Инфлација: шта је и зашто је важна

Шта је инфлација?

Инфлација настаје када се цена роба и услуга временом повећава. Резултат је смањење куповне моћи, односно вредности новца, како године пролазе.

Ако сте икада чули да неко каже нешто попут „Сећам се када ме је сок коштао само новчић“, постоји један велики разлог: инфлација. Због инфлације, цена флаше кока-коле је порасла дванаест пута од када је дебитовала 1886.

Пошто инфлација утиче на цене свега око нас, важно је пратити како се стопа инфлације креће када доносите одлуке о свом новцу сада и у будућности.

Како мерити инфлацију

Једна најчешће коришћена метрика инфлације је индекс потрошачких цена, или ЦПИ, који израчунава У.С. статистика бироа рада. Биро мери ЦПИ праћењем просечне промене цена плаћених за различите робе и услуге, класификоване у осам група: храна, становање, одећа, медицинска нега, рекреација, превоз, образовање и комуникације и друга добра и услуге.

Постоје и други показатељи који нам говоре о причи о инфлацији, као што је индекс цена личне потрошње. ПЦЕ израчунава У.С. Бироа за економске анализе, који такође цене различите корпе роба и услуга од корпе ЦПИ.

Можда ћете чути за инфлацију описану као наслов или језгро. Главна инфлација мери укупну инфлацију за одређени временски период. Основна инфлација покушава да одреди тачније очитавање инфлације искључујући цене хране и енергије, које могу да варирају на дневној бази.

Калкулатор инфлације

Можете израчунати стопу инфлације испитивањем процентуалне промене ЦПИ током одређеног временског периода.

Погледајте наш практични калкулатор инфлације да бисте видели утицај инфлације на вредност вашег новца.

Врсте инфлације

Постоји много врста инфлације, које карактерише или њен узрок или стопа раста.

 • Притисак на трошкове. Уобичајени узрок инфлације је када се трошкови производње добара и услуга повећавају и потискују цене на више. То се може десити када цене сировина или трошкови рада расту.

 • Деманд-пулл. Други узрок инфлације је када потражња за робом и услугама надмашује оно што се може произвести у том тренутку, због чега цене расту.

 • Дефлација. Супротност инфлацији — негативна стопа инфлације или пад цена роба и услуга.

 • Дезинфлација. Пад стопе инфлације или успоравање раста цена роба и услуга.

 • Рефлација. Начин да се обузда дефлација, када влада намерно стимулише привреду повећањем понуде новца или државне потрошње - као што су плаћања стимулација ЦОВИД-а. Рефлација се такође може десити када влада снизи каматне стопе.

 • Цреепинг. Ниска или блага инфлација са ценама које расту мање од 3% годишње.

 • ходање (кас). Цене умерено расту, али годишња стопа инфлације остаје једноцифрена.

 • Трчање (галопирање). Цене значајно расту у двоцифрене вредности, изнад 10% годишње.

 • Хиперинфлација. Изузетна инфлација која измиче контроли, преко 1.000% годишње.

 • Стагфлација. Висока инфлација чак и током економске кризе.

Зашто је инфлација важна

Утицај инфлације се осећа у целој економији. Како цене расту, оно што сада можете да купите временом ће се смањити. Бити у стању да се борите, или барем да одржите корак са инфлацијом и одржавате куповну моћ свог новца, један је од главних разлога да уложите свој новац.

Потрошачима је стало до инфлације јер утиче на трошкове и њихов животни стандард. Предузећа пажљиво прате цену сировина које улазе у њихове производе, као и које плате треба да плате запосленима. Инфлација утиче на порезе, државну потрошњу и програме, ниво каматних стопа и друго.

Низак, стабилан или предвидљив ниво инфлације сматра се позитивним за привреду. То сигнализира раст и здраву потражњу за робом и услугама.

Како предузећа производе више добара и услуга да би одржала корак са потражњом, морају да запосле више радника, што генерално доводи до веће запослености и раста плата. Ти радници онда купују ствари које су им потребне и желе, а циклус се наставља. Међутим, када инфлација постане превисока или прениска, то постаје опасно јер је тешко држати понуду и потражњу, заједно са економским растом, под контролом.

