Како би недостатак играчака могао утицати на ваше празнике

Многе популарне играчке могу се распродати много пре празника, захваљујући текућим поремећајима повезаним са пандемијом. Ово би могла бити катастрофа - или одлична прилика да преобликујемо начин на који славимо.

Можемо да купујемо раније и пажљивије, одупирући се трзању у последњем тренутку за „обавезне“ ствари које заиста нису. Можемо изабрати класику преко тренди, ручно рађену преко масовне производње. Можемо да заменимо искуства за ствари, па чак и да ово учинимо приликама за учење за нашу децу.

Овај приступ захтева одређено стратешко планирање, али би могао да резултира здравијим, мање стресним одмором.

Зашто играчке можда недостају

Недостаци празника нису ништа ново. Већину година, нека модерна играчка или конзола за игре постају врућа, тешко доступна ставка када произвођачи и продавци погрешно процене потражњу.

Оно што ове године може бити другачије је број играчака у недостатку. Већина играчака и електронике се производи у Азији, али уска грла у лукама одлажу испоруке, док су трошкови испоруке нагло порасли. Трошкови транспортних контејнера порасли су током пандемије са око 3.500 долара на „више од 20.000 долара“, каже Џонатан Голд, потпредседник ланца снабдевања и царинске политике Националне малопродајне федерације.

„Ланац снабдевања током пандемије био је растегнут од краја до краја“, каже Голд.

Већи трошкови се често преносе на потрошаче као више цене. То, као и потенцијал за несташице, требало би да подстакне људе да почну да купују што је раније могуће, каже Јиллиан Вахлкуист, потпредседница Том'с Тоис, независног продавца са три локације у Калифорнији.

„Ако постоји посебна играчка или нешто што родитељи заиста траже, купите је одмах“,  каже Вахлкуист.

Како избећи луду трку за играчкама

Наравно, панична куповина у раној сезони може бити једнако деструктивна за ваш буџет као и чекање до последњег тренутка. Размислите о изради буџета за одмор сада који укључује све ваше очекиване трошкове, укључујући поклоне, украсе, забаву и путовања. Запишите све људе за које очекујете да ћете купити поклоне, заједно са износом који намеравате да потрошите, а затим извршите прилагођавања како бисте одржали своју потрошњу у складу са својим средствима како бисте избегли задуживање.

Ако купујете поклон за дете и нисте сигурни шта оно жели, или сте забринути да ће његово интересовање опасти до празника, размислите о неким алтернативама.

Прва замена је да одаберете класичне играчке које задржавају своју привлачност током времена. Друштвене игре, уметнички материјал, материјали за израду и грађевинске играчке као што су дрвени блокови су неке од могућности.

Друга опција: ручно рађени поклони. Ако нисте лукави, можете купити дрвене играчке, плишане животиње и друге ручно рађене опције на сајмовима заната, пољопривредним пијацама и онлајн креативним пијацама као што је Етси. Они могу бити скупи, али квалитет и шарм могу оправдати трошкове. Осим тога, користите појединцима и малим предузећима, а не малопродајним гигантима.

Давање искустава може бити још једна одлична опција, посебно за тинејџере. Истраживачи са Универзитета Илиноис у Чикагу открили су да деца од 3 до 12 година више воле материјалне поклоне, док старија деца добијају више среће од искустава. Тинејџери имају боље развијено памћење и могу да се присете детаља догађаја, што доприноси трајној срећи, открили су истраживачи. Млађа деца теже памте и цене прошла искуства, иако дељење фотографија и видео снимака догађаја може помоћи, кажу истраживачи.

Искуства могу укључивати улазнице у теретану за пењање или трамполину, терен за мини голф или забавни парк; путовања; или лекције које ће изазвати или подстаћи одређено интересовање, као што је јахање, кодирање или печење. У нормалним временима, улазнице за спортске догађаје, концерте или представе такође би биле опција, али оне можда неће бити изводљиве или пожељне током пандемије.

Играјте игру меморије

Говорећи о памћењу, покушајте ово са својом децом: Питајте их који је њихов омиљени поклон био прошле, и претходне и претходне године. Чак и тинејџери са добро развијеним памћењем могу имати проблема да се присете садашњости из прошлости.

Поента није срамотити децу што се не сећају. Уместо тога, можете поделити успомене које имате, а које вероватно имају више везе са временом које сте провели заједно него са оним што сте дали једно другом. Заједно можете направити листу онога што желите да радите као породица током празника.

Када је моја ћерка била мала, направила сам адвентски календар који је укључивао једну активност сваког дана, од печења колачића до прављења кућица од медењака до провере празничне расвете у оближњем крају. Она је сада на колеџу и добро се сећа шта смо радили заједно, дуго након што су играчке, игрице и плишане животиње отишли ​​у Гоодвилл.

Не можемо да машемо чаробним штапићем који прекида ланце снабдевања, пуни полице продавница и осигурава да се свака жеља испуни. Фокусирање на оно што можемо да контролишемо, међутим, помаже нам да се носимо са оним што не можемо - током празника и у било које доба године.

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Тхе Ассоциатед Пресс.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here