ХСА порези, порези ФСА и како они функционишу у 2021,

Медицински трошкови могу узети велики залогај из вашег новчаника. Али два специјална налога — рачун флексибилне потрошње (ФСА) и рачун здравствене штедње (ХСА) — могу бити добар лек за ваше лекарске и пореске рачуне.

Као и код свих пореза, постоје изузеци и посебна правила за одређене ситуације. Више можете пронаћи у Публикацији Пореске управе 969. Ако имате додатних питања, разговарајте са одељењем за људске ресурсе или бенефиције ваше компаније.

Шта је рачун флексибилне потрошње (ФСА)?

Рачун флексибилне потрошње (ФСА) је налог на радном месту који можете да користите за плаћање одређених медицинских трошкова који долазе из вашег џепа, као што су накнаде за осигурање, рецепти и други предмети потребни за испуњавање одбитка ваше здравствене политике. Ви доприносите рачуну као одбитак платног списка од ваше плате, а заузврат Пореска управа се слаже да не опорезује тај део ваше плате.

Шта је здравствени штедни рачун (ХСА)?

Здравствени штедни рачун (ХСА) је рачун који можете користити за плаћање разних медицинских трошкова. Само људи са квалификованим здравственим планом са високим одбитком испуњавају услове. Доприноси за ХСА се одбијају од пореза, а зарада на рачуну (ако је уложена) је ослобођена пореза, као и повлачења за прихватљиве медицинске трошкове.

Ограничење доприноса ФСА

ИРС утврђује максимум који можете да допринесете ФСА сваке године на основу инфлације. За 2020. и 2021. ограничење доприноса ФСА је 2.750 долара, што износи око 229 долара месечно.

Граница доприноса ХСА

Максимални износ који можете допринети свом ХСА такође зависи од инфлације, као и од врсте полисе осигурања са високим одбитком коју имате.

 • За 2020. ограничење доприноса за индивидуално покриће је 3.550 УСД, а ограничење породичног покрића је 7.100 УСД. Ако имате 55 или више година, могли бисте да уложите додатних 1000 УСД у свој ХСА.

 • За 2021. ограничење доприноса за индивидуално покриће је 3.600 УСД, а ограничење породичног покрића је 7.200 УСД. Ако имате 55 или више година, можете уложити додатних 1000 УСД у свој ХСА.

Како да допринесем ФСА или ХСА?

ФСА доприноси

 • Када поставите свој флексибилни штедни рачун на послу, доприноси аутоматски излазе из ваше плате и иду на ваш рачун у сваком периоду плаћања.

 • Добре вести: новац се даје пре опорезивања, тако да би ваш рачун за порез на зараде требало да буде мало мањи.

ХСА доприноси

 • Ако је ваш рачун за здравствену штедњу заснован на здравственом плану са високим одбитком који добијате на послу, ваш послодавац би могао да подеси одбитке на вашем рачуну, што значи да ће новац ићи на ваш здравствени штедни рачун без пореза.

 • Ако директно доприносите ХСА, можда ћете моћи да затражите одбитак пореза за тај износ када поднесете пореску пријаву. Не морате да наводите ставке да бисте затражили одбитак ХСА.

 • Ако тражите начин да у последњем тренутку смањите порески рачун, имајте на уму ово: до годишњег априлског рока за подношење пореза можете да уложите новац у ХСА за претходну пореску годину.

Како да приступим новцу на свом ФСА или ХСА рачуну?

 • Са ФСА, обично или користите дебитну картицу везану за рачун, или плаћате из џепа, а затим шаљете признанице администратору ФСА да бисте могли да добијете надокнаду. Коришћење ФСА дебитне картице је обично лакше, али имајте на уму да ће од вас можда бити затражено да доставите признанице да докажете да су ваше куповине квалификоване за медицинске трошкове.

 • Са ХСА, вероватно ћете добити дебитну картицу повезану са вашим ХСА налогом. Заједно са другим годишњим пореским обрасцима, ваш ХСА менаџер ће издати образац 1099-СА који приказује дистрибуцију са рачуна. Чувајте признанице и документацију о томе на шта сте потрошили новац, у случају да ИРС доведе у питање ваш порески одбитак.

Оптимизујте готовину на својим банковним рачунима

 • Најбољи штедни рачуни са високим приносом могу вам помоћи да брже повећате свој новац. Погледајте шта је доступно.

 • ЦД високог приноса може још више уштедети. Погледајте највише стопе овог месеца.

Шта ако не искористим сав новац?

Флексибилни рачуни потрошње (ФСА)

 • Главни недостатак ФСА је тај што је план користи или изгуби. Ако на крају имате здраву годину и имате новца у вашем ФСА на крају периода бенефиција, ваш послодавац добија вишак новца.

 • Добре вести: Нека радна места нуде опције преокрета (ограничено на 500 УСД према правилима пореске управе, али проширено на 550 УСД у 2020. и 2021.).

 • Нека радна места такође дозвољавају неколико месеци грејс периода за трошење средстава ФСА, али нису обавезна да то чине. Грејс периоди обично трају средином марта, али као део текућег одговора владе на корона вирус, послодавци сада могу ићи све до 31. децембра 2020. ако желе. Дакле, ако вам је у ФСА остао новац из 2019. који сте покушавали да потрошите до марта, али нисте могли због затворених вртића или одложене елективне операције, сада можда имате више времена да искористите тај новац. За детаље проверите код свог послодавца.

 • Обично имате само једну прилику годишње да се одлучите за ФСА на послу или промените колико желите да пребацујете на налог. Међутим, 2020. године, као део текућег одговора владе на корона вирус, послодавцима је дозвољено да отворе још један „прозор“ за запослене да се одлуче, одустану или промене колико стављају на своје ФСА рачуне. Међутим, ово је дискреционо право послодавца, па се обратите свом послодавцу за детаље.

Здравствени штедни рачуни (ХСА)

 • ХСА новац је ваш - не постоје рокови за повлачење средстава, чак и ако више немате исти здравствени план са високим одбитком. Можете чак да уложите свој ХСА новац у заједничке фондове или друге финансијске инструменте, а новац може да настави да расте са одложеним порезом и да се користи без пореза за плаћање квалификованих медицинских трошкова у било ком тренутку.

 • Међутим, користите ХСА новац из медицинских разлога. Ако сте млађи од 65 година и користите средства у друге сврхе, тај новац постаје опорезиви приход и могли бисте се суочити са додатним порезом од 20% на немедицинску употребу новца ХСА.

 • Када напуните 65 година, можете користити ХСА новац за било шта, али ћете дуговати порез на повлачења која се не користе за плаћање медицинских трошкова.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here