Како ваше возачке навике могу смањити ваш рачун за осигурање

Ако сте безбедан возач или ређе радите од куће и на путу, можда ћете моћи да пронађете јефтине цене осигурања аутомобила тако што ћете се придружити програму телематике. Нуди их више осигуравача, ови програми користе уређаје или апликације за праћење да прате ваше понашање у вожњи и награђују безбедне навике.

Како одабрати телематички програм

Пре него што се пријавите за програм телематике, пожелећете да добро размислите о својим возачким навикама.

На пример, ако сте студент или удаљени радник који не вози често, можда ћете желети да размислите о програму плаћања по километру, који израчунава вашу стопу на основу тога колико миља возите. То значи да ће се ваш рачун мењати сваког месеца. Ако и даље морате често да будете на путу, програм плаћања док возите, који награђује навике безбедне вожње уместо да се фокусира на пређене километре, може бити ваша најбоља опција.

Без обзира на програм који одаберете, мораћете да се осећате пријатно да ваш осигуравач прати ваше возачке навике.

Генерално, осигуравачи прате понашање као што су:

  • Колико миља возиш.

  • Доба дана у које возите.

  • Тешко кочење.

  • Убрзавање и убрзање.

  • Употреба мобилног телефона (ако се праћење врши помоћу апликације).

» ВИШЕ: Поређење Дривевисе од Аллстате-а са Снапсхот-ом из Прогрессиве-а

Како функционише осигурање телематике

Након што се пријавите за програм телематике, ваш осигуравач ће почети да прати вашу вожњу преко мобилне апликације или уређаја који се укључује у дијагностички порт вашег аутомобила.

Шта се даље дешава зависи од вашег програма. На основу прикупљених података, ваш осигуравач ће вам дати или нову стопу осигурања аутомобила или попуст на вашу тренутну основну стопу.

Ваша ажурирана цена може бити јефтинија од оне коју сте првобитно плаћали, али не увек.  Можда ћете на крају платити више ако се сматрате несигурним возачем.

Код програма попуста на вашу стопу не утиче директно ваше понашање у вожњи. Међутим, то може утицати на то колико попуста зарадите. Што безбедније возите, већи је попуст.

Колико можете да уштедите

Уштеде се разликују у зависности од компаније, у распону од 5% до 40%. Неке компаније чак дају попусте само за пријаву.

Ипак, највећа корист нису нужно ниже стопе, већ већа транспарентност у погледу цене вашег осигурања, каже Роберт Лајдзиак, виши консултант за обавештајне послове осигурања у Ј.Д. Повер, компанија за податке и аналитику.

„Возачи који су уписани су задовољнији ценом коју плаћају, чак и ако не добију попуст“, каже Лајдзиак, јер учесници могу да виде како њихове возачке навике директно утичу на њихов рачун за осигурање.

Осим тога, многи телематички програми нуде и друге погодности као што су савети за безбедну вожњу и упозорења када је вашем аутомобилу потребна следећа замена уља, каже Лајдзиак.

Треба ли пробати осигурање телематике?

Размислите о телематичком програму ако:

  • Не возите између 12 сати.м. и 4 а.м.

  • Избегавајте нагло кочење и пребрзу вожњу.

  • Возите само повремено.

  • Немојте причати или слати поруке током вожње.

Праћење свих горе наведених смерница је кључно да бисте добили најнижу стопу. На пример, чак и ако не возите много миља укупно, вожња касно у ноћ може негативно утицати на величину вашег попуста.

Испод су друге групе које би могле уштедети тако што ће се пребацити, каже Кристијан Андервуд, агент за личне линије у Биарс Вригхт-у, независној агенцији за осигурање у централној Алабами.

Тинејџери који се школују код куће и удаљени студенти. Тинејџери обично имају чак и више стопе осигурања аутомобила од студената. Ако сте школовани код куће или учите на даљину, вероватно возите мање од својих вршњака и могли бисте имати користи од коришћења телематичког програма.

Радници на даљину, родитељи који остају код куће и пензионери. Било да се брину о деци или раде од 9 до 5 код куће, чланови ових група углавном прелазе мање километара и проводе мање времена путујући током најпрометнијих делова дана.

Ово може направити велику разлику у томе како ваш осигуравач оцењује вашу вожњу, каже Ундервоод. „[Ако има густог саобраћаја, има више могућности за ризик“, каже он. „Када је доста загушено доба дана, то заиста може утицати на оцене.”

Људи са кратким путовањима на посао. Ако се возите само неколико миља до канцеларије, можда ћете и даље моћи да смањите трошкове помоћу телематике.

Возачи који првенствено користе друге видове превоза. Вероватно ћете имати мање километраже од просечног возача ако се обично крећете пешице, бициклом или коришћењем јавног превоза.

» ВИШЕ: Упоредите цене осигурања аутомобила

Још увек сам нервозан због покушаја телематичког осигурања? Већина компанија вам дозвољава да се одјавите након одређеног времена. Иако ћете изгубити попуст при регистрацији, генерално нећете видети никакав негативан утицај на вашу стопу. Пре придруживања, проверите код свог осигуравача да разјасните како да се повучете.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here