Како престати да трошите новац на камате на кредитну картицу

За тебе.С. домаћинства која имају дуг по кредитним картицама, тај дуг је скуп: у просеку ће платити камату од 1.155 долара ове године, према НердВаллет студији. Тај број је још већи за самозапослене Американце, који ће ове године платити у просеку 1.539 долара камате на кредитну картицу.

Ако имате боље ствари за посао са својим новцем – на пример, изградњу фонда за хитне случајеве или штедњу за пензију – можете смањити или елиминисати камату на кредитну картицу помоћу ових савета.

Пренесите своје стање на кредитну картицу од 0% годишње

Један од најлакших начина да зауставите камату на кредитну картицу је да пренесете стање са ваше тренутне картице на картицу са 0% уводног АПР-а. Неће вам бити наплаћена камата на пренесени износ за одређени временски период, обично 12 до 18 месеци. Ако отплатите картицу пре истека стопе од 0%, нећете дуговати камату на износ који сте пренели.

Међутим, требало би да тежите да користите картицу од 0% само ако можете да отплатите салдо пре истека уводне стопе. Неке картице примењују ретроактивну камату на ваш почетни салдо ако није у потпуности исплаћен када се период од 0% заврши.

Штреберски савет: Пазите да не помешате уводну АПР понуду од 0% са понудом одложене камате, што је чешће на кредитним картицама продавница. За разлику од 0% уводне АПР понуде, понуда одложене камате не одустаје од камате, већ је само оставља по страни. Ако и даље дугујете било какав новац након истека уводне понуде, чак и мали износ, онда ћете дуговати сву камату која је настала током времена.

Лако је да се ухватите у игри преноса биланса — пребаците свој баланс са једне 0% картице на другу, извршите само минималну месечну уплату, а затим поновите процес када се период од 0% заврши.

Али играјте игру пречесто и на крају ћете изгубити, из два разлога: могућност ретроактивне камате и како подношење захтева за кредитне картице у кратком временском периоду утиче на ваш кредитни резултат. Тешки упити о вашем кредиту - попут оних у вези са пријавом за нове картице - могу наштетити вашем резултату, посебно ако је ваша кредитна историја кратка. Набавите једну 0% АПР картицу и направите план да је отплатите пре истека уводне стопе.

» ВИШЕ: НердВаллет'с најбољи 0% АПР и кредитне картице са ниским каматама

Често плаћајте

0% АПР картица је одличан алат за смањење дуга, али није опција за свакога. Већина 0% картица је доступна само онима са добрим или одличним кредитним способностима, што не помаже онима са лошим кредитним резултатима. Али можете смањити трошкове камата на друге начине, чак и ако их не можете у потпуности елиминисати.

За почетак, можете извршити више од једне уплате месечно. На пример, ако вам се плаћа два пута месечно и можете да приуштите да плаћате 500 долара месечно на своју кредитну картицу, онда платите 250 долара сваки пут када добијете плату. Камата на кредитну картицу се акумулира на вашем дневном просечном стању; чешће плаћање ће смањити дневни просечан салдо, а самим тим и износ камате коју ћете платити.

Рецимо да имате стање од 5.000 долара. Ако извршите једну уплату од 500 УСД 30. у месецу (датум доспећа), ваше просечно дневно стање за месец је 4.983 УСД. Под претпоставком да је каматна стопа од 20%, зарадили бисте 81 УСД.92 у интересу. Ако бисте уместо тога извршили две уплате од 250 долара — једну 15. и другу 30. — зарадили бисте само 79 долара.87 у интересу. Ово можда не изгледа као износ који мења живот, али може да направи значајну разлику током времена и са великим билансима.

Убудуће, ако очекујете да ћете редовно носити баланс, онда ће камата бити животна чињеница. Потражите картицу са ниском текућом каматном стопом и користите ту картицу за куповине за које очекујете да ће требати времена да се отплате.

» ВИШЕ: НердВаллетове најбоље кредитне картице за пренос стања

Смањите трошкове и повећајте приходе

Једном када имате стратегију за смањење или елиминисање камата, можете се фокусирати на улагање више новца у свој дуг на месечном нивоу. Постоје два начина да то урадите: зарадите више новца или потрошите мање. Ако можете, урадите обоје. Ако то није могуће, радите на методи која вам највише одговара.

Да бисте смањили трошкове, процените свој тренутни буџет. Да ли имате било какве месечне трошкове који вам нису потребни или вредни? Постоје ли приступачније алтернативе за неке од ваших постојећих трошкова? Изазовите себе да смањите 100 долара из свог буџета првог месеца. Затим покушајте да надмашите уштеде из претходног месеца сваког следећег месеца.

Такође можете покушати да зарадите више новца. Ако вам послодавац плаћа по сату, питајте да ли можете да радите прековремено. Ако не, можете ли покупити други (или трећи) посао ноћу и викендом? Такође можете користити вештину као што је писање, столарство, подучавање или дизајн да зарадите новац као слободњак.

Друге опције за зараду укључују продају домаће робе на мрежи или на локалној фармерској пијаци или занатском сајму, или продају предмета које више не користите. Можда имате додатну собу у свом дому коју можете изнајмити на веб локацији за смештај. Као и код смањења трошкова, изазовите себе да зарадите додатних 100 долара овог месеца и покушајте да зарадите више следећег месеца.

Без обзира да ли смањујете трошкове или повећавате приходе, кључно је да додатни новац иде ка вашем дугу. Користите новопронађену готовину да извршите додатна плаћања на кредитној картици са највишом каматом. Као и код вишеструких уплата месечно, ваша месечна уштеда можда неће изгледати значајна, али се заиста збрајају.

» ВИШЕ: Како се извући из дуга по кредитној картици у 4 корака 

Доња граница

Како се стање на вашој кредитној картици смањује, акумулираћете мање камате, па нека отплата дуга буде главни финансијски приоритет. Краткорочно, смањите или елиминишите камату тако што ћете искористити предности од 0% понуда, извршити вишеструка плаћања месечно и ослободити новац у буџету тако што ћете зарађивати више, трошити мање или обоје.

Верзија овог чланка се такође појавила на У.С. Вести.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here