Управљање инвестицијама: како то учинити

Ангажовање некога да управља вашим инвестиционим портфељем може звучати као услуга која је потребна само богатима - или коју могу приуштити. Али управљање инвестицијама значи да максимално искористите свој новац: без обзира колико имате у свом портфељу, важно је осигурати да је сваки долар оптимизован. Инвестициони менаџер вам може помоћи у томе.

Шта је инвестиција?

Инвестиција је нешто што купујете у нади да ће се временом повећати вредност. Постоји много уобичајених типова инвестиционих средстава, као што су акције, обвезнице и заједнички фондови. Инвеститори обично купују ове инвестиције и држе их дуго времена, од користи ако њихова вредност расте. Наравно, инвеститори такође могу изгубити новац ако вредност њихове инвестиције падне. Неке инвестиције (као што су обвезнице) имају мањи ризик од губитка вредности од других (као што су акције).

И друге ствари могу бити инвестиције. Многи људи размишљају о свом дому као о инвестицији, иако не зарађују сви на продаји куће - као и друге инвестиције, куће такође могу изгубити вредност. Велике куповине чија вредност временом пада, као што су возила, генерално се не сматрају инвестицијама.

Дефиниција управљања инвестицијама

Управљање инвестицијама је процес креирања и одржавања инвестиционог портфеља. Управљање инвестицијама укључује предлагање стратегије улагања, куповину и продају инвестиција (као што су акције и обвезнице), управљање алокацијом средстава портфеља и разматрање пореских импликација. Управљање инвестицијама се може обавити самостално или уз помоћ саветника.

" Треба ми помоћ? Погледајте наш преглед најбољих саветника за богатство

Управљање инвестицијама, управљање портфолиом и управљање имовином су сви термини који се односе на услуге које пружају надзор над инвестицијама клијента. Управљање инвестицијама није само управљање специфичном имовином у портфолију клијента, већ укључује осигуравање да портфолио настави да буде усклађен са циљевима клијента, толеранцијом на ризик и финансијским приоритетима.

Како управљати сопственим инвестицијама

Када је у питању управљање вашим инвестицијама, можете то учинити сами или екстернализовати (и платити услугу). Ако желите да управљате сопственим инвестицијама, мораћете да донесете неке одлуке као што је на који тип рачуна желите да инвестирате, у које врсте инвестиција желите да уложите и колико новца имате Желео бих да инвестирам.

» Осећај преплављености? Научите све што треба да знате о улагању новца

Управљајте својим инвестицијама уместо вас

Ако желите да екстернализујете своје управљање инвестицијама, такође имате неколико избора. Ево предности, недостатака и типичних трошкова повезаних са неколико врста услуга управљања инвестицијама.

Робо-саветници

Робо-савјетници су једноставно, јефтино рјешење за све врсте инвеститора. Софистицирани компјутерски алгоритам одређује идеалну комбинацију за улагање акција, фондова, обвезница и готовине на основу информација које дате о вашим инвестиционим циљевима и толеранцији на ризик.

Робо-савјетници су јефтинији од рада са традиционалним инвестиционим менаџерима, а многи имају низак или никакав минимум рачуна, што их чини погодним за инвеститоре почетнике.

Цена: Робо-саветници обично наплаћују 0.25% до 0.50% средстава којом услуга управља за вас, али неколико је бесплатно.

» ВИШЕ: Шта је Робо-Саветник и који је прави за вас?

Услуге финансијског планирања на мрежи

Ваше инвестиције су само један део вашег финансијског живота. Како живот иде даље, управљање новцем постаје сложеније. Услуге финансијског планирања на мрежи пружају смернице које укључују управљање инвестицијама, али се проширују и на друге услуге.

Неке услуге вам нуде приступ тиму финансијских саветника; други нуде ниво услуге који блиско имитира оно што бисте добили од традиционалне финансијске саветодавне фирме засноване на циглама и малтерима: поред управљања инвестицијама по ниским ценама, клијенти су упарени са посвећеним људским финансијским саветником који развија финансијски план и помаже им да изврше савет.

Цена: Услуга која вам нуди приступ тиму финансијских саветника обично кошта мање, са накнадама које почињу од 0.30% имовине под управљањем. Свеобухватнија услуга финансијског планирања која пружа посвећеног сертификованог финансијског планера, или ЦФП, наплаћује или паушалну годишњу накнаду (углавном почевши од око 400 УСД).

» ВИШЕ: Истражите лични капитал, Фацет Веалтх и услуге личног саветника Вангуард

Традиционални финансијски саветници

Традиционални финансијски саветници пружају управљање портфолиом заједно са услугама финансијског планирања. Клијенти се састају лицем у лице са посвећеним финансијским планером како би разговарали о њиховој укупној финансијској слици и попису имовине и обавеза. Можете ангажовати финансијског саветника да изради свеобухватни финансијски план или план за постизање одређених циљева, као што је улагање у високо образовање. Канцеларија може да изврши неке од задатака (а неки чак користе роботске саветнике за управљање инвестиционим рачунима клијената).

