Како уочити преваре с отплатом студентског кредита

Стотине приватних компанија маме зајмопримце који се боре са обећањима о ослобађању студентског дуга, док у ствари све што раде је да упишу носиоце студентског кредита у бесплатне савезне програме.

Иако нису све такве компаније преваре, лоши актери су у порасту. Више од 130 студентских субјеката за ослобађање дугова има историју која потрошачима даје разлог да буду опрезни, према истраживању јавних евиденција НердВаллет-а из 2017.

» ВИШЕ: Ако вам странац понуди опрост студентског кредита, спустите слушалицу

У јануару 2020. Биро за финансијску заштиту потрошача тужио је 26 оптужених умешаних у превару отплате студентског кредита у којој је компанија лажно рекла зајмопримцима да ће компанија у замену за накнаде побољшати њихов кредитни резултат; добити им нижу камату консолидацијом кредита; и направи У.С. Одељење за образовање њихов нови сервисер.

Чак и ако то није превара – ако компанија заиста ради оно што обећава – и даље вам вероватно наплаћује много новца за нешто што је бесплатно и релативно једноставно да урадите сами.

Познавање знакова упозорења потенцијално штетне компаније може потрошачима уштедети стотине долара непотребних накнада. Нека вас не заведе назив који звучи званично као што је „Студентски саветодавни одбор“." Ево пет црвених заставица које треба тражити и савета шта да радите уместо тога.

Неопходна сазнања за матуранте 2021. Погледајте НердВаллет и Инцептиа водич за кретање новца и каријере након факултета. ПРЕУЗМИТЕ БЕСПЛАТНО

1. Морате да платите унапред или месечне накнаде да бисте добили помоћ

Не постоји ништа што компанија за отпис дугова може учинити што не можете сами. И није противзаконито да компаније наплаћују услуге које можете учинити бесплатно. Неки људи упоређују студентске услуге за отплату дугова са припремом пореза.

» ВИШЕ: Да ли су службе за отплату дугова за студентске кредите легалне? 

Али незаконито је да компаније које нуде олакшице за студенте наплаћују накнаде преко телефона пре него што смање или измире кредите клијената.

Шта да урадите уместо тога: Идите на Студентаид.гов да се пријавите за план отплате заснован на приходима, научите о владиним плановима опроста или консолидујете своје савезне зајмове - све бесплатно. Ако имате приватне зајмове, контактирајте свог зајмодавца или сервисера како бисте разговарали о алтернативним плановима отплате. Зајмопримци са савезним или приватним зајмовима могу затражити привремену паузу у плаћању тражећи одлагање или одлагање. Међутим, ако кренете овим путем, камата ће наставити да расте, повећавајући стање вашег кредита.

Ако желите стручну помоћ у кретању према вашим опцијама, контактирајте саветника за студентске зајмове сертификованог од стране Националне фондације за кредитно саветовање. Неке непрофитне агенције за кредитно саветовање наплаћују једнократну накнаду у распону од 50 до 200 долара, али нуде поуздане савете за делић онога што бисте платили профитној компанији.

2. Компанија обећава моментални опрост кредита

Будите опрезни према компанијама које тврде да вам помажу да добијете опрост зајма. Постоје легитимни владини програми, као што је опрост јавних услуга, који могу смањити или елиминисати савезне студентске зајмове након одређеног времена. Међутим, само неки појединци се квалификују за програме.

» ВИШЕ: Како избећи преваре у вези са опростом студентских кредита због ЦОВИД-19

На пример, зајмопримци морају да раде пуно радно време за владу или 501(ц)(3) непрофитну организацију и да врше пуна месечна плаћања најмање 10 година пре него што добију опрост преко ПСЛФ-а. Зајмопримци који имају планове отплате засноване на приходима могу добити опроштене преостале зајмове након што плате 20 или 25 година, у зависности од плана.

Шта да урадите уместо тога: Користите процену отплате Федералне студентске помоћи да видите своју месечну уплату и пројектовани опрост зајма на различитим плановима на основу ваших прихода и величине породице.

Ако радите у јавној служби, уверите се да разумете детаље Опроста зајма за јавне услуге. Ако одлучите да се бавите тиме, почните са подношењем обрасца за потврду о запошљавању за ПСЛФ да бисте потврдили да се ваше запослење квалификује.

3. Продавац вас притиска да се пријавите

Компаније које продају студентске услуге за отплату дугова обично имају продајне представнике који зарађују провизије на основу броја клијената које региструју. Можда имају за циљ да унесу осећај хитности, говорећи ствари попут: „Пријавите се одмах пре него што буде прекасно!”

Али имате времена да донесете пажљиве, добро истражене одлуке о свом дугу. Не постоје легитимни програми зајма који су доступни само на кратак временски период.

Шта да урадите уместо тога: Ако нисте сигурни у легитимност компаније, урадите више истраживања пре него што се посветите било чему.

Поставите компанији нека питања попут: „Да ли сте повезани са Одељењем за образовање?” и „Могу ли ово да урадим сам бесплатно?” Поштене компаније ће вам рећи да нису повезане са одељењем и да можете да се пријавите за помоћ која вам је потребна без плаћања.

Познато је да преварантске компаније за ослобађање студентских кредита обмањују зајмопримце лажирајући односе са Министарством образовања. Међутим, агенција склапа уговоре само са одређеним приватним сервисерима за студентске кредите.

4. Од вас се тражи да делите осетљиве личне податке

Неке компаније могу тражити од зајмопримаца да доставе ИД за савезну студентску помоћ или бројеве социјалног осигурања. Подаци дају предузећима могућност да се пријаве на ваш налог и доносе одлуке у ваше име. Легитимни извори помоћи за студентски зајам, као што су непрофитне агенције за кредитно саветовање које су повезане са НФЦЦ-ом, не траже такве информације.

