Како двофакторска аутентификација штити ваше информације на мрежи

Шта је двофакторска аутентификација?

Двофакторска аутентификација, такође позната као мултифакторска аутентификација и често скраћена као 2ФА, додаје додатни ниво сигурности када се пријавите на налог који садржи личне или осетљиве информације; на пример, када прегледате свој текући рачун или штедни рачун. Мобилни телефони се често користе за додавање овог додатног слоја.

Ево како то обично функционише:

Када се пријавите на налог који је подешен за двофакторску аутентификацију, пријављујете се са својим корисничким именом и лозинком као и обично. Затим постоји додатни корак: добијате текстуалну поруку на телефон или имејл са једнократним кодом који морате да унесете да бисте довршили пријављивање. Дакле, чак и ако се лоши момци дочепају ваше лозинке, и даље не би имали приступ вашем налогу.

Двофакторска аутентификација такође може да користи биометријске информације као што су отисци прстију или аутентификација лица. Постоје и други облици двофакторске аутентификације, као што су сигурносни токени који производе привремене кодове. Идеја је да пријављивање захтева и нешто што знате, попут лозинке, и нешто што имате, као што је телефон.

Можда већ користите овај процес. Неке банке аутоматски захтевају додатни корак аутентификације када се пријавите на свој налог са новог уређаја или локације или покушате да извршите трансакцију великог обима. Други провајдери финансијских услуга могу захтевати да се укључите у то подешавањем безбедносних подешавања.

Поред банкарских сајтова, двофакторска аутентификација се може подесити на сајтовима за куповину, друштвене мреже, е-пошту, игре и платформе за плаћање, између осталог.

>> ВИШЕ: Како послати новац на мрежи

Крађа онлајн информација све већи проблем

Не постоји гаранција да нећете бити хаковани ако користите двофакторску аутентификацију, али је мање вероватно. Чак и ако лопови имају вашу лозинку, вероватно немају ваш телефон.

Крађа онлајн информација је велики проблем који расте. Министарство правде процењује да је 17.6 милиона Американаца је било жртве крађе идентитета 2014. године, а жалбе Федералној комисији за трговину порасле су за скоро 70% од 2013. до 2015. године, на више од 490.000.

Министарство за унутрашњу безбедност препоручује да поставите најјачу могућу заштиту на своје налоге, посебно ако садрже осетљиве информације. То значи да за било који рачун повезан са вашим финансијама — банке и кредитне уније, платформе за равноправна плаћања као што је Венмо и све што може да садржи информације о кредитној или дебитној картици — што је безбедније, то боље.

Можете да проверите веб локације на мрежи да бисте сазнали да ли ваша финансијска институција нуди 2ФА. Такође је добра идеја да одете на веб локацију своје банке или да контактирате банку директно, јер информације могу да се промене.

Још безбедносних корака које треба предузети

Ако двофакторска аутентификација није доступна на сајту, можете максимизирати безбедност својих налога пратећи ове друге савете о безбедности. Добра је идеја да се придржавате ових правила без обзира да ли ваша финансијска институција нуди 2ФА.

  • Креирајте лозинке користећи комбинацију великих и малих слова, бројева и симбола.

  • Избегавајте коришћење исте лозинке за више сајтова, посебно за банковне рачуне и друге сајтове који садрже осетљиве информације.

  • Не приступајте осетљивим сајтовима док је ваш уређај повезан на јавни Ви-Фи.

  • Покрените ажурирања на својим мобилним уређајима и апликацијама како бисте били сигурни да имате најажурније прегледаче и софтвер за заштиту од вируса.

  • Прочитајте ситно писмо. Будите избирљиви у вези са апликацијама и услугама којима ћете дати своје податке и знајте како ће користити ваше податке.

  • Избришите старе апликације и налоге које не користите.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here