Брокери у осигурању: шта раде и коме је потребан

Када купујете осигурање, паметно је добити понуде од више осигуравача да бисте пронашли најбољу цену. Иако скоро свако може да упореди цене на мрежи, у неким случајевима има смисла да вас професионалац проведе кроз ваше опције.

» ВИШЕ: Цитати за осигурање аутомобила: Шта треба да знате

Шта је брокер осигурања?

Брокер осигурања делује као посредник између вас и осигуравача. Наоружани и вашим искуством и својим знањем о осигурању, могу пронаћи полису која најбоље одговара вашим потребама по разумној цени.

Иако вам брокери могу уштедети време и новац, можда ћете морати да платите брокерску накнаду за њихове услуге.

Чак и уз накнаду, можда ћете укупно потрошити мање. На пример, ако вам брокер уштеди 100 УСД годишње на полиси током три године и наплати накнаду од 100 УСД, и даље сте уштедели 200 УСД.

Када користити брокера осигурања

Коришћење брокера није неопходно за све. Како купујете осигурање је лични избор, али брокери су обично најпогоднији за људе који имају компликованије потребе осигурања, попут станодавца или власника малог предузећа којима је потребно неколико полиса.

» ВИШЕ: Зашто је трајно животно осигурање лоша идеја за већину људи

Можда ћете имати користи од брокера осигурања ако:

  • Имајте више аутомобила или кућа.

  • Желите да темељно разумете детаље ваших смерница, као што су изузимања и ограничења.

  • Потребно осигурање за посао.

  • Желите да купујете са више осигуравача без улагања времена или енергије.

  • Желите лични однос са неким ко је уложен у познавање вашег порекла и потреба за покривеношћу.

Имајте на уму да ако купујете трајно животно осигурање, најбоље је да се консултујете са финансијским саветником који плаћа само накнаде (више о томе касније).

Како се плаћају брокери

Разумевање начина на који су брокери плаћени помоћи ће вам да се заштитите од брокера коме је више стало да заради новац него да вам постави праву политику.

Брокери могу зарадити новац на два различита начина: путем провизије или брокерске накнаде. Они могу наплатити оба или само провизију. Већина држава захтева од брокера да унапред обелодане стопе провизија и друге накнаде. Ипак, паметно је питати о свим трошковима које ћете морати да платите осим премија.

Провизије

Брокери добијају провизију од осигуравача када вас ставе у ту компанију. Износ провизије варира у зависности од политике и компаније и обично се израчунава као проценат премије.

Брокери често добијају већу провизију на прву полису у односу на обнављање. Брокери животног осигурања, посебно, могу зарадити до 100% провизије прве године. Будући да би ово могао бити снажан мотив да вам прода више животног осигурања него што вам је потребно, НердВаллет препоручује да се консултујете са финансијским саветником само уз накнаду када купујете трајну животну полису, која је знатно скупља и сложенија од ороченог животног осигурања.

Осим што одржавају своју репутацију, брокери имају и финансијски разлог да осигурају да вам се свиђа и придржавате своје политике. Ако откажете своје осигурање или престанете да плаћате током првих неколико година, брокер ће можда морати да врати провизију осигуравачу.

Провизија се аутоматски урачунава у цену полисе. Ако сами купујете за покриће, и даље бисте платили исту цену - осигуравач једноставно не би морао да плаћа провизију.

Пошто брокери осигурања примају провизију од сваке компаније са којом раде, теоретски не би требало да се залажу за једног осигуравача у односу на другог. Ипак, неке компаније нуде брокерима у осигурању бонусе или поклоне за довођење клијената, са већим подстицајима за оне који доведу више посла. Опет, увек унапред питајте како комисија функционише.

Брокерске накнаде

Осим што примају провизије, неки брокери осигурања наплаћују и накнаде. Генерално, брокерске накнаде морају бити разумне и откривене купцу. Ваша држава такође може имати ограничења за накнаде. На пример, на Флориди брокерске накнаде су ограничене на 35 долара.

Брокерске накнаде се често не враћају, тако да ако откажете своју полису, нећете добити свој новац назад осим ако је ваш брокер осигурања био непоштен.

» ВИШЕ: Како пронаћи правог агента за осигурање или брокера

Брокер осигурања вс. независни агент

Брокери осигурања се често мешају са независним агентима. Лако је схватити зашто: обоје раде са више компанија и зарађују провизију. Међутим, независни агенти зарађују свој новац у потпуности од провизија.

Пошто и брокери и агенти остварују већи профит када купите више покрића, они имају подстицај да продају више. У исто време, они морају да пруже квалитетну корисничку услугу како би задржали ваше пословање.

Независни агенти представљају осигуравајућа друштва, а не људе који купују полисе, док брокери представљају купца. Агенти такође могу да обавежу полису или да обезбеде привремено покриће пре него што се полиса финализује и изда. Брокер осигурања ће генерално радити са агентом или осигуравачем на везивању полисе. Пре него што се то догоди, цена још увек може да се промени.

Док независни агенти раде са више од једног осигуравача, они имају уговоре са одређеним компанијама и често су ограничени на продају одређених полиса, за разлику од брокера. С једне стране, ово ограничава ваше могућности осигурања на те компаније. Међутим, независни агенти могу знати више о компанијама и политикама које продају од брокера.

Други начини куповине осигурања

Да бисте избегли брокерску накнаду, можете купити осигурање:

  • Директно преко осигуравајућег друштва, онлајн или телефоном. Неки осигуравачи не користе агенте, у ком случају ћете сарађивати директно са осигуравачем.

  • Преко заробљеног агента, који ради за једног осигуравача.

  • Са независним агентом.

Чак и ако радите са независним агентом или брокером осигурања, и даље можете куповати око себе. Коришћење алата за поређење осигурања може вам помоћи да пронађете најјефтинију цену гледајући цене више компанија.

» ВИШЕ: Упоредите цене осигурања аутомобила

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here