Како користити лавину дугова

Знати како да отплатите дуг није увек лако, али постоје неке једноставне стратегије које вам могу помоћи. Две уобичајене методе су снежна груда дуга и лавина дуга.

Лавина дугова прво циља на дугове са највишим каматама. Ова рута вам може помоћи да уштедите време и камату на путу отплате дуга.

План снежне грудве дуга, насупрот томе, даје приоритет вашем најмањем дугу, без обзира на каматну стопу. Сваки пут када се елиминише најмањи, прелазите на следећи најмањи. Ако су вам потребне краткорочне победе да вас инспиришу, ви сте кандидат за грудву дуга. Ако сте склони да будете аналитични и стрпљиви, лавина дугова може да вам се допадне.

Калкулатор лавине дугова

Користите овај калкулатор дуга да видите колико времена и новца можете да уштедите коришћењем ове стратегије. Унесите детаље својих дугова (искључујући хипотеку), укључујући каматне стопе и минимална плаћања.

Затим направите буџет да видите колико више можете да уложите у свој дуг сваког месеца да бисте убрзали исплату.

Пребаците се између лавине и снежне грудве да упоредите две стратегије о укупним трошковима, плаћеној камати и времену исплате.

Ако не можете да отплатите своје необезбеђене дугове, као што су кредитне картице и лични зајмови, за пет година или мање, можда ћете морати да истражите опције за отплату дуга.

Коришћење стратегије лавине дуга

Заговорници приступа лавине дуга укључују колумнисту НердВаллета Лиз Вестон. „Брже ћете се извући из дугова ако прво кренете за токсичним дугом“, каже она. „С друге стране, ако заиста мислите да нећете успети без малих победа, груда дуга је много боља него да не радите ништа.”

Људи често могу да се позабаве својим дугом тако што ће креирати буџет и држати га се, што ослобађа готовину за спровођење стратегије лавине отплате дуга. Када схватите шта дугујете и где трошите, време је да кренете у лавину.

Саберите све минимуме које морате да платите на свој дуг — по наруџби од највиших камата до најнижих — а затим утврдите колико додатка можете да платите изнад укупног износа својих минимума.

Рецимо да имате болнички рачун од 300 долара, а болница вам дозвољава да га плаћате без камате. Такође имате стање на кредитној картици од 2500 УСД на 22.9% камата и још један од 5.000 УСД на 15.9%.

То стање на кредитној картици од 2.500 долара постаје ваш главни приоритет, јер носи највишу каматну стопу. Ако можете да ставите додатних 200 долара преко свог укупног минимума за отплату дуга, ићи ће на тај износ док се не исплати. Затим додајете минимум тог дуга на додатних 200 долара и ставите укупан износ на рачун са другом највишом каматном стопом.

Наставите са отплатом дугова и убацивањем њихових минимума у ​​износ додатног дуга док сви дугови не буду отплаћени. Ако се промотивна каматна стопа заврши, можда ћете морати да преуредите своје дугове да бисте се фокусирали на ону са највишом стопом.

И лавина и снежна груда користе новац који сте се обавезали да бисте отплатили дуг. Међутим, понекад се деси да добијете „додатни“ новац, као што је чек за рабат или пуна тегла кусур. Можете допунити било коју стратегију исплате коришћењем пронађеног новца да додатно отплатите дугове (метод „пахуљице“).

Гледајте како се ваши дугови смањују. Пријавите се за налог да бисте повезали своје картице, кредите и рачуне да бисте управљали њима на једном месту. Хајде да урадимо ово

Да ли је лавина метода за вас?

Иако је лавина можда ваш најјефтинији и најлогичнији пут да се ослободите дугова, можда ћете морати дуго да чекате да осетите тријумф нулирања дуга – посебно ако је ваш дуг са највишом каматом уједно и највећи.

Можете да направите табелу да бисте пратили свој напредак, али калкулатор отплате дуга, попут оног изнад, може аутоматски да уради све те кораке уместо вас. То вам даје и емоционалну исплату гледања како се ваш дуг смањује.

То је важно. Ако се уморите од жртава које подносите да бисте отплатили дуг, можда ћете одлучити да није вредно труда и одустати. Ако то урадите, сав новац који сте намеравали да уштедите неће бити важан.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here