Како се можете опоравити од одбијеног чека

Одбијене провере се дешавају. Можда сте добили неочекивано кашњење у примању плате пре него што сте послали уплату станарине. Или сте можда заборавили да сте послали чек за рођендан своје нећакиње и двапут убацили тај исти новац на други чек електричној компанији.

Ево како можете да се опоравите од слања одбијеног чека и како да спречите одбијене чекове у будућности.

Кораци које треба предузети када вам чек одбије

  1. Обратите се особи, предузећу или организацији која је покушала да уновчи ваш чек. Без обзира да ли је ваш прималац био пријатељ, члан породице, цимер, станодавац, комунално предузеће или било ко други коме желите да платите, требало би да им се обратите чим сазнате да вам је чек одбијен или је у опасности од одбијања. Ова рана комуникација би требало да помогне у отклањању конфузије или лошег осећања која се могу појавити, а ви можете да почнете да радите плаћајући оно што дугујете.

  2. Покријте износ одбијене уплате. Можда је ваш одбијени чек био несрећан случај и само треба да преместите мало новца. Ако је то случај, покушајте да покријете своју уплату што је пре могуће.

Ако немате средстава при руци, разговарајте са примаоцем о околностима ваше финансијске потешкоће. Они ће можда моћи да вам помогну постављањем плана плаћања за покривање плаћања у ратама.

  1. Питајте своју банку да ли може да вам опрости накнаду за прекорачење. Ако вам је ово први пут да одбијате чек, ваша банка ће можда бити блажа у погледу опростити вам недовољно средстава или накнаду за прекорачење. Међутим, ако је ово био образац понашања, ваша банка би могла постати строжија у погледу захтева да платите прекорачење или накнаду за недовољно средстава.

  2. Платите таксу ако се не може опростити. Ако ваша банка не одустаје од вашег враћеног чека, недовољно средстава или накнаде за прекорачење, можда ћете морати да је платите да бисте остали у добром стању у банци. Размислите о куповини нове банке са нижом накнадом за прекорачење.

ЦД за управљање готовином штедње Провера тржишта новца Штедни рачун је место где можете безбедно да складиштите новац док зарађујете камату. Штедни рачун је место где можете безбедно да складиштите новац док зарађујете камату. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

ЛендингЦлуб Штедња високог приноса

АПИ

0.60%

Мин. стање за АПИ

$2,500

Сазнајте више

Федерално осигуран од стране НЦУА

Аллиант Цредит Унион Хигх-Рате штедња

АПИ

0.55%

Мин. стање за АПИ

$100

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Откријте банковну штедњу на мрежи

АПИ

0.40% Оглашени онлајн штедни рачун АПИ је тачан од 02.12.2021

Мин. стање за АПИ

$0

Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Сазнајте више

на веб страници СоФи-ја

СоФи Монеи®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

500 долара

Сазнајте више

на веб страници Веалтхфронт-а

Веалтхфронт готовински рачун

АПИ

0.10%

Мин. стање за АПИ

$1

ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

0.70%

Термин

2 године

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

1.00%

Термин

5 година

Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Рачун потрошње звона

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Оне Спенд

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цити провера приоритета

АПИ

0.03%0.03% годишњег процентуалног приноса

Мјесечна накнада

$30

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Провера награда ЛендингЦлуб-а

АПИ

0.10%0.10% АПИ на стање од $2,500–$99,999

Мјесечна накнада

$0

Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Рачун тржишта новца ЦИТ банке

АПИ

0.45%

Мин. стање за АПИ

$0.01

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Куонтиц рачун на тржишту новца

АПИ

0.40%

Мин. стање за АПИ

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Тржиште новца са високим приносом Акос Банк®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

$0

ИСТРАЖИТЕ ВИШЕ НАЛОГА

Потенцијалне последице одбијеног чека

Последице одбијања чека се крећу од благих сметњи до грађанских или кривичних поступака. Ево неких потенцијалних исхода када одбијете чек.

Можда ће вам бити наплаћена накнада за враћени чек, накнада за недовољно средстава или накнада за прекорачење. Ове накнаде су уобичајене у већини банака. Обично могу бити више од 30 долара или више по прекорачењу, а неке банке наплаћују ову накнаду више пута дневно или вам наплаћују континуирано негативно стање. Упознајте се са политиком прекорачења у вашој банци како бисте знали шта вас чека у случају одбијеног чека или прекорачења, као и како можете да избегнете накнаде за прекорачење у будућности.

Можете се суочити са личним или професионалним последицама. У зависности од вашег односа са примаоцем чека, можда ћете се суочити са неком фрустрацијом или љутњом као резултатом одбијеног чека, због чега је важно да обавестите примаоца о ситуацији што је пре могуће.

Ваша банка може да вас пријави ЦхекСистемс-у. ЦхекСистемс је услуга извештавања коју банке користе да би једна другу упозориле о клијентима који можда нису одговорни за своје рачуне, као што је текући проблем са клијентом који не плаћа накнаде за прекорачење. Могуће је обрисати свој ЦхекСистемс запис, али негативна оцена може да остане у вашој евиденцији до пет година.

Можете се суочити са кривичним или грађанским казнама. У зависности од тога где живите, колико је коштао чек и да ли сте некоме намерно дали лош чек, можда ћете бити подвргнути савезним или државним кривичним законима у вези са одбијеним чековима, од којих неки могу чак довести до оптужбе за кривично дело. На мање екстремном нивоу, прималац одбијеног чека може покушати да вас тужи на грађанском суду ако питање плаћања остане нерешено.

Савети за избегавање одбијања чека у будућности

Без обзира да ли сте направили једнократну грешку или имате навику да одбијате чекове, открићете да постоје кораци које можете предузети да бисте избегли враћање чекова у будућности.

Пријавите се за заштиту од прекорачења, ако је доступна. Заштита од прекорачења је услуга коју нуде многе банке која вам омогућава да пребаците новац са повезаног банковног рачуна да бисте покрили прекорачење. Неке банке наплаћују ову услугу, док је друге пружају бесплатно. Ако трансфери заштите од прекорачења нису доступни, ваша банка може имати кредитну линију прекорачења, што је у основи начин да се позајми новац за покриће прекорачења. Међутим, кредитне линије прекорачења могу да наплаћују високе камате, па се уверите да користите једну само ако знате да можете брзо да је вратите.

Уместо тога, размислите о слању упутнице. Ако добијете новчану упутницу од своје банке, банка ће вероватно одмах повући средства са вашег рачуна, тако да не морате да бринете да ћете случајно потрошити новац који би требало да иде на чек. Неки банковни рачуни нуде ове услуге бесплатно, док их други наплаћују, а понекад постоје ограничења у погледу износа који можете ставити на уплатницу одједном. Проверите код своје банке да ли вам је ова опција доступна.

Користите апликацију за плаћање уместо чека. Ако тражите хитнији и практичнији начин за слање новца – за разлику од писања и слања чека, а затим чекања да се почисти – размислите о томе да погледате апликације за плаћање. Апликације као што су Зелле, Венмо и Цасх Апп омогућавају вам да шаљете новац брзо и без муке и одлагања слања чека.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here