Крађа идентитета: шта је то, како то спречити, знаци упозорења и савети

Крађа идентитета је када неко користи ваше личне податке — ваше  име, број социјалног осигурања, датум рођења итд. — да се лажно представљате, обично користећи те информације да вас украду.

То је све већи проблем у Сједињеним Државама.С., а олакшање због пандемије погоршало је стање јер су крадљивци идентитета циљали на провјере помоћи и накнаде за незапослене. Крађа бенефиција у 2020. порасла је за невероватних 2.920% у односу на 2019. Све у свему, Федерална трговинска комисија је добила 1.4 милиона притужби потрошача на крађу идентитета у 2020., што је 113% више у односу на годину раније.

Ево шта треба да знате да бисте смањили шансе да будете мета, уочите знакове упозорења и предузмете брзу акцију како бисте умањили штету.

    • Шта је крађа идентитета?

   • 7 врста крађе идентитета и знакова упозорења

   • 11 начина за спречавање крађе идентитета

   • 10 начина на које долази до крађе идентитета

   • Како пријавити крађу идентитета

   • Шта се дешава када пријавите крађу идентитета?

   • Која је најбоља услуга заштите од крађе идентитета?

Шта је крађа идентитета? 

Крађа идентитета се дешава када неко користи ваше осетљиве податке да би се представљао као ви или украо од вас. Крадљивци идентитета могу да испразне ваше банковне и инвестиционе рачуне, отворе нове кредитне линије, добију комуналне услуге, украду вам повраћај пореза, користе информације о вашем осигурању да би добили медицинске третмане или дају полицији ваше име и адресу када буду ухапшени.

Честе повреде података значе да су ваше информације можда већ откривене. У овој новој стварности, паметно је предузети кораке да спречите злонамерне актере да користе ваше личне податке и да вам униште финансијски живот.

Погледајте свој бесплатни кредитни извештај Сазнајте шта се дешава са вашим бесплатним кредитним извештајем и сазнајте када и зашто се ваш резултат мења. Почети Назад на врх

7 врста крађе идентитета и знакови упозорења

Када криминалац добије ваше податке, ево уобичајених начина на које се они могу искористити:

1. Крађа кредитног идентитета

Крађа кредитног идентитета се дешава када криминалац користи ваше личне податке, као што су датум рођења и број социјалног осигурања, да би се пријавио за нову кредитну линију.

Знаци упозорења: Можда ћете видети неочекивану промену у вашим кредитним резултатима или налог који не препознајете у својим кредитним извештајима. Можете добити обавештења о наплати дуга или судску пресуду против вас. Најбољи начин да то спречите је замрзавање кредита.

2. Крађа идентитета деце

Криминалци краду идентитет детета и траже кредит у име тог детета. Често се не открије све док жртва не поднесе захтев за кредит за факултет или други кредит.

Знаци упозорења: Ако ваше дете добија понуде кредитних картица или телефонске позиве о закаснелим плаћањима или наплати дугова, истражите. Можете да замрзнете кредит вашег детета да бисте то спречили.

3. Синтетичка крађа идентитета

Синтетичка крађа идентитета је када криминалци користе мноштво детаља о идентитету да направе фиктивног потрошача, користећи број социјалног осигурања — често број малолетног детета или онај који је једноставно измишљен — који још није у бази података кредитних бироа и комбинујући га са именом и адресом. Затим се пријављују за кредите и кредитне картице, често плаћајући годинама како кредитни лимити расту. Затим долази „пропадање“, када су карте попуњене и криминалци нестану.

Знаци упозорења: Ако покушате да замрзнете кредит вашег детета и откријете да је његов број социјалног осигурања већ у употреби. Често се не открије све док дете не аплицира за студентски кредит. Није увек могуће спречити, јер понекад криминалци измишљају и користе број социјалног осигурања чак и пре него што му се додели.

4. Крађа идентитета пореског обвезника

Понекад преваранти користе број социјалног осигурања да поднесу пореску пријаву и украду вам повраћај пореза или порески кредит.

Знаци упозорења: Можда нећете моћи да поднесете е-досије јер је неко други већ поднео документ под тим бројем социјалног осигурања, добијате обавештење или писмо пореске управе у којем се помиње нека активност о којој ништа нисте знали или евиденција Пореске управе указује да сте радили за послодавца којег нисте. Рано подношење пријаве може вам помоћи да победите криминалце да бисте пријавили своје име, а неке државе нуде шестоцифрени ПИН за заштиту идентитета (након ригорозне верификације) уз додатну сигурност.

