Ако је ваш банковни рачун у опасности, поступајте брзо

Према истраживању Америчког удружења банкара из 2015. године, банке су прошле године изгубиле скоро 2 милијарде долара због преваре на депозитним рачунима. Недавно кршење података Екуифак-а наглашава колико су информације о потрошачима рањиве и како би то могло да доведе ваше финансијске рачуне у опасност. Када се суоче са компромитованим налогом, потрошачи могу да се заштите тако што ће реаговати брзо краткорочно и марљиво дугорочно.

1. Пријавите могућу превару у року од 2 радна дана

Сат почиње да откуцава чим схватите да постоји проблем. Ако пријавите евентуално украдену дебитну картицу у року од два радна дана након што сте открили да недостаје, највише за шта бисте могли бити одговорни ако неко изврши неовлашћене трансакције је 50 долара, према Бироу за финансијску заштиту потрошача.

Али ако одуговлачите дуже од два дана, могли бисте изгубити до 500 долара свог новца. Ако видите неовлашћене трансакције на свом банковном изводу, период за пријављивање банци је 60 дана након што вам извод буде послан. Након тога, могли бисте изгубити све што је украдено са вашег главног рачуна и свих повезаних рачуна, без надокнаде од ваше банке.

Заштите дебитних картица нису тако јаке као оне које покривају кредитне картице, где су потенцијални губици ограничени на 50 долара.

2. Ако је новац украден, контактирајте власти и затворите свој рачун

Поднесите полицијски извештај, а затим контактирајте своју финансијску институцију да затворите компромитовани налог. Ваша банка или кредитна унија вам могу помоћи да пренесете преостала средства на нови банковни рачун, са другим бројем рачуна и дебитном картицом. Обавезно чувајте евиденцију за свој стари налог на безбедном месту.

3. Проверите свој кредитни извештај за нове налоге

Провера активности налога се обично не појављује у кредитном извештају, али крадљивац идентитета може покушати да отвори нови налог на ваше име. Преварант би тада могао да прекорачи рачун, остављајући за собом дугове који се на крају пријављују кредитним бироима.

Да бисте помогли у томе, проверите своје кредитне извештаје на АннуалЦредитРепорт.цом и решите да их надгледате најмање једном годишње. Ако видите доказе о превари, као што је рачун отворен на ваше име без ваше дозволе, обавестите кредитни биро и укључене финансијске институције, каже Давид Поммерехн, виши саветник у Удружењу потрошачких банкара у Вашингтону, Д.Ц.

4. Научите како да заштитите будуће информације о налогу

Након кршења рачуна, ваша финансијска институција треба брзо да врати ваш изгубљени новац. Али враћање новца и нове дебитне картице, или чак затварање компромитованог налога, не значи да је ваша финансијска сигурност осигурана. Могу постојати дугорочни проблеми. Лопов би могао да подели ваше личне податке са другим криминалцима који би могли да покушају да приступе вашим налозима или отворе нове. Предузмите ове кораке да заштитите своје информације:

  • Када користите мобилне апликације, заштитите се од хакера тако што ћете одржавати уређаје ажурним

  • Пратите месечне банковне изводе за неовлашћене наплате

  • Не шаљите личне финансијске податке путем е-поште

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here