Како ефикасно користити купоне

За њене пратиоце на мрежи, Трејси Фобс је „мама Пени Пинчин“, супруга, мајка и блогерка која исече купоне.

Она даје савете онима који траже попуст како да купе оно што им треба за мање – и говори из искуства. Као и многи Американци, Фобес се једном нашла оптерећена дуговима.

Пре неколико година, Фобес и њен муж су озбиљно почели да спасавају. Користили су комбинацију техника да елиминишу дуг од преко 35.000 долара, укључујући распродају нежељене имовине, креирање реалног плана потрошње и коришћење повраћаја пореза да би отплатили оно што су дуговали.

Ово је у великој мери допринело њиховој уштеди, али Фобес је такође променила свој став према новцу. Кључ за овај нови менталитет куповине било је коришћење купона, који су ослободили новац који је могла да искористи за отплату дуга.

„Увек сам покушавао да користим купоне, али ми баш и нису радили“, каже Фобес. „Само сам се осећао као да је то више гњаважа. Али знао сам да морају да раде, па сам почео да истражујем и читам и покушавам да спојим системе.”

Уложила је време да прегледа купоне, упоређујући оно што се нуди са брендовима које је обично користила. Почела је да проучава трговце на мало како би се упознала са њиховим ценама, брендовима продавница и њиховим програмима попуста.

На крају, каже она, „Почела сам да радим и схватила да смо почели да штедимо 30 до 35% на нашем рачуну за намирнице сваки пут када бисмо ишли у продавницу.”

Пре него што направите буџет, НердВаллет разлаже вашу потрошњу и показује вам начине да уштедите. ПОГЛЕДАЈТЕ СВОЈУ ПОТРОШНУ

Исечак о купонима

Продавнице прехрамбених производа нису једина места која имају купоне. Мали квадрати за повраћај новца које су људи некада само ручно исечили из недељних новина сада су доступни на мрежи, у апликацијама и на свим друштвеним медијима.

Купони су креирани 1887. као маркетиншки уређај за гигантску соду Цоца-Цола, према Цоупон Схерпа. Сада су купони плодни.

„Људи су можда мислили да је пре много година постојала стигма са коришћењем купона зато што нисте могли да приуштите ствари или сте били претерано штедљиви“, каже Јеанетте Павини, стручњак за штедњу за Цоупонс.цом. „То једноставно није случај. Ових дана, коришћење купона или других стратегија за уштеду новца је као нова црна. То је кул.”

Да ли је сечење боље за потрошача или продавца?

Колико је реално уштедети хиљаде купона? Запамтите, Цоца-Цола је првобитно почела да нуди купоне као маркетиншку тактику. Предузећа дистрибуирају купоне како би подстакли повећану потрошњу на свој производ или бренд.

„Купон је класична промоција цене“, каже Утпал Долакиа, професор маркетинга на Универзитету Рајс.

Користи пример произвођача путера од кикирикија. У општем куповном понашању, постоје две врсте потрошача. Неки купци ће бити толико озбиљни у погледу свог укуса путера од кикирикија да ће купити само зрнасту верзију свог омиљеног бренда, без обзира на цену. Али други, мање лојални потрошачи ће гравитирати ка бренду који је на распродаји.

Ту долазе купони. Када произвођач изда купон и спусти цену свог производа довољно да га учини привлачним, бренд може привући нови сегмент купаца.

„Продавац је учинио цену довољно ниском да други људи осим те мале групе корисника лојалних бренду купују путер од кикирикија“, објашњава Долакија.

Опасност је овде очигледна: купони вас могу довести у искушење, као купца, да купите више или другачије производе него што бисте обично, једноставно зато што сте открили да договор постоји.

„Коришћење више купона није нужно добра ствар“, каже Долакија. Он подржава њихову употребу само у једној конкретној ситуацији: „Ако разборито и селективно користите купоне за ствари које ћете ионако купити.”

Уместо да пронађете купон и осетите потребу за куповином дотичног производа, користите обрнути приступ. Потражите попусте на ствари за које већ знате да ћете морати да купите. Или користите купон да замените куповину бренда који обично купујете сличним, приступачнијим брендом. Тада вас купони могу спасити.

Како користити купоне на прави начин

Купонски купон није једносмерна карта за излазак из дуга, али постоје начини да искористите купоне у своју корист, а да не постанете жртва тактике продаваца:

1. Укључите их у свој животни стил. Супротно популарном веровању, не морате нужно да купујете на велико да бисте видели уштеде. Укључите купоне у своју уобичајену рутину.

„То је тако психолошка ствар“, каже Павини. „Мислим да се људи обесхрабрују. Само осећају да треба да опљачкају Питера да би платили Павлу и живели од плате до плате. Реалност је да у вашем месечном буџету постоје одређене ствари над којима заиста имате контролу. Можда немате контролу над колика је ваша хипотека или кирија, или школарину ваше деце или бригу о деци, али имате контролу над тиме шта трошите на намирнице, предмете за личну негу, забаву и путовања.”

2. Тражите их свуда. Још увек можете пронаћи купоне у недељним новинама, али они су и на много других места. Почните тако што ћете покренути Гоогле претрагу за име продавца плус реч „купон“.” Открићете да су неки веб-сајтови посвећени прикупљању понуда са целог интернета, а постоје чак и апликације које пружају обавештења о понудама у близини.

3. Добијте награду за своју лојалност. Понекад ће вам произвођачи послати бесплатне ствари само зато што им кажете колико волите њихов производ. Фобес је рекла да је направила листу својих омиљених брендова, а затим послала е-пошту произвођачима да им се захвали на њиховим производима. У неким случајевима, она је заузврат добијала купоне.

4. Развити процес. Ако заиста желите да умањите своје месечне рачуне, скупите попусте. На пример, пријавите се за бесплатни програм лојалности продавнице да бисте акумулирали наградне поене док купујете и постали члан веб-сајта за поврат новца као што је Ебатес.цом или БеФругал.цом да зарадите додатни новац на вашим куповинама. Затим комбинујте купоне када је применљиво. Марљиво коришћење свих могућих начина награђивања може да одузима много времена, али је корисно када редовно купујете у истој продавници.

5. Почните са малим. Неки купони вам могу уштедети само мали износ, али немојте се обесхрабрити. Долар овде и долар тамо могу се сабрати током времена. Замислите то као долар или два мање него што бисте иначе потрошили. Погледајте своју укупну уштеду за месец или годину уместо у једном одласку у куповину.

„Почните са малим и почећете да видите напредак док будете научили како да пратите своје циклусе продаје, научите како да стављате купоне уз продају, да креирате своје залихе и пронађете попусте“, каже Фобес. „Све ове мале ствари почињу да се граде једна на другој, као Легос. Они некако кликћу заједно. Како их кликнете заједно, ваш торањ постаје виши, а како се ваш торањ повећава, повећава се и ваша укупна уштеда.”

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here