Како написати пословни план, корак по корак

Пословни план може направити или уништити мали бизнис. Снажан, детаљан план пружа јасну мапу пута за будућност, тера вас да размислите о валидности пословне идеје и може вам дати много боље разумевање финансија вашег пословања и конкуренције.

Пословни план обично траје три до пет година, са детаљима о свим вашим циљевима и како планирате да их постигнете. Ако се пријављујете за кредит или тражите инвеститоре, пословни план показује да сте спремни и да сте у потпуности проверили своју пословну идеју, каже Цраиг Аллен, финансијски саветник који предаје часове писања пословног плана на Универзитету Соутхерн Нев Хампсхире.

„Ако немате финансијску прогнозу, што је део пословног плана, веома је тешко показати банци како ћете отплатити кредит“, каже Ален.

1. Резиме пословног плана

Ово је прва страница вашег пословног плана. Требало би да садржи изјаву о мисији, која објашњава главни фокус вашег пословања, као и кратак опис производа или услуга које нуди, основне информације као што је власничка структура и резиме ваших планова.

2. Опис компаније

Овај одељак пружа снимак вашег малог предузећа. Садржи важне информације укључујући регистровано име, адресу било које физичке локације, имена кључних људи у послу, историју компаније, природу пословања и више детаља о производима или услугама које нуди или ће понудити.

3. Објективна изјава или пословни циљеви

Објективна изјава треба да јасно дефинише циљеве ваше компаније и садржи пословну стратегију која детаљно описује како планирате да их постигнете. Он наводи тачно шта желите да постигнете, како у краткорочном тако иу дугорочном периоду.

Ако тражите спољно финансирање, можете користити овај одељак да објасните зашто имате јасну потребу за средствима, како ће финансирање помоћи вашем пословању да расте и како планирате да постигнете своје циљеве раста. Кључно је да пружите јасно објашњење представљене могућности и како ће зајам или инвестиција развити вашу компанију.

На пример, ако ваше предузеће покреће другу линију производа, можете објаснити како ће зајам помоћи вашој компанији да лансира нови производ и повећа своју продају за 50% у наредне три године.

» ВИШЕ: Најбољи кредити за обртна средства

4. Пословна и управљачка структура

Овде ћете навести правну структуру вашег предузећа – као што је појединачно власништво, партнерство или корпорација – као и кључне запослене, менаџере или друге власнике предузећа. Такође би требало да садржи проценат власништва који сваки власник има и степен учешћа сваког власника у компанији.

5. Производи и услуге

У овом одељку можете да наведете детаље о производима или услугама које нудите или планирате да понудите. Требало би да садржи следеће:

  • Објашњење како ваш производ или услуга функционише

  • Модел цена за ваш производ или услугу

  • Типични купци којима служите

  • Ваша стратегија продаје и дистрибуције

  • Зашто је ваш производ или услуга бољи од онога што нуди конкуренција

  • Како планирате да испуните поруџбине

Такође можете разговарати о актуелним или чекајућим заштитним знаковима и патентима повезаним са вашим производом или услугом.

6. Маркетинг и план продаје

Ово је једноставно објашњење шта је ваша маркетиншка стратегија и како ћете је извршити. Овде можете да говорите о томе како планирате да убедите купце да купе ваше производе или услуге или како ћете развити лојалност клијената која ће довести до поновног пословања. Овај одељак такође може да истакне предности вашег пословања и да се фокусира на оно што ваше пословање издваја од конкуренције.

7. Пословна финансијска анализа

Ако сте почетник, можда још немате много информација о финансијама вашег пословања. Међутим, ако сте постојеће предузеће које тражи кредите за мала предузећа, желећете да укључите извештаје о приходима или добити и губитку, биланс стања који наводи вашу имовину и дугове и извештај о токовима готовине који показује како готовина улази и излази из компаније.

Такође можете да укључите коефицијенте који истичу финансијско здравље вашег пословања, као што су:

  • Нето профитна маржа: проценат прихода који чувате као нето приход

  • Тренутни однос: мерење ваше ликвидности и способности да отплатите дугове

  • Коефицијент обрта потраживања: мерење колико често годишње наплаћујете потраживања

8. Финансијске пројекције

Ово је критичан део вашег пословног плана ако тражите финансирање или инвеститоре. Он описује како ће ваше пословање генерисати довољно профита да отплати кредит или како ћете зарадити пристојан повраћај за инвеститоре.

Овде ћете обезбедити месечну или кварталну продају, трошкове и процене профита вашег предузећа током најмање трогодишњег периода — са будућим бројевима под претпоставком да сте добили нови кредит. Тачност је кључна, зато пажљиво анализирајте своје претходне финансијске извештаје пре него што дате пројекције.

Ваши циљеви могу бити агресивни, али такође треба да буду реални. „У реду је бити оптимиста ако то можете оправдати“, каже Ален. „Уопштено говорећи, не желите да се истичете на негативан начин тиме што сте превише оптимистични.”

Желите да покажете да ваше пословање може да генерише довољно снажан новчани ток да покрије редовне отплате дуга по кредиту. Али требало би да се позабавите и различитим факторима ризика пословања, каже Ален.

„Кредитни службеник ће дефинитивно желети да зна да сте размислили о свим потенцијалним ризицима и да сте на неки начин ублажили те ризике“, каже он.

9. слепо црево

Наведите све пратеће информације или друге додатне информације које не бисте могли да уклопите негде другде, као што су биографије кључних запослених, лиценце, закупи опреме, дозволе, патенти, признанице, банковни изводи, уговори и лична и пословна кредитна историја. Ако је додатак дугачак, можда бисте желели да размислите о додавању табеле садржаја на почетку овог одељка.

Савети и ресурси за пословни план

Сада када сте написали свој пословни план, ево неколико савета који ће помоћи да се ваш напоран рад истакне:

Избегавајте превелики оптимизам: Ако се пријављујете за пословни кредит у локалној банци, кредитни службеник вероватно прилично добро познаје ваше тржиште. Пружање неразумних процена продаје може угрозити ваше шансе за одобрење кредита.

„Они знају колика ће бити продаја за ту врсту посла на том тржишту“, каже Ален. „Ако уђете са прогнозом продаје 50% већом од других предузећа, они ће знати да нисте реални и да ће то радити против вас.”

Нека буде сажет: Све што вам је потребно је 15 до 25 страница за добар пословни план, под условом да је план јасан, концизан и садржи све релевантне информације, каже Ален.

Фокусирајте се на кључне елементе свог пословног плана и избегавајте да се превише заглавите техничким аспектима вашег пословања или користите превише жаргона у индустрији. Увек можете ставити пратеће информације или друге важне детаље у додатак.

Лектура: Правописне, интерпункцијске и граматичке грешке могу да искоче са странице и одбију зајмодавце и потенцијалне инвеститоре, скрећући им мисли са вашег пословања и стављајући их на грешке које сте направили. Ако писање и уређивање нису ваша јача страна, можда ћете желети да ангажујете професионалног писца пословног плана, уредника копија или лектора.

„Увек се осећам као да ако особа не може да се потруди да лекторише нешто што је написала, колико је та особа оријентисана на детаље у вођењу свог посла?“, каже Ален.

Користите бесплатне ресурсе: СЦОРЕ је непрофитно удружење које нуди велику мрежу добровољних пословних ментора и стручњака који вам могу помоћи да напишете или уредите свој пословни план. Можете потражити ментора или пронаћи локално поглавље СЦОРЕ за додатна упутства.

У.С. Центри за развој малих предузећа Управе за мала предузећа, који пружају бесплатне пословне консултације и помоћ у изради бизнис плана, такође могу бити ресурс.

Упоредите картице

Америцан Екпресс Блуе Бусинесс Цасх™ картица

Цапитал Оне Спарк Цасх Плус

Инк Бусинесс Цасх® кредитна картица

НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање узима у обзир врсту картице која се прегледа (као што је повраћај готовине, путовања или трансфер стања) и тарифе картице, накнаде, награде и друге карактеристике. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање узима у обзир врсту картице која се прегледа (као што је повраћај готовине, путовања или трансфер стања) и тарифе картице, накнаде, награде и друге карактеристике. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање узима у обзир врсту картице која се прегледа (као што је повраћај готовине, путовања или трансфер стања) и тарифе картице, накнаде, награде и друге карактеристике.
Пријавите се Пријавите се Пријавите се

Годишња накнада

Н/А

Годишња накнада

Н/А

Годишња накнада

Н/А

Регулар АПР

13.24%-19.24% Варијабилна АПР

Тарифе и накнаде

Регулар АПР

Н/А

Регулар АПР

13.24%-19.24% Варијабилна АПР

Интро АПР

0% уводног АПР-а на куповину за 12 месеци од датума отварања рачуна

Интро АПР

Н/А

Интро АПР

0% уводне годишње продаје на куповине током 12 месеци

Препоручена кредитна оцена
690850добро - одлично

Препоручена кредитна оцена
690850добро - одлично

Препоручена кредитна оцена
690850добро - одлично

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here