Како победити у рату надметања за кућу

Ако купујете кућу када је понуда кућа мала, а потражња велика, можда ћете се наћи у рату надметања, са више понуда које гурају цене све више.

Додајте потенцијалне купце кућа узбуђених због ниских хипотекарних стопа у мешавину и можда ћете неколико пута бити избачени када покушавате да купите дом.

Ниједна стратегија не може гарантовати да ћете победити у лицитацији за кућу, али постоји неколико корака које можете предузети да бисте били у најбољој позицији да се такмичите.

» ВИШЕ: Како направити понуду за кућу

Узмите писмо пре одобрења хипотеке

Купци треба да покажу да могу добити финансирање за куповину куће. Због тога је неопходно претходно одобрење хипотеке, посебно у рату надметања.

Уз претходно одобрење хипотеке, зајмодавац процењује сваки детаљ ваших финансија, укључујући ваш кредитни резултат и извештај, и одлучује да ли ће вам позајмити новац за куповину куће. Претходно одобрење се заснива на документацији као што су порески обрасци В-2 и банковни изводи.

„Када процењујемо више понуда, ако немају писмо претходног одобрења, оно чак ни не иде у гомилу на којој ћемо погледати понуду“, каже Сиси Лапин, посредник за некретнине у компанији Лаппин Некретнине у Хјустону. „Иде у гомилу „Б“ уместо у „А“ гомилу.”

Немојте бркати претходно одобрење хипотеке са претходном квалификацијом. Претквалификација само процењује колико би банка могла да позајми некоме са вашим приходима и кредитним профилом. Заснован је на општим детаљима које дате зајмодавцу.

Пронађите зајмодавца да добијете претходно одобрење

Платите готовином или уложите још новца

Иако највиша понуда није увек најбоља, новац говори када се лицитира за кућу.

Куповина куће готовином је привлачнија продавцима јер елиминише шансу да финансирање пропадне пре затварања. Готовински послови се такође обично затварају раније.

„Већа уплата и понуда готовине иду испред реда кафетерије“, каже Лапин.

Не могу платити готовином? Ваш депозит за зараду такође показује купцима да сте озбиљни у погледу куповине куће. Типичан депозит за зараду износи 1% до 2% куповне цене куће, али износ варира у зависности од локације. Већи депозит за зараду може привући пажњу продавца на врућем тржишту некретнина.

Немојте се толико умотавати у победу у рату надметања да занемарите свој буџет и завршите у сиромаштву. Процес може постати споран, а Лапин каже да не желите да на крају имате кајање купца.

» ВИШЕ: Како се кретати на врућем тржишту некретнина

Користите клаузулу о ескалацији

Ако сте у рату лицитирања, можете да појачате своју понуду коришћењем онога што се назива клаузулом о ескалацији. То је у суштини додатак уговора у којем се наводи да сте вољни да постепено повећавате своју понуду до одређеног ограничења ако се друге понуде поклапају или премаше вашу почетну понуду.

На пример, рецимо да је тражена цена продавца 200.000 долара. Ваш агент за некретнине би написао вашу понуду да каже: „Моја почетна понуда је 200.000 УСД са ескалацијом од 2.000 УСД у односу на конкурентске понуде до 210.000 УСД“, или нешто у том смислу. Међутим, ако је други понуђач понудио више од 210.000 УСД, ви бисте били искључени.

ПРОНАЂИТЕ АГЕНТА У ХОМЕЛИГХТ-у Посетите ХомеЛигхт да бисте пронашли правог агента за некретнине за вас. Започните одмах да бисте видели своје персонализоване утакмице. Почети

Ограничите непредвиђене ситуације

Непредвиђени услови у уговорима о куповини куће омогућавају купцима да одустану од посла - без губитка свог озбиљног новца - ако одређени услови нису испуњени. Али у ситуацији ратног лицитирања, желећете да их пажљиво користите.

Пошаљите чисту понуду и избегавајте превише непредвиђених ситуација или захтева, каже Бруце Аилион, агент за некретнине и адвокат у Ре/Мак Товн & Цоунтри у области Атланте.

„Да бисте били конкурентни, морате унапред да урадите домаћи задатак“, каже он. “Знајте да можете добити финансирање тако да не морате бити условљени прегледом кредита. Упознајте кућне услове, урадите брзу инспекцију пре подношења понуде. Сложите се да платите одређени износ изнад листе и знајте да то можете приуштити изнад износа процењене вредности.”

» ВИШЕ: Уобичајене непредвиђене ситуације које би купци требали знати за некретнине

Будите флексибилни на датум затварања

Рецимо да вас неко надмашује за неколико хиљада долара, али сте вољни да дате продавцу више времена да се исели. Та флексибилност може да вас учини првим у рату за лицитације.

Додатно време за затварање може бити привлачно продавцу који би иначе морао да потроши више на трошкове селидбе или ће му бити потребно време да пронађе други дом, посебно на скученом тржишту.

С друге стране, ако је кућа већ празна, понекад можете придобити продавца тако што ћете понудити да се затвори за краће време.

Немојте се рачунати након што сте изгубили рат надметања

На конкурентном тржишту некретнина, постоји шанса да изгубите у више од једног рата надметања. Иако је то разочаравајуће, то не значи да треба да одустанете.

Аилион саветује купцима да остану у контакту са својим агентом и дозволе да њихова понуда буде резерва у случају да договор пропадне.

„Саветовао бих им да пазе на листу тржишта“, каже он. „Постоји далеко мања конкуренција када се имовина врати на тржиште него када се први пут појави на тржишту.”

» ВИШЕ: Како купци који први пут купују могу да задрже хладну главу на врућој пијаци

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here