Како видео игре могу да унапреде вештине новца деце

Сваких неколико дана, мој 8-годишњи син, Нил, пита да ли може да „заради нешто“ на Роблок-у, популарној платформи за онлајн видео игрице. То је његов начин да сугерише да му купим Робук, валуту платформе, у замену за то да ради посао или додатни академски задатак.

Иако обично одбијам ове захтеве, његова упорност ме је натерала да се запитам да ли га игре уче неким лекцијама о личним финансијама, као што је како да буџетира оскудан ресурс — Робук — и да ли би његова пракса у овом виртуелном свету могла да му помогне да се снађе у стварном. Да ли ће бити мање вероватно да ће расипати стварне доларе ако је већ вежбао да повећава свој Робук буџет?

Неки стручњаци одговарају одлучним „да“.” Марк Маззу је бивши банкар и берзански посредник који предаје на онлајн образовној платформи Оутсцхоол. Он користи Минецрафт, још једну популарну видео игрицу, како би помогао деци да уче о економији. “Видите како тргују природно; они то добијају. Преговарање, трговина, куповина, продаја — то је фантастично“, каже он.

Али стручњаци за финансијску писменост такође кажу да да ли деца заиста добијају лекције новца кроз видео игрице у великој мери зависи од тога како родитељи разговарају са њима о свом искуству на мрежи. Ево четири разговора који ће помоћи вашој деци која воле видео игре да развију вештине за прави новац.

Како изградити финансијску сигурносну мрежу

У својим онлајн часовима, Маззу поставља питање како да сачува новац са својим ученицима. „Питам их: „Шта ради банка?’ и прелазак у Минецрафт дискусију. „Како да чувате своје ствари на сигурном у Минецрафт-у?’” У игри, играчи користе сандуке, на пример, који чувају вредне предмете – слично као банковни рачун.

То може довести до расправе о уштеди новца. Маззу предлаже да се то уоквири на одговарајући начин: „Ако одете и узмете 64 комада угља или калдрме, не желите да користите све ствари које нађете. Хоћеш да га склониш. Зашто не ставите 10% у сандук и искористите остатак?“, каже Маззу. „То је одличан начин да научите децу како да штеде“, додаје он.

Награде и изазови бити предузетник

Лаура Вандеркам, аутор књиге „Офф тхе Цлоцк“ и мајка петоро деце млађе од 15 година, каже да су њена деца узела лекције новца из Роблок игре Тхеме Парк Тицоон, где играчи граде и воде забавни парк. „Постоји много стварних одлука о расподели пословања које нису ствари које би деца добила прилику да ураде у стварном животу, осим ако не имате озбиљан штанд са лимунадом“, каже Вандеркам.

Она каже да родитељи могу одвести кући те лекције тако што ће питати своју децу о играма и повући паралеле из стварног света. „Људи су опседнути негативним аспектима времена испред екрана, али има много добрих лекција које треба научити“, каже Вандеркам.

Вредност новца

Сузан Бичам, извршна директорка и оснивач компаније Монеи Савви Генератион, компаније за финансијско образовање, упозорава да видео игре често наглашавају површне куповине, попут виртуелних украса или облачења аватара. Међутим, она каже да родитељи могу понудити и начин да са својом децом покрећу непријатну тему новца.

Родитељи могу да наведу недостатке у игрицама, као што је валута која се само може потрошити, а не уложити, донирати или сачувати на каматоносном рачуну, на пример. „Ако желите да науче лекцију, морате разговарати са њима о томе“, каже она.

Беацхам такође предлаже да деца зарађују новац или да користе свој џепарац за куповину виртуелне валуте за играње игрица. „Деца ће узимати ваш новац по цео дан. Морате створити оскудицу и ставити их пред избор. Када троше свој новац, то је другачије“, каже она. Затим, она предлаже да се накнадно настави и пита да ли мисле да је трошак вредан користи. „Сада учите своје дете о новцу и вредности.”

Како направити буџет и направити компромисе

Џеф Хејнс, виши уредник веб и видео игара у Цоммон Сенсе Медиа, непрофитној организацији која промовише сигурну технологију и медије за децу и породице, каже да лекције новца могу да почну и пре него што се игра игра. Деца морају да размотре колико коштају игре и зашто више воле једну игру од друге. „Било да то тражите за поклон или уштедите за титулу коју желите, постоји додела средстава и преговори са родитељима“, каже он.

Многе популарне игре укључују виртуелне продавнице, трговце и одређени износ средстава за куповину ствари попут круне или коже за ваш аватар. Играчи морају да размисле како да зараде довољно новчића да би стекли предмете које желе, каже Хејнс.

Хејнс предлаже родитељима да доведу кући те компромисе у вези са буџетом постављањем питања: „Зашто је ово нешто што желите за ову игру уместо нечег другог? Како ћеш да уштедиш да га добијеш?”

Сада, када ме Нил пита за Робук, размишљам о томе како да се уверим да он заиста заради ту валуту. Желим да интернализује идеју да је Робук, као прави новац, оскудан ресурс и да није нешто што треба узети здраво за готово. Поред тога што ће зарадити Робук кроз кућне послове или додатни домаћи задатак, тражим од њега да ми објасни шта добија куповином и зашто је вредно трошкова.

Са своје стране, рекао ми је да мисли да ова стратегија функционише: „Учи ме да не трошим превише Робук-а, а у Тицоон играма сам научио како да уштедим за заиста скупе ствари.”

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Ассоциатед Пресс.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here