Како поставити финансијске циљеве

Природно је да се осећате изгубљено или преплављено када почнете да размишљате о постављању и балансирању финансијских циљева. Почните тако што ћете одговорити на ово питање: Како дефинишете успех?

За неке, успех је луксузан начин живота употпуњен великом кућом и фенси аутомобилом. За друге, има довољно финансијске сигурности да избегне стрес због новца. Замислите где желите да будете у будућности и поставите аспирације које су у складу са вашим вредностима. Обавезно оставите простор за тренутне циљеве док правите план.

Ево како да поставите нове циљеве за новац.

1. Пронађите своју инспирацију

Размишљајте не само о томе шта желите да радите, већ и о томе зашто то желите. Повезивање разлога са својим циљевима може их ставити у перспективу и подстаћи мотивацију. На пример:

  • Направите фонд за хитне случајеве како бисте могли да приуштите да плаћате кирију ако изгубите посао.

  • Ослободите се дугова на кредитној картици како бисте свој приход могли да усмерите на венчање уместо на плаћање камата.

Пре него што направите буџет Пратите сву своју потрошњу на први поглед да бисте разумели своје трендове и уочили могућности за уштеду новца. ПОГЛЕДАЈТЕ СВОЈУ ПОТРОШНУ

2. Испитајте своју ситуацију

Након што размислите, можда имате више циљева на уму и не знате шта даље. Или можда немате конкретне циљеве. То је у реду. Гледање на то где се тренутно налазите може помоћи да се поставите на праву путању, било да су ваше амбиције краткорочне, дугорочне или тек треба да буду идентификоване.

Почните тако што ћете проценити свој приход, ситуацију са порезом на доходак, буџет и нето вредност. „Разумевање ове четири ствари ће помоћи у одређивању циљева и приоритизацији тих циљева“, каже Стив Мартин, саветник за планирање богатства у Оасис Веалтх Планнинг Адвисорс у Нешвилу, Тенеси.

У наставку смо навели неке примере финансијских циљева и препоручујемо да их нападате овим редоследом:

Направите буџет

Ако немате буџет, направите га. Ово може задржати све ваше друге циљеве на правом путу спречавајући прекомерну потрошњу и недовољну уштеду. Предлажемо приступ буџетирању 50/30/20. То значи да распоређујете 50% свог прихода на потребе, 30% на жеље и 20% на штедњу и отплату дуга.

Направите фонд за хитне случајеве

Здрава резерва за хитне случајеве делује као сигурносна мрежа током финансијских шокова као што је губитак посла или неочекивани медицински рачун. Препоручујемо вам да уштедите довољно да покријете трошкове од три до шест месеци, или најмање 500 долара.

Сачувај за пензију

До пензије може доћи деценијама, али важно је да почнете да штедите што је раније могуће како бисте имали довољно новца да преживите када дође време. Већина стручњака препоручује да уштедите 15% вашег бруто прихода сваке године. Ако ваш послодавац нуди 401(к) и одговара вашим доприносима, у потпуности искористите тај бесплатни новац.

Отплати дуг

Прво се усредсредите на отплату токсичног дуга са високим каматама, као што су дуг кредитне картице или зајмови до дана исплате. Затим отплатите дуг са нижом стопом попут студентских кредита или хипотеке.

3. Мислим паметан'

Размотрите све неопходне делове плана — не само циљ, већ и кораке које ћете предузети да бисте га постигли. Куентара Цоста, сертификовани финансијски планер из Поввов-а у северном Андоверу, у Масачусетсу, каже да је јака основа за постављање било ког циља да се увери да је „ПАМЕТНО“:

  • Специфичан

  • Меасурабле

  • Остварљиво

  • Реалистичан

  • Временски ограничене

Рецимо да желите да уштедите за одмор након ЦОВИД-а. Изложите детаље пре него што кренете напред: изаберите дестинацију, одлучите када желите да идете и процените цену. Утврдите да ли је овај циљ изводљив и практичан с обзиром на ваше приходе, уштеде и трошкове. Ако се чини да је циљ недостижан, покушајте да извршите прилагођавања пре него што у потпуности одбаците идеју.

Можда нисте на правом путу да уштедите довољно за путовање за шест месеци. Померите свој рок на годину дана, аутоматизујте своју штедњу или отворите нови штедни рачун са вишом каматном стопом и бонусом за регистрацију да бисте убрзали свој напредак.

4. Запишите их

Након што сте идентификовали и проверили своје циљеве, означите их. Ово може одржати циљеве јаснима, организованим и опипљивим. Попуните радни лист или табелу или користите бележницу. Повремено се пријављујете и пратите свој напредак. Када прецртате један циљ, пређите на следећи.

5. Обрадујте себе

Постављање циљева не мора да изгледа као обавеза. Наградите себе за напредак и испуњавање циљева. Када се ухватите у коштац са циљевима високог приоритета као што су изградња фонда за хитне случајеве, штедња за пензију и смањење дуга, можете се усредсредити на узбудљивије циљеве. То може укључивати зарађивање новца, улагање, рад од куће, покретање посла или штедњу за велику куповину попут лаптопа, аутомобила или куће.

Шта је следеће?

  • Погледајте преглед ваших прихода и трошкова.

  • Упоредите стопе хипотеке за другу кућу.

  • Научите тајну оптимизације награда за кредитне картице.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here