Како написати изјаву о мисији

Када први пут започињете посао, писање изјаве о мисији може изгледати као изазов, али може бити прилично једноставно. Ваша изјава о мисији је критична компонента вашег пословног плана. Он артикулише зашто сте основали своју компанију и шта се надате да ћете постићи. А када је добро написана, ваша изјава о мисији служи као непроцењив маркетиншки алат за ваше пословање.

У овом чланку ћемо вам показати како да направите аутентичну изјаву о мисији која одговара вашим клијентима, запосленима и пословним колегама. Такође, обавезно прегледајте нашу инфографику шаблона изјаве о мисији на крају овог водича – то ће вам помоћи да зароните у процес писања са већом јасноћом и самопоуздањем.

Шта је изјава о мисији?

Ваша изјава о мисији објашњава, кратко и концизно, мисију коју сте први пут намеравали да остварите када сте започели свој посао. Ваша изјава о мисији такође треба да јасно покаже како сте јединствени за своју конкуренцију, наговештава вашу пословну стратегију, одражава ваше основне вредности и етику и узима у обзир ваше универзалне или дугорочне пословне циљеве.

Ако, на пример, започињете обданиште, ваша мисија би могла бити да обезбедите безбедну, флексибилну и приступачну бригу о деци и образовање деце за родитеље у вашој заједници. Ако започињете посао планирања венчања, ваша мисија може бити да пружите практичну, персонализовану подршку будућим заузетим супружницима који немају пропусни опсег да се баве лудом логистиком за венчање. Ваша изјава о мисији је једноставно углађена и кохезивна верзија основне сврхе вашег пословања.

Своју изјаву о мисији ћете обично ставити на своју веб локацију у одељку „О“ или у одељку са прегледом компаније, као и у огласима за посао, маркетиншким додацима и вашем пословном плану. То је једна од основа пословања за коју ћете открити да ће имати многе користи док развијате своје пословање.

Зашто вам је потребна изјава о мисији

У свом Тед Талк-у о ефикасном лидерству, Симон Синек каже да би пословни лидери требало да буду у стању да одговоре на ова питања: „Која је ваша сврха? Шта је ваш узрок? Какво је ваше уверење? Зашто ваша организација постоји? Зашто ујутро устајеш из кревета? И зашто би било кога брига?”

Када своје одговоре обложите у кохезивну изјаву о мисији, свима кажете:

 • Ко си ти.

 • Зашто си важан.

 • За шта се залажете.

Ово је критично јер ваша изјава о мисији треба да утиче на сваку будућу пословну одлуку - од запошљавања вашег првог запосленог до тога како ваш бренд. Сваки избор који направите треба да буде у складу са основном сврхом и уверењима ваше компаније.

Сада, пређимо на матице и завртње писања ваше изјаве о мисији. То ће вам помоћи да направите свеобухватан пословни план који ће вас водити у покретању, вођењу и развоју вашег пословања.

Како написати изјаву о мисији у 5 корака

Сада када разумете зашто је изјава о мисији неопходна, заронимо у детаље о томе како да напишете изјаву о мисији.

1. Бесплатно пишите о покретању ваше компаније

Не очекујте да ћете израдити углађену изјаву о мисији која се може објавити чим ставите оловку на папир (или прсте на кључеве). Да бисте превазишли сваки стрес или блокаду писца, покушајте са „бесплатним писањем“ о свом послу.

Као што смо споменули, ваша изјава о мисији преноси „зашто“ вашег предузећа.” Који проблем сте настојали да решите када сте започели свој посао? Зашто је овај проблем био важан за вас? Шта вас је инспирисало да започнете свој посао? И како ваш производ или услуга решавају тај проблем боље од конкуренције?

Уколико имате или планирате да ангажујете запослене, дотакните се и визије радног окружења које желите да им обезбедите,. Које врсте људи чине ваш тим и како се усклађују са укупним вредностима вашег пословања?

