли је прималац једини који има приступ факсу након што је испоручен.

„Велики број људи може видети садржај факса док чека да га преузме прималац,“ каже Инсцое. Она такође истиче да „штампани факсови могу на крају бити погрешно архивирани или чами на нечијем столу, са садржајем који је доступан особљу за чишћење, особљу обезбеђења и другим запосленима у канцеларији."

Шта можете да урадите: Пре него што пошаљете податке о вашој кредитној картици, замолите примаоца да стане поред факс машине да је прими чим стигне и потврди да је примио. Поред тога, питајте да ли је њихова факс машина заснована на е-пошти. Ако је тако, Инсцое препоручује да "уверите се да је пренос шифрован или да отпремите факс на сервер преко шифроване веб везе."

Будите проактивни у заштити података о кредитној картици. Потрошачи „треба да постављају питања док не буду сигурни или не користе тај метод за поверљиве податке“, каже Инсцое. „Ако сви потрошачи почну да постављају више питања, компаније ће почети озбиљније да схватају питања безбедности и приватности."

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here