Ово нас доводи до значаја улагања. Иако ћете зарадити камату од банке на новац на свом штедном рачуну, каматна стопа коју добијете обично се неће поклапати или чак бити близу стопе инфлације. Зато има смисла уложити свој новац, ако то можете приуштити, и повећати вредност тог новца током времена. На тај начин можете купити исту количину робе и услуга у будућности.

Када креирате план за постизање ваших финансијских циљева, важно је да остварите реалну стопу инфлације за будуће трошкове како бисте уштедели довољно да задовољите своје потребе.

У.С. Стопа инфлације

Гледајући ЦПИ за 30 година од 1989. до 2019. године, просечна годишња стопа инфлације је била 2.5%. Федерални комитет за отворено тржиште, огранак У.С. Централна банка која доноси одлуке о управљању националном новчаном масом, циља на стопу инфлације од 2% током времена.

Цене различитих добара и услуга могу расти различитим брзинама. На пример, трошкови образовања и здравствене заштите су генерално подложни вишим стопама инфлације од просечне стопе инфлације.

Према Финаиду.орг, сајт који нуди савете, алате и информације о финансијској помоћи, У.С. стопе школарине су обично више него двоструко веће од опште стопе инфлације и у просеку се повећавају за око 8% сваке године.

А према Центрима за Медицаре и Медицаид услуге, предвиђа се да ће национална здравствена потрошња расти по просечној годишњој стопи од 5.4% између 2019. и 2028. године.

Како се заштитити од инфлације

Избегавајте гомилање готовине

Да бисте били сигурни да ваш новац не изгуби превише вредности, важно је инвестирати и не држати превише новца у готовини, рекао је Тони Молина, виши специјалиста за производе у Веалтхфронту, у интервјуу е-поштом.

„Импулс да се држи што је могуће више готовине је разумљив и може се осећати умирујуће акумулирати га више у изазовним ситуацијама као тампон против неочекиваних догађаја“, рекао је он.

Међутим, инфлација значи да ће ваш новац вероватно куповати мање током времена. Молина предлаже да новац који не намеравате да употребите уложите у наредних три до пет година, како бисте избегли смањење куповне моћи.

» Започните: Како уложити своју уштеђевину за краткорочне или дугорочне циљеве

Диверзификујте свој портфолио

Други начин да се припремите за инфлацију је да имате добро диверзификован портфолио инвестиција. Диверзификација, када своје инвестиције распоредите по класама имовине (акције, обвезнице, готовина, стварна имовина, итд.), разним индустријама и земљама, помаже у повећању поврата инвестиција уз истовремено смањење ризика, као што је од инфлације.

Постоје одређене инвестиције које су толерантније на инфлацију од других или расту заједно са инфлацијом, рекао је Ериц Леве, овлашћени финансијски аналитичар и главни инвестициони директор Баилард-а, компаније за управљање богатством у Сан Франциску, у мејлу.

Леве препоручује да укључите неке од ових природних заштите од инфлације као део вашег укупног портфолија како бисте помогли у одбрани од времена инфлације, као што су:

 • Реална имовина. Средства као што су злато или некретнине, која задржавају вредност или дају моћ одређивања цена, помажу да се издрже инфлација. На пример, станодавци понекад подижу кирије како инфлација расте.

 • Акције. Нарочито акције са доказаним растом зараде и ниским дугом. Каматне стопе имају тенденцију раста са инфлацијом, због чега се компаније са високим дуговима суочавају са већим исплатама.

 • Хартије од вредности заштићене од инфлације трезора. У време инфлације, растуће каматне стопе негативно утичу на традиционалне обвезнице јер цене обвезница и каматне стопе имају обрнуту везу. ТИП-ови су тип обвезница индексираних директно на ЦПИ који имају за циљ да помогну инвеститорима да очувају куповну моћ.

» Сазнајте више: Некретнине вс. акције — што је боље?

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Питати за помоћ

Уверите се да су ваше инвестиције подешене тако да се заштите од инфлације је важно и постоји много фактора које треба узети у обзир. Тражење другог мишљења од финансијског саветника може бити корисно како бисте били сигурни да сте на правом путу и ​​да сте припремили свој портфолио да издржи све сезоне различитих економских окружења.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here