Цена: Препоручујемо финансијског саветника који плаћа само накнаду, што значи да не зарађују провизије од инвестиција које користе, што би могло довести до сукоба интереса. Трошкови финансијског саветника варирају, али већина наплаћује накнаду за имовину под управљањем или АУМ – обично 1%; више за мале рачуне а мање за веће. Други саветници наплаћују клијентима по сату или годишњи износ.

» ВИШЕ: Пронађите саветника преко Зое Финанциал или Харнесс Веалтх-а

Када запослити инвестиционог менаџера

Уобичајено је да завршите са колекцијом инвестиционих рачуна - неколико ИРА, неколико старих 401(к) са бивших послова, тај брокерски рачун који сте отворили након што сте гледали документарац о Ворену Бафету. Управљање инвестицијама може поједноставити ваш финансијски живот консолидацијом рачуна различитих фирми под једним кровом, што олакшава извршавање кохезивног инвестиционог плана.

Али чак и ако се ваше инвестиције држе на једном рачуну, управљање инвестицијама је од помоћи ако:

  • Нисте сигурни да сами доносите одлуке о улагању (или желите друго мишљење).

  • Желите да неко други прати ваш портфолио и ребалансира средства када мешавина одступи од оригиналне формуле.

  • Бавите се сложеним питањима, као што су наслеђе, планирање прихода од пензионисања, пореске стратегије или планирање наслеђа.

  • Желите да вам саветник помогне у управљању другим финансијским потребама, као што је планирање тока новца, осигурање или управљање дугом, поред управљања портфолиом.

  • Имали сте велики животни догађај (као што је венчање или рођење детета) или значајну промену у приходима.

Како функционишу услуге управљања инвестицијама?

Већина компанија за управљање инвестицијама захтевају да отворите инвестициони рачун код њих или код брокерске куће коју користе. Ако имате постојеће рачуне у другим фирмама — као што су ИРА, опорезиви брокерски рачуни или средства пензионог плана који су још увек у плану бившег послодавца — они ће вам помоћи да пренесете свој новац.

Инвестиционе одлуке менаџера се заснивају на различитим факторима, почевши од ваших циљева штедње (пензија, образовање, велика куповина) и временског оквира. Такође ћете одговарати на питања како бисте им помогли да процене вашу толеранцију на ризик или вашу способност да издржите промене приноса на инвестиције и флуктуације на берзи. Тржишни услови, историјски учинак, пореска ефикасност и инвестиционе накнаде такође информишу менаџерову стратегију улагања.

Шта ради инвестициони менаџер?

Инвестициони менаџер је особа или компанија која управља инвестиционим портфолиом у име клијента. Инвестициони менаџери осмишљавају стратегију улагања како би испунили циљеве клијента, а затим користе ту стратегију да одлуче како да поделе портфолио клијента на различите врсте инвестиција, као што су акције и обвезнице. Менаџер купује и продаје те инвестиције за клијента по потреби и прати укупни учинак портфеља.

Неки менаџери инвестиција су такође финансијски планери, пружајући холистичке финансијске савете о темама као што су управљање новчаним токовима, порези, осигурање и планирање имовине. Други раде са клијентима високе нето вредности како би одговорили на њихове потребе финансијског планирања и управљања инвестицијама, као и да координирају услуге других професионалаца, као што су адвокати и рачуновође. Ово се често назива управљање богатством. Управљање богатством нуди више области стручности, као што су планирање имовине и пореза, рачуноводствене услуге и планирање пензионисања поред управљања инвестицијама. Ако вам треба помоћ при одабиру инвестиција за вашу ИРА, управљање инвестицијама може бити од помоћи. Управљање богатством би вероватно било претерано.

» Нисам сигуран каква вам је помоћ потребна? Сазнајте више о различитим врстама финансијских саветника.

Да ли је управљање инвестицијама добра каријера?

Постати инвестициони менаџер - или започети фирму за управљање инвестицијама - може бити уносан потез у каријери. Финансијски саветници су зарадили у просеку од 89.330 долара у 2020, према У.С. Биро за статистику рада, а поље расте: БЛС предвиђа стопу раста од 4% између 2019. и 2029.

Инвестициони менаџери обично имају диплому и могу имати користи од стицања магистарске дипломе или одређене финансијске сертификације, као што је ознака сертификованог финансијског планера. Инвестициони менаџери често морају да се региструју или у својој држави или у У.С. Комисија за хартије од вредности, у зависности од имовине којом управља.

Управљање инвестицијама клијената има своје изазове: Управљање инвестицијама није прецизна наука, а често чак ни професионалци не успевају тачно да предвиде тржиште. Упркос томе, клијентов гнев може бити усмерен на њиховог саветника у временима финансијских превирања, посебно ако се њихов портфолио смањи. Индустрија управљања инвестицијама се такође суочава са новим изазовима због пораста робо-саветника, који нуде јефтинију алтернативу традиционалном управљању инвестицијама.

Повезани чланци

Спремни за почетак? Ево шта треба да знате о управљању својим инвестицијама.

Како започети улагање: Водич за почетнике

Најбољи Робо-Саветници

Најбољи берзански брокери на мрежи за почетнике

Како алокација средстава утиче на ваш портфолио

Шта је друштвено одговорно улагање и како да почнете

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here