5. Крађа медицинског идентитета

Коришћење туђег идентитета за добијање здравствених услуга је крађа медицинског идентитета. То је посебно опасно јер може довести до мешања историје болести, дајући лекарима и болницама погрешне информације док доносе одлуке о здравственој заштити.

Знаци упозорења: Потраживања или уплате на вашем осигурању, објашњење бенефиција које не препознајете могу указивати на то да неко користи ваше здравствене бенефиције. Ако сте постали жртва, мораћете да то пријавите свом осигуравајућем друштву и обавестите свој здравствени тим да бисте били сигурни да су информације у вашој здравственој евиденцији заправо ваше.

6. Преузимање налога

Криминалци користе личне податке за приступ вашим финансијским рачунима, а затим мењају лозинке или адресе тако да више немате приступ.

Знаци упозорења: Имејл, писмо или текст ваше финансијске институције који се односи на радњу (попут промене лозинке или имејла) или трансакцију коју не препознајете.

7. Кривична крађа идентитета

Кривична крађа идентитета се дешава када неко да законским властима нечије име и адресу током хапшења или истраге. Ово се често ради са лажном идентификацијом, као што је лажна возачка дозвола.

Знаци упозорења: Полицијски службеник може да вас задржи из разлога који вам нису јасни, или да вам буде ускраћен посао или унапређење због нечега пронађеног у провери прошлости.

Назад на врх

11 начина да спречите крађу идентитета

Мало је вероватно да ћете пронаћи сигуран начин да спречите крађу идентитета, а услуге надгледања вас обавештавају тек када нешто пође по злу. Али постоји 11 ствари које можете учинити да крадљивцима идентитета буде много теже.

1. Замрзните свој кредит

Замрзавање вашег кредита код сва три главна кредитна бироа — Екуифак, Екпериан и ТрансУнион — ограничава приступ вашој евиденцији тако да се нове кредитне датотеке не могу отворити. Бесплатно је замрзнути свој кредит и одмрзнути када желите да отворите налог, а пружа најбољу заштиту од крадљиваца идентитета који користи ваше податке за отварање новог налога.

2. Чувајте свој број социјалног осигурања

Ваш број социјалног осигурања је главни кључ ваших личних података. Чувајте га најбоље што можете. Када вам затраже ваш број, питајте зашто је потребан и како ће бити заштићен. Не носите своју картицу са собом. Сигурно чувајте или уситните документацију која садржи ваш број социјалног осигурања.

3. Будите опрезни са пхисхингом и лажирањем

Преваранти могу учинити да телефонски позиви изгледају као да долазе од државних органа или предузећа, а е-поруке које изгледају као легитимне могу бити покушаји крађе ваших података. Започните повратни позив или вратите е-пошту сами, радећи са познатог ентитета као што је званична веб локација, уместо да одговарате на позив или е-пошту. И будите опрезни са прилозима – многи садрже злонамерни софтвер.

4. Користите јаке лозинке и додајте корак за потврду аутентичности

Користите менаџер лозинки за креирање и складиштење сложених, јединствених лозинки за своје налоге. Немојте поново користити лозинке. Додавање апликације за аутентификацију може смањити ризик. Немојте се ослањати на безбедносна питања да бисте заштитили своје налоге; девојачко презиме ваше мајке и име вашег љубимца није тешко пронаћи. Пажљиво размислите о томе шта објављујете на друштвеним мрежама како не бисте одали кључне податке или трагове о томе како одговарате на безбедносна питања.

5. Користите упозорења

Многе финансијске институције ће слати поруке или е-пошту када се трансакције изврше на вашим рачунима. Региструјте се да бисте знали када и где се користе ваше кредитне картице, када има повлачења или депозита на финансијске рачуне и још много тога.

6. Пази на своје поштанско сандуче

Украдена пошта је један од најлакших путева до украденог идентитета. Нека вам пошта буде задржана ако сте ван града. Размислите о У.С. Поштанско сандуче које се закључава одобрено од стране поште. Такође можете да се пријавите за Информисану испоруку преко УСПС-а, који вам даје преглед ваше поште како бисте могли да видите да ли нешто недостаје.

7. Исецкати, исецкати, исецкати

Изводи о кредитним картицама, банкама или инвестицијама које би неко могао да извуче из вашег смећа уопште не би требало да буде тамо. Уклоните и нежељену пошту, посебно унапред одобрене понуде за кредит.

