Како проверити празничне понуде и избећи преваре

Проблеми у ланцу снабдевања, кашњења у испоруци и дуготрајни страхови од пандемије унели су повећан ниво стреса и оскудице у овогодишњу празничну сезону куповине. То би могло довести до тога да неки потрошачи падну на преваре или купе производе који нису баш оно што су очекивали.

Ево како да избегнете договор за Црни петак који је превише добар да би био истинит - и како да добијете најбоље праве понуде ове празничне сезоне.

Припремите се пре куповине

Ви сте најбоља одбрана од преваре или преваре да купите предмет који није оно што мислите да јесте.

Пре куповине, сазнајте свој буџет за празничне поклоне и направите листу тачно онога што желите. Јединствени изазови куповине за празнике 2021. — недавни проблеми у ланцу снабдевања, текући недостатак микрочипова и заостајање у времену испоруке — могли би да вас наведу да се договорите оног тренутка када га видите. Не дозволите да вас страх да ћете пропустити своју ствар коју морате имати наведе на пренагљене куповине.

„Несташица је тактика убеђивања коју користе легитимни трговци на мало, а такође и преваранти“, каже Ејми Нофцигер, директорка подршке жртвама превара у ААРП-у. „У невоље нас доводе те импулсивне куповине.”

На пример, ако сте на тржишту електронике као што је ТВ, одредите бројеве модела ставки на вашој листи. Ово вам може помоћи да избегнете оно што се зове „деривативни“ модел. Ови производи, који се обично продају само током празника, могу изгледати слично артиклу који имате на уму и бити на листи за стотине долара мање. Цака? Ове јефтиније верзије су углавном нижег квалитета, што их чини лошијим него што изгледа на први поглед.

„Истражите да бисте били сигурни да је ово производ и квалитет који сте очекивали“, каже Нофцигер. „Не дозволите да хајм црног петка преузме ваше когнитивно размишљање.”

Знајте трикове преваранта

Попут издавања обавезног гаџета, преваранти се непрестано понављају и примењују нове трикове масама у нади да ће уграбити ваш новац или личне податке.

Када је ваша листа за куповину спремна, заштитите се тако што ћете сазнати за ове преваре.

Огласи на друштвеним мрежама

Док скролујете и прелазите прстом кроз постове у вашим Фацебоок или Инстаграм фидовима, такође будите у потрази за огласима за превару. Компаније на друштвеним мрежама можда неће детаљно прегледати сваки оглас на својим платформама, тако да промоције које видите за најновију играчку конзолу или тренди патике могу заправо бити мамац за преваранте.

„Чујемо о људима који купују артикал [виде на друштвеним медијима, а не добијају артикал, или га добијају и то је знатно другачије“, каже Нофцигер. „Онда продавац неће одговорити.”

Шта можете да урадите: Пре него што обавите куповину од компаније која вам је рекламирана у вашим фидовима друштвених медија, истражите да ли је легитимна. То значи да проверите веб локацију да видите да ли изгледа поуздано, да истражите да ли компанија има физичку адресу и проверите да ли продаје више производа од оног који сте видели оглашени. Неиспуњавање било ког од ових критеријума може бити црвена заставица огласа за превару.

Чак и ако је компанија легитимна, идите корак даље и проверите жалбе купаца. Гуглајте име компаније плус реч „жалба“ да бисте видели шта су потрошачи рекли о њој. Извештаји потрошача такође могу бити згодан ресурс овде.

А када купујете на мрежи, користите своју кредитну картицу ако је могуће. То је зато што кредитне картице обично имају одређене заштите од преваре које дебитне картице и пеер-то-пеер начини плаћања не нуде. Ако компанија тражи од вас да платите помоћу поклон картице или компаније за плаћање као што је Венмо или Цасх Апп, то такође може бити црвена застава компаније за преваре.

Хиперциљане пхисхинг е-поруке

Добијате имејл са ексклузивном понудом, само за вас. Пошто сте куповали код одређеног продавца, пише у поруци е-поште, испуњавате услове да добијете специјалну понуду. Или сте можда управо купили аутомобил и добили сте е-поруку у којој се каже да сте изабрани да добијете попуст на додатну опрему. Тако да кликнете на одредишну страницу продавца, унесете своје личне податке и — пуф — управо сте преварени.

Уз помоћ гомиле ваших личних података, преваранти шаљу персонализоване е-поруке које вас могу преварити да дате своје акредитиве за пријаву или банковне податке, каже Роб Схавелл, извршни директор компаније за заштиту приватности на мрежи ДелетеМе. Имејл и одредишна страница могу чак бити имитирани тако да изгледају идентично дизајну стварног продавца.

„Ове [преварне е-поруке подстичу скупови података о потрошачима“, каже Шавел. Ваше личне информације, или ПИИ, које укључују ствари као што су ваше име, адреса, па чак и објаве на друштвеним мрежама, могу да прикупљају брокери података у скупове података о потрошачима, а затим их продају преварантима и другима.

Према ДелетеМе, обим ПИИ пронађених на мрежи се више него удвостручио од 2018. до 2020. Количина информација о вама доступних на интернету олакшава преварантима да избаце ове персонализоване е-поруке.

Шта можете да урадите: Будите у потрази за имејловима који имају невероватну количину персонализације и верификујте пошиљаоца пре него што кликнете на било коју укључену везу.

„Уобичајено када се ради о е-поруци за куповину, људи су веома оскудни“, каже Схавелл. „Ако добијате имејл од своје банке, вероватно ћете га још једном проверити. Ретко ће типичан потрошач то учинити са куповином.”

Иако преваранти могу да опонашају дизајн имејлова продаваца, не могу да сакрију своју адресу е-поште. Пре него што кликнете на било коју везу, проверите адресу е-поште пошиљаоца на било којој промотивној е-поруци коју примите да бисте потврдили њен извор. Преваранти могу да користе адресу е-поште која има једно слово одвојено од аутентичне адресе е-поште у нади да нећете приметити.

Без обзира на превару на коју наиђете, ако постанете жртва једне, пријавите превару Федералној комисији за трговину и државном тужиоцу.

Пре него што направите буџет, НердВаллет разлаже вашу потрошњу и показује вам начине да уштедите. ПОГЛЕДАЈТЕ СВОЈУ ПОТРОШНУ

Набавите (праве) понуде када можете

Са припремљеном листом за куповину, поређаним буџетом и чувањем потенцијалних превара, радите на проналажењу понуда за одмор када можете.

„Мислим да би потрошачи који су заинтересовани за те понуде имали користи од раније куповине због недостатка ланца снабдевања“, каже Вицки Морвитз, Бруце Греенвалд професор бизниса и професор маркетинга на Високој пословној школи Универзитета Колумбија. „Производи можда неће бити ту касније, а очекујемо да ће испорука бити спорија и ове године.”

Као и прошле године, најбоља продаја неће бити ограничена на један дан, каже Морвиц. Уместо тога, очекујте да ћете наћи понуде које се појављују раније током дужег временског периода.

„Ако сте урадили своје истраживање и видите да означава ове различите кутије, идите и набавите сјајну понуду“, каже Нофцигер.

Такође, проверите проверене начине за добијање најбољих понуда приликом куповине на мрежи. Осим што имате буџет при руци, користите купоне када су доступни и радите да бисте добили награде када купујете.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here