Имам само једну кредитну картицу – да ли је то проблем?

Неки људи су тврдоглави оптимизатори кредитних картица: носе новчаник упакован у пластику и извлаче другу кредитну картицу за сваку ситуацију. Други стављају нагласак на једноставност: проналазе једну картицу која им добро функционише у већини ситуација, и то је све што им треба.

Да ли је грешка носити само једну кредитну картицу? Апсолутно не. Начин живота са једном картицом носи неке предности. Али као и код скоро свега што има добре стране, постоје и неке потенцијалне мане.

Предности начина живота на једној карти

  • Једноставност. Морате да бринете само о једном стању, једном кредитном лимиту, једном року. Ово олакшава одржавање доброг кредитног резултата, јер достизање лимита или заборављање да платите своје рачуне на време може да сруши поене.

  • Бржа исплата награда. Ако сте уложили време у одабир добре кредитне картице за награде и доследно је користите, видећете да се ваш салдо награда гомила брже него што бисте то учинили да своју потрошњу ширите наоколо. Ако ваша картица има минимални износ за откуп, моћи ћете да уновчите брже.

  • Мањи ризик од крађе идентитета. Што више картица имате, више сте изложени крађи података. Даље, што више картичних рачуна жонглираш, то ће вам можда требати више времена да приметите да неко користи податке о вашој картици на превару.

» ВИШЕ: Зашто би скоро свака куповина требало да буде на кредитној картици

Ризици са једном картицом које треба узети у обзир

  • Висок степен искоришћености кредита. Коришћење више од 30% вашег доступног кредита може у великој мери умањити ваш кредитни резултат. Ако имате само једну картицу, мораћете да обратите посебну пажњу на то колико сте наплатили јер нећете имати друге отворене налоге за чување великих месеци потрошње.

  • Одбијање ће болети. Кредитне картице се одбијају из разних разлога. ЕМВ чип ваше картице можда не ради, издавалац може сматрати трансакцију сумњивом, или можда трговац једноставно не прихвата тип картице коју носите. Држање само једне кредитне картице у новчанику значи да нема маргине за грешку ако ваша картица буде одбијена.

  • Вероватно не максимизирате награде. Иако ће вам коришћење једне кредитне картице помоћи да брже изградите награде, вероватно не максимизирате миље, поене или поврат новца који зарађујете. То је зато што неке картице зарађују више на одређеним врстама потрошње.

Ако користите само једну картицу, можда нећете имати прилику да зарадите, рецимо, дупле поене на оброку. Или повратите 5% готовина у ротирајућим категоријама. Чување више картица у новчанику ће вам омогућити да оптимизујете награде које зарађујете на сваки долар који потрошите.

» ВИШЕ: Како да максимизирам своје награде са само неколико кредитних картица

Једна или више картица?

„Прави“ број кредитних картица је веома лична ствар.

Ако себе сматрате професионалцем за пластику и осећате се пријатно да управљате више картица, нема штете у томе. Будите сигурни да свака картица испуњава различите потребе. На пример, ако трошите много на бензин и храну, потражите картице које ће вас наградити за сваку врсту трошкова. Такође, пажљиво пратите датуме плаћања и нивое потрошње на свакој картици. На овај начин нећете наићи на проблеме са својим кредитом.

С друге стране, ако немате дугу евиденцију у доношењу паметних избора са кредитним картицама, најбоље је да користите једну док се не снађете. Награде су одличне, али само ако плаћате своје рачуне на време и у потпуности сваког месеца.

Коначно, без обзира на број кредитних картица које одлучите да задржите, носите више од једног облика плаћања. За већину људи, кредитна картица, дебитна картица и мало готовине је минимум онога што би требало да буде у вашем новчанику.

» ВИШЕ: Најбоље кредитне картице НердВаллет-а 

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here