8. Користите дигитални новчаник

Ако плаћате онлајн или у продавници, користите дигитални новчаник, апликацију која садржи безбедне, дигиталне верзије кредитних и дебитних картица. Можете га користити за куповину на мрежи или на компатибилном терминалу за наплату. Трансакције су токенизоване и шифроване, што их чини сигурнијим. Поред тога, бесконтактне трансакције имају мање здравствених ризика.

9. Заштитите своје мобилне уређаје

Мобилни уређаји могу бити прави ризик. Према извештају Јавелина, само 48% нас рутински закључава своје мобилне уређаје. Користите лозинке на својим електронским уређајима. За банкарство користите апликацију за банкарство уместо мобилног претраживача.

10. Редовно проверавајте своје кредитне извештаје

Три главна бироа за кредитно извештавање дају потрошачима приступ бесплатном кредитном извештају недељно до 20. априла 2022. Проверите да бисте били сигурни да су сви рачуни у одлагању правилно пријављени и да пазите на знаке преваре. Такође можете да се пријавите за бесплатан кредитни извештај и резултат од НердВаллет-а да бисте примали обавештења када дође до промена.

11. Пратите финансијске и медицинске извештаје

Прочитајте финансијске извештаје. Уверите се да препознајете сваку трансакцију. Знајте рокове и позовите да истражите ако не добијете очекивани рачун. Прегледајте изјаве „објашњења бенефиција“ да бисте били сигурни да препознајете услуге које се пружају ради заштите од преваре у здравству.

Назад на врх

10 начина на који се крађа идентитета дешава 

Ево неких од начина на које ваши лични подаци могу бити компромитовани:

1. Изгубљени новчаник

Када је ваш новчаник изгубљен или украден, неко други може добити приступ свим информацијама у њему.

 • Немојте носити своју картицу социјалног осигурања или више кредитних картица него што редовно користите и немојте држати листу лозинки и приступних кодова у свом новчанику.

 • Направите фотокопије својих кредитних картица, предњу и позадину, и чувајте их на безбедној локацији како бисте лако могли да позовете издаваоца ако изгубите картицу или новчаник. Неки издаваоци вам дозвољавају да привремено „искључите“ изгубљену картицу; са другима, морате отказати и добити нову картицу.

2. Крађа поштанског сандучета

Неко једноставно узме вашу пошту или проследи вашу пошту на другу адресу, тако да одједном престанете да добијате већину поште.

 • Пријавите се за УСПС обавештену испоруку. Добићете е-поруку са сликама ставки које треба да вам буду испоручене да бисте знали да ли ствари недостају.

 • Изаберите безбедно поштанско сандуче и одмах преузмите пошту.

3. Коришћење јавног Ви-Фи-ја

Хакери ће можда моћи да виде шта радите када користите бесплатни јавни Ви-Фи.

 • Не користите јавни Ви-Фи за куповину, банкарство или друге осетљиве трансакције.

 • Ако одлучите да користите јавни Ви-Фи, користите услугу виртуелне приватне мреже да бисте креирали безбедну везу.

4. Кршење података

Хакери упадају у базе података које садрже осетљиве информације, као што је хакирање кредитног бироа Екуифак 2017. Скоро сви су били погођени кршењем података.

 • Претпоставите да су ваши подаци већ тамо и предузмите мере предострожности у складу са тим.

 • Често проверавајте своје кредитне резултате — неочекиване промене могу бити траг — и пажљиво прочитајте финансијске извештаје и изјаве о осигурању. Пратите своје кредитне извештаје, посебно за нове налоге или упите који произилазе из кредитних захтева.

5. Замена СИМ картице

Ово је када неко преузме ваш број телефона. Можда ћете престати да примате позиве и СМС-ове или ћете добити обавештење да је ваш телефон активиран.

 • Подесите ПИН или лозинку на свом мобилном налогу.

 • Размислите о коришћењу апликације за потврду идентитета за налоге са осетљивим финансијским информацијама.

6. Пецање или лажирање

Неки преваранти покушавају да вас натерају да откријете личне податке, као што су бројеви кредитних картица, бројеви социјалног осигурања и банкарски подаци, слањем службеног имејла. Подваравање подразумева да се уради скоро иста ствар са ИД-ом позиваоца, тако да изгледа да је број компаније од поверења или владине агенције.

 • Немојте давати личне податке као одговор на е-пошту или позив.

 • Пронађите контакт информације из поузданог извора, као што је веб локација ваше банке, и користите их да бисте проверили да ли су позив или имејл легитимни.