Поред тога, неке компаније за смањење дуга могу тражити од зајмопримаца да потпишу уговоре о пуномоћју, што би омогућило предузећима да комуницирају са вашим кредитним сервисером у ваше име. Нисте обавезни да потписујете такве документе; у ствари, ако то урадите, можете да изгубите приступ свом налогу за студентски зајам.

Шта да урадите уместо тога: Не откривајте свој ФСА ИД или број социјалног осигурања, нити потписујте уговор о пуномоћју. Ако сте то већ урадили, контактирајте свог сервисера зајма, објасните ситуацију и повратите контролу над својим налогом. Наставите да плаћате директно вашем кредитном сервисеру ако сте престали да то радите.

5. Компанија се оглашава на друштвеним медијима или се појављује у огласима на претраживачима

Зајмопримци би требало да аутоматски гледају компаније за помоћ у студентским зајмовима које плаћају да рекламирају своје услуге са скептицизмом, каже Робин Смитх, адвокат непрофитне групе за правну заступање Националног центра за право потрошача. То обично значи да су у послу ради профита, а пошто никада не морате да плаћате да бисте консолидовали своје савезне зајмове или променили планове отплате, то је знак да услуге које нуде могу бити шема која ће вас навести да платите иначе бесплатна помоћ.

Бивши омбудсман за студентске кредите ЦФПБ-а Рохит Чопра написао је у писму из 2015. године упозоравајући Гоогле да се неке компаније можда лажно представљају у онлајн огласима. „Иако смо упозорили потрошаче на ове преваре, забринути смо да бескрупулозне компаније можда користе агресивно оглашавање путем производа за претрагу како би намамиле зајмопримце у невољи“, рекао је Чопра.

Поред тога, неке компаније користе огласе за креирање спискова потенцијалних купаца за продају другим компанијама. Ови такозвани генератори потенцијалних купаца често траже од потрошача да унесу личне податке у веб обрасце или позову број телефона за више детаља. Они затим продају податке које прикупљају студентским компанијама за отпис дугова.

Шта да урадите уместо тога: Истражите пре него што одговорите на огласе. Избегавајте давање личних података онлајн формуларима који нису апликације за легитимне програме.

» ВИШЕ: Преварила фирма за студентски зајам? Шта да радим

Како пријавити превару са студентским кредитом

Ако наиђете на лажну компанију, поднесите жалбе ЦФПБ-у, Федералној трговинској комисији и канцеларији вашег државног тужиоца. Ове агенције се ослањају на жалбе потрошача полицији штетних компанија за студентске кредите и, када је могуће, враћају новац зајмопримцима.

Компаније за отплату дугова студената су се појавиле јер попуњавање неопходне папирологије може бити компликовано и дуготрајно, каже Смитх. Али ако се наоружате правим информацијама, знаћете како да тражите бесплатну помоћ од владе и нећете изгубити новац на превари која би могла да иде ка вашем дугу.

„Ако звучи превише добро да би било истинито“, каже Смит, „можда и јесте.”

Ако вам је потребна помоћ за студентски зајам

Ако се борите са дугом за студентски зајам, прво разговарајте са својим сервисером или зајмодавцем да:

  • Разговарајте о опцијама отплате.

  • Направите привремену паузу плаћања.

  • Привремено смањите своје месечне уплате.

Ако је ваш проблем са вашим зајмодавцем или сервисером или не добијате помоћ која вам је потребна, потражите легитимну организацију за помоћ студентским кредитима која нуди саветовање. Узмите у обзир ове проверене ресурсе за помоћ у студентским кредитима; то су основане организације са провереном историјом:

Ресурс помоћи за студентски зајам

Најбоље за

Институт саветника за студентске кредите

Савети о плановима отплате, програмима опроста и решавању спорова.

Национални центар за право потрошача

Свеобухватне информације о опцијама за зајмопримце студентског кредита.

Центар за заштиту студентских зајмопримаца

Заговарање у име свих зајмопримаца ради утицаја на политику.

Национална фондација за кредитно саветовање

Комплетан финансијски преглед за зајмопримце који се боре, који може укључивати савете о опцијама студентског зајма и планове за решавање других дугова.

Америчко саветовалиште за потрошачке кредите

Савети о плановима отплате, помоћ око папирологије и саветовање о буџету.

Национално удружење заступника потрошача

Информације за зајмопримце студентског кредита и именик адвоката.

Лекриа

Помоћ за зајмопримце који су већ покренули стечај који није укључивао њихове студентске кредите.

Адам Мински

Савети о кашњењу, решавању спорова, наплати, измирењу дугова и правним лековима. Лиценцирано у Масачусетсу и Њујорку.

Станлеи Тате

Савети за измирење дугова, банкрот, кашњење и опрост. Лиценцирано у Мисурију и Илиноису.

Многе од ових организација нуде бесплатне савете. У неким случајевима, можда ћете морати да платите накнаду, као код сертификоване непрофитне агенције за кредитно саветовање или ако ангажујете адвоката.

Ниједна од горенаведених организација не позива, не шаље поруке или е-поруке зајмопримцима са понудама за решавање дуга.

Понуде помоћи које нисте тражили вероватно су превара. Иако није противзаконито да компаније наплаћују услуге као што су консолидација или упис у план плаћања, то су кораци које можете сами да урадите бесплатно.

Избегавајте све компаније за отпис дуга које траже новац унапред. Пронађите више информација о преварама у вези са студентском помоћи на савезном сајту за помоћ студентима.

» ВИШЕ: Како уочити преваре са студентским кредитима

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here