У овој фази, ви једноставно сабирате своје мисли и усмеравате се у правцу потпуне изјаве о мисији. Најважније је створити сировину; одатле можете брусити и уређивати.

2. Објасните шта ваша компанија ради

Затим, можете постати мало детаљнији и објаснити тачно који производ или услугу ваша компанија пружа, фокусирајући се на то како ваш одређени производ или услуга нуди вредност за вашег циљног купца. Ово објашњење би требало да се дотакне ваше шире мисије и тога како се ваше пословање разликује од других попут вашег, експлицитно или имплицитно. Нека ово буде кратко, концизно и конкретно.

На пример, хајде да погледамо наш хипотетички пример консултанта за венчање. Ако сте то ви, могли бисте да напишете да пружате паровима услуге саветовања и планирања венчања, као и координацију дана. Персонализујте своје услуге према посебним потребама и жељама пара. Овај промишљен, прилагођен ниво услуге ставља заузете парове без времена или жеље да се олако баве планирањем и логистиком, тако да могу заиста уживати у свом великом дану.

3. Опишите свог идеалног купца

Учење како да напишете изјаву о мисији је критична компонента маркетиншког материјала окренутог клијентима; мора да артикулише коме ваше предузеће служи, зашто би неко требало да одлучи да ради са вама и шта можете да урадите за своје клијенте.

Почните тако што ћете описати свог идеалног клијента: Која је њихова општа демографија? Како изгледа њихов професионални и лични живот? Са којим проблемима или изазовима се суочавају? Како проналазе нове послове или производе (тј.е., Инстаграм, од уста до уста или друга маркетиншка тактика)? Како желите да се ваши клијенти осећају када користе ваш производ или услугу?

Са друге стране, можете узети у обзир типове клијената за које ваше предузеће не би било најбоље. Ово је такође познато као стварање личности купца и помоћи ће вам да изоштрите ко је ваше циљно тржиште и како да обликујете своју изјаву о мисији тако да одговара њиховим посебним потребама и жељама.

Ово се вероватно неће појавити дословно у вашој завршној изјави о мисији, али ће вам помоћи да изоштрите оно што радите, зашто то радите и јединствену вредност коју доносите животима својих клијената.

4. Дефинишите своје основне вредности

Ваша изјава о мисији треба да пренесе вредности и етику вашег пословања колико и ваш буквални производ или услугу.

Вратимо се на пример власника обданишта. Основне вредности вашег пословања могу:

 • Флексибилност.

 • Приступачна цена за родитеље са захтевним или неуобичајеним радним временом.

 • Пружање деци креативног, негујућег и кооперативног окружења.

 • Специјализација или фокусирање на одређену тему, као што су уметност, музика или групни пројекти.

Ово је важно за ваше клијенте да разумеју као и за ваше садашње и будуће запослене, као и за кључне заинтересоване стране као што су зајмодавци, инвеститори и други власници. Те основне вредности обликују културу ваше компаније, нуде вашим тренутним запосленима етички и циљно оријентисан водич и привлаче праве запослене. Такође ћете помоћи зајмодавцима и инвеститорима да разумеју ваше веће, дугорочне циљеве (и зашто би требало да улажу у ваш посао).

5. Ревидирајте и сажмите своју изјаву о мисији

Приметили смо да ваша изјава о мисији треба да одражава сврху и циљеве вашег пословања и да треба да будете аутентични - али немојте погрешно да своју изјаву о мисији сматрате есејем, текстом или уносом у часопису. У суштини, ваша изјава о мисији је маркетиншка предност. То значи да би требало да буде релативно кратак и концизан.

Када пишете до миле воље, покушајте да своју изјаву смањите на неколико пасуса. Затим покушајте да га још више сажимате како бисте лако могли да користите овај једно- или дволинер у својим маркетиншким материјалима; размислите о овоме као о верзији за подизање свеобухватније изјаве о мисији.

Укључите и неке читаоце. Ако имате запослене, покрените своју изјаву о мисији од њих да бисте проценили њихово мишљење (на крају крајева, ово је једнако за њих колико и за вас и ваше клијенте). Такође, размислите о дијељењу своје изјаве о мисији са својим савјетницима, па чак и клијентима од повјерења како бисте били сигурни да ваша изјава тачно приказује ваше пословање и одражава ваше дугорочне циљеве.

Примери изјаве о мисији

Ако читање о томе како да напишете изјаву о мисији и даље остављате осећај заглављени или изгубљени, увек можете консултовати брендове којима се дивите да бисте стекли увид у то како су приступили својим изјавама. Типично, брендови укључују своје изјаве о мисији на страници „О“, „Наша прича“ или „Наша мисија“ на својим веб локацијама.

Ево само неколико примера изјаве о мисији које смо прикупили од успешних брендова. Имајте на уму да су неки од ових примера изјаве о мисији дужи од онога што смо овде укључили, тако да ако неко резонује са вама, препоручујемо вам да се упутите директно на њихову веб локацију да прочитате целу изјаву.

 • Глоссиер: „Сада сте ушли у екосистем лепоте који покреће људи. Овде ћете пронаћи производе инспирисане људима који их користе, заједно са људима којима ћете бити инспирисани и које ћете инспирисати. Глоссиер је заснован на чињеници да се лепота не ствара у сали за састанке – то се дешава када се слави појединац. Лични избор је најважнија одлука коју бренд никада не може донети.”

 • Спотифи: „Уз Спотифи, лако је пронаћи праву музику или подкаст за сваки тренутак – на телефону, рачунару, таблету и још много тога. На Спотифају постоје милиони песама и епизода. Дакле, без обзира да ли сте за воланом, вежбате, забављате се или се опуштате, права музика или подкаст су вам увек на дохват руке.”

 • Патагонија: „У Патагонији ценимо да је сав живот на земљи под претњом изумирања. Циљ нам је да искористимо ресурсе које имамо - наше пословање, наше инвестиције, наш глас и нашу машту - да урадимо нешто по том питању.”

 • СоулЦицле: „Наша мисија је да донесемо Соул људима. Наши јединствени, роцкстар инструктори воде возаче кроз инспиративно, медитативно фитнес искуство које је дизајнирано да користи телу, уму и души. Смештени у мрачној просторији са свећама уз музику високе енергије, наши возачи се крећу углас као чопор у ритму и прате препознатљиву кореографију наших инструктора. Искуство је племенско. То је исконско. То је забавно.”

 • Каспер: „Верујемо да је сан супермоћ која наплаћује све што људи раде. Провели смо године проучавајући магију и науку о сну. Што више учимо, то смо сигурнији: добар сан мења све. То нас чини пријатељским, бржима, паметнијима

  још топлије и мутније. Када бисмо сви добро спавали, свет би био светлији.”

Доња граница

У почетку ћете можда бити у искушењу да научите како да напишете изјаву о мисији ставите на дно ваше веома, веома дугачке контролне листе за почетак пословања. Али сам почетак вашег подухвата је вероватно најповољније време за писање ваше изјаве о мисији. Тренутно сте дубоко у контакту са „зашто“ свог предузећа – у супротном, не бисте се уопште трудили да започнете свој посао. Та мотивирајућа сврха лежи у основи ваше изјаве о мисији.

Како растете и развијате се, бићете захвални што сте одвојили време да ту страст и енергију изразите речима. Користите га као неку врсту етичког водича док се ви и ваш тим суочавате са све изазовнијим одлукама током животног века вашег пословања. Осим тога, ваша изјава о мисији ће бити суштински маркетиншки алат који ћете користити и за привлачење потенцијалних купаца и запослених.

И имајте на уму да ваша изјава о мисији није есеј – требало би да буде супротно. Ваша готова изјава о мисији треба да има највише неколико пасуса. Док почнете да радите са писањем изјаве о мисији, обавезно направите аутентичну и незаборавну причу о својој компанији.

Овај чланак се првобитно појавио на ЈустБусинесс-у, подружници НердВаллет-а.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here