7. Скимминг

Скимовање је добијање информација о кредитној картици, често са малог уређаја, када се кредитна картица користи на обичној локацији као што је бензинска пумпа или банкомат.

 • Користите картице са чиповима, које имају додатну заштиту.

 • Платите унутра на бензинској пумпи ако можете, јер је већа вероватноћа да ће уређаји за скимирање бити постављени на неконтролисана места плаћања.

 • Рано откријте лажне активности постављањем е-поште или текстуалних упозорења која вас обавештавају када се ваше кредитне картице користе. Ако се картица користи без вашег овлашћења, одмах позовите издаваоца.

8. Телефонске преваре

Можда ће вам бити речено да сте нешто освојили или чак да сте у опасности да будете ухапшени. Позивалац тврди да су му потребне личне, банкарске или кредитне информације да верификује ваш идентитет или да зна где да вам пошаље новац.

 • Немојте давати личне податке преко телефона.

 • Будите свесни уобичајених телефонских превара. Пореска управа, на пример, не иницира контакт са пореским обвезницима телефоном (или имејлом или друштвеним медијима) да би затражила личне или финансијске информације, нити позива уз претње хапшењем или тужбе.

9. Гледајући преко рамена

Преваранти могу научити лозинку само посматрајући ваше прсте док је уносите. Информације на вашој кредитној картици се могу фотографисати паметним телефоном док купујете онлајн на јавном месту. Предузеће може оставити осетљиве информације тамо где их људи могу видети.

 • Будите свесни свог окружења.

 • Не остављајте картице тамо где се могу видети.

 • Покријте руку када уносите лозинке или кодове.

10. Злонамерних програма

Отварање прилога е-поште или посета зараженој веб локацији може да инсталира злонамерни софтвер на ваш рачунар, као што је кеилоггер. То чини оно што звучи – евидентира сваки притисак на тастер, дајући криминалцима приступ лозинкама, бројевима рачуна и још много тога.

 • Будите опрезни када кликнете на прилоге или везе у е-порукама и у вези са веб локацијама које посећујете.

 • Користите менаџер лозинки, који вам омогућава да избегнете унос акредитива за пријаву.

Назад на врх

Како пријавити крађу идентитета

Крађа идентитета.гов је на једном месту за информације и пријаву крађе идентитета. Почните са тим сајтом, који води Федерална трговинска комисија, и пратите њене препоручене кораке да бисте направили план опоравка. Можда ћете морати да контактирате и своју полицијску управу, поштанску службу и кредитне бирое. Пореска управа има телефонску линију за крађу идентитета, на 800-908-4490, и водич за пореске обвезнике за крађу идентитета на својој веб страници.

Такође можете да се обратите директно издаваоцу кредитне картице ако је ваша кредитна картица изгубљена, украдена или коришћена без вашег знања. Ако се чини да је неко други користио вашу здравствену корист, контактирајте свог здравственог осигурања и размислите о контактирању било којег укљученог пружаоца услуга како бисте били сигурни да се нечија здравствена историја не меша са вашом.

Назад на врх

Шта се дешава када пријавите крађу идентитета?

Пријављивање крађе идентитета покреће истрагу и процес враћања вашег доброг имена. Тачни кораци ће зависити од врсте крађе идентитета.

Издавачи кредитних картица углавном замењују картице новим са другачијим бројем, а ви сте поново у послу. Крађа идентитета пореског обвезника или крађа бенефиција се обично спорије решавају.

Без обзира коју врсту крађе идентитета доживите, водите опсежне белешке о телефонским разговорима и задржите повезане е-поруке.

Назад на врх

Која је најбоља услуга заштите од крађе идентитета?

Услуге заштите од крађе идентитета вас обавештавају да су ваше идентификационе информације коришћене или да су у опасности јер су откривене у упаду података. Ако сте жртва крађе идентитета, они вас такође могу водити — и надокнадити вам трошкове — кроз процес чишћења нереда и враћања вашег идентитета.

Ако већ чините све што можете да заштитите свој идентитет или сматрате да немате времена за то, можда бисте желели да размислите о служби заштите од крађе идентитета. Заштите се разликују и већина нуди додатне начине за заштиту ваше приватности и других услуга. Најбољи избор међу плаћеним услугама је онај који одговара вашем буџету и нуди вам покривеност до које вам је стало.

Међутим, пре него што платите за један, проверите да ли немате бенефицију за крађу идентитета или попуст који не користите. На пример, ако сте били погођени кршењем података Екуифак-а 2017, имате право на услуге враћања идентитета чак и ако нисте поднели захтев.

Назад